2017-01-23 12:34


„Bomba” care pică peste guvernele UE

 |  21:00
„Bomba” care pică peste guvernele UE

Liderii Comisiei Europene, organismul executiv al Uniunii, doresc ca naţiunile din zona euro (17 la număr) să fie reprezentate de un singur membru în consiliul FMI în speranţa că o astfel de mutare ar spori influenţa blocului şi ar remodela lupta pentru putere din cadrul instituţiei financiare. Franţa şi Germania deţin acum propriile locuri în boardul FMI. Propunerea ar putea fi efectuată ca parte a planurilor de guvernanţă economică a UE care urmează să fie publicate miercuri de către Comisie.

„Zona euro va fi consolidată, deoarece aşa ar vorbi pe o singură voce”, a declarat vicepreşedintelele Comisiei, Viviane Reding.Planurile guvernanţei UE vor fi publicate miercuri, dar obiecţiile cu privire la proiectul privind reprezentarea în cadrul  FMI l-au întârziat, a declarat o sursă pentru „Wall Street Journal”. FMI, un grup de 187 de naţiuni, joacă un rol-cheie în politica financiară internaţională. Naţiunile individuale deţin putere în cadrul FMI pe baza dimensiunii economice la nivel mondial. Cei 17 membri ai zonei euro au peste 20% din drepturile de vot ale FMI faţă de cele 17% deţinute de SUA. Punerea în comun a zonei euro ar putea modifica modul în care interesele lor sunt reprezentate. Ţările europene ar putea atenua tensiunile de la FMI, privind acordarea unui loc la masa economiilor emergente aflate în creştere. Cu toate acestea, există bariere care trebuie depăşite. Franţa şi Germania s-au împotrivit în trecut unei asemenea idei, deoarece le-ar fi făcut să renunţe la locurile lor.

Contraofensiva UE

În acest moment, liderii europeni marşează pe forma de uniune economică şi politică. Oficialii de la Bruxelles vor exercita atribuţii fără precedent de intervenţie asupra bugetelor naţionale, politicilor fiscale, pieţei forţei de muncă. Controlul se poate extinde chiar şi la şcolile unei ţări, universităţi şi instanţele de judecată. Disidenţa, exprimată prin referendum, alegeri sau parlamentele naţionale, va avea doar un impact limitat. Bruxelles-ul va aduce o dublă luptă: cu pieţele şi cu guvernele naţionale recalcitrante. Dar, în final, totul va depinde de Germania. O criză care a luat prin surprindere Uniunea Europeană a stabilit hegemonia copleşitoare a celei mai importante economii din UE. Direcţia de deplasare pare non-negociabilă. Va înţelege populaţia noua direcţie? Oficialii Uniunii merg pe ideea că „oamenii sunt pregătiţi de schimbări atunci când înţeleg că nu există alternativă”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-01-22

TAGURI: bomba, guverne, ueComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image