2017-01-19 19:32

POLITICA


Boc nu-l sancţionează pe Borbely, anchetat de DNA. O demitere a ministrului mediului ar putea duce la ieşirea UDMR de la guvernare

 |  19:34
Boc nu-l sancţionează pe Borbely, anchetat de DNA. O demitere a ministrului mediului ar putea duce la ieşirea UDMR de la guvernare
Osuspendare a ministrului Laszlo Borbely, anchetat de DNA pentru trafic deinfluenţă, ar putea însemna sfârşitul coaliţiei de guvernare. Un caz aproape similar,cel al suspendării ministrului de interne Dan Nica s-a soldat, în 2009, cu unastfel de efect. Pentru moment, premierul Emil Boc afirmă că Borbely rămâne membru cu drepturi depline alCabinetului.

Vicepreşedintele PSD, Valeriu Zgonea, găseştesimilitudini faţă de „piciorul pe sub masă” primit în 2009. „În 2009 eu am susţinutieşirea de la guvernare fiindcă aceasta era poziţia partidului. Dar în sinea mea n-amfost de acord. A fost bine din punctul de vedere al moralităţii, fiindcă uncoleg de-al nostru era atacat. Dar am greşit tactic: i-am lăsat pe cei de la PDLsă-i facă funcţionari publici pe toţi oamenii lor şi să dea o ordonanţă înlegătură cu alegerile. Acum se întâmplă la fel, fiindcă e modelul PDL. UDMR rămâne la guvernare pentru că vor să direcţioneze banicătre comunităţile lor”, a declarat, pentru „Puterea”, deputatul socialdemocrat. Aplicarea de către UMDR a modelului PSD 2009 nu i se mai pare însă ogreşeală. „Deja imaginea Guvernului României e foarte proastă până şi înexterior, iar asta se răsfrânge şi asupra lor. UDMR merge spre extincţie dacăstă cu aceşti oameni. Cred că ar trebui să facă pasul în lateral şi să nucedeze la acest şantaj”, recomandă Zgonea. Cât despre posibilitatea unei simpleacţiuni profesionale a DNA în acest caz, i se pare exclusă. ”Îl cunosc pe dl Borbely şi dacă făcea ceva, ieşea măcar un fum până acum. Darproblema era că el a fost cel mai vehement, în interiorul partidului împotrivaregionalizării după principiile lui Băsescu, şi chiar împotriva votului princorespondenţă”, observă Valeriu Zgonea.

Bogdan Teodorescu: „PDL şi UDMR sunt despărţite deinterese electorale”

Analistul Bogdan Teodorescu a criticat ieşirea social-democraţilorde la guvernare în 2009. „Geoană a făcut un calcul total greşit: nu avea voiesă-i lase pe ceilalţi, cu două luni înainte, să organizeze alegerile. Dacă aveauministrul de interne, Băsescu nu mai era acum preşedinte”, spune el şi acum. Alegereape care trebuie să o facă UDMR i se pare însă, mai dificilă. „Au miniştri,prefecţi şi subprefecţi şi, prin ei, acces la resurse. Pot să rămână până lacapăt la guvernare, şi să îşi asume rezultatele ei. Sau să iasă, să piardăanumite resurse, dar să câştige un an în care să mai disipeze din vinovăţie”,remarcă Teodorescu, care vede, totuşi, un avantaj mai mare în ieşirea de laguvernare, „fie acum, fie în toamnă”, a formaţiunii maghiare. „Ministerele lor,mediul sau cultura, nu sunt atât de importante ca internele lui Nica, nici nuau jumătate de guvern ca PSD. Iar realităţile s-au schimbat: acum 80% dintrecetăţeni, români şi maghiari, sunt împotriva măsurilor luate de acest Guvern. Iarviitoarele alegeri vor fi parlamentare şi fiecare dintre ei va trebui să expliceîn colegiu ce s-a făcut. UDMR este cu sabia lui Damocles deasupra capului şi fiindcăau 7%, iar orice variaţie electorală îi poate scoate din Parlament. Ei nu potfi de acord cu votul prin corespondenţă. Pe când PDL, dacă nu obţine acestlucru, va avea o problemă mare în alegeri”. Nici lui Teodorescu nu i se pare plauzibilca dosarul să fi fost lucrat corect de către DNA. „Acum două săptămâni, UDMR a blocatregionalizarea, un proiect la care PDL ţinea foarte mult. Luni, Marko Bela a spuscă nu sunt de acord cu votul prin corespondenţă, iar miercuri apare treaba asta.E prea mare coincidenţa. E clar că e un şah, dat destul de tare de PDL”,declară, pentru „Puterea”, analistul politic.

Pânăacum, declaraţiile liderilor PDL au lăsat să se înţeleagă că UDMR nu ar aveanici un motiv de iritare. Premierul Emil Bocafirma, ieri,că Borbely rămâne membru cu drepturi depline alCabinetului, întrucât „în acest moment nu a primit nici o informare sausolicitare de începere a unui demers judiciar împotriva sa". Ministrul s-a apăratspunând că nu are nici o implicare în aspectele anchetate de DNA, şi că „justiţia nu trebuie să se facă la televizor”. Însă tocmai acest lucru seîntâmplă: televiziunile relatau ieri pe larg despre audierea soţie şi cuscreilui Borbely de către DNA. Reacţia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, a fost unarezervată. Acesta i-a îndemnat pe politicieni să nu se lase "luaţi deval" pe acest subiect.

Reamintim că procurorii anticorupţie îl suspectează peministrul Borbely că ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentruamenajarea locuinţei soacrei sale, în schimbul influenţei sale în atribuireaunor contracte de lucrări de la Apele Române către firma lui Ciocan. Soţia ministrului mediului Laszlo Borbely, Melinda Borbely, precum şi orudă apropiată a acestuia au fost audiate, joi, de procurorii de la DNA Oradea,în dosarul în care sunt urmăriţi penal atât consilierul personal alministrului, cât şi un om de afaceri. Potrivit Realitatea TV, în cursul zilei dejoi, procurorii anticorupţie din Oradea le-au audiat pe soţia ministrului mediuluişi pe cuscra acesteia, al cărei apartament ar fi fost renovat de o firmă dinNegreşti Oaş, pentru a obţine contracte cu Apele Române. Procurorii din cadrulServiciului Teritorial Oradea al DNA au început urmărirea penală împotrivaomului de afaceri Ioan Ciocan, pentru cumpărare de influenţă, precum şiîmpotriva lui Szabolcs Szepessy, consilier personal al ministrului mediului,Laszlo Borbely, pentru complicitate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
15 Iul 2011

Nu iese UDMR-ul de la guvernare. Pun pe altul daca Borbely e demis.

Adauga un comentariu

Random image