2017-01-18 03:54

POLITICA


„Bomba cu ceas” din armele americane

 |  17:50
„Bomba cu ceas” din armele americane

Arsenalul armat al SUA este plin de componente electronice contrafăcute din China.O anchetă a Congresului a condus la depistarea a cel puţin 1.800 de cazuri în care astfel de componente au fost găsite la avioane, nave, rachete. 

Comisia Forţelor Armate din Senat a declarat că au fost descoperite mai mult de un milion de piese contrafăcute în avioanele de război şi în cele de transport. La fel de afectate de achiziţiile de pe piaţa chineză sunt şi elicopeterele şi sistemele de apărare antirachetă. Dar, potrivit senatorilor, cazurile prezentate reprezintă doar vârful aisbergului pentru că a fost cercetată doar o parte a echipamentului militar din domeniul apărării. Agenţia de invesigaţie a Senatului a creat o companie fictivă pentru a cerceta piaţa pieselor contrafăcute şi a cumpărat prin intermediul internetului. Analiza a 7 dintre cele 13 piese a relevat că nici una nu era autentică.

„Nu putem permite ca securitatea noastră naţională să depindă de piese electronice contrafăcute provenind de pe piaţa chineză“, a declarat preşedintele Comisiei, Carl Levin. Experţii spun că problemele nu sunt noi. Ele datează din anii ’90 în urma unei decizii luate de administraţia Clinton de reducere a costurilor prin care a solicitat Pentagonului să cumpere componente electronice şi nu să le mai producă. Cum producţia de electronice a migrat spre China, SUA au fost din ce în ce mai puţin în măsură să controleze calitatea componentelor. Unele dintre ele sunt cumpărate de Pentagon pe piaţa deschisă unde dealerii de arme furnizează produse mai ieftine.

Presa chineză a comentat că rezultatul anchetei este un atac politic asupra Chinei, având în vedere viitoarele alegeri. Potrivit comentatorilor, SUA nu ar trebui să dea vina pe Beijing într-o chestiune care ţine de piaţa liberă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image