2018-09-26 12:27


Bombele şi Timoşenko înfundă Ucraina

 |  21:00
Bombele şi Timoşenko înfundă Ucraina

Organizarea campionatului de fotbal Euro 2012 din Ucraina şi Polonia este pusă sub semnul întrebării după ce imaginea Kievului a fost puternic afectată de dezvăluirile privind tratamentul la care este supus în închisoare fostul premier Iulia Timoşenko. O serie de patru explozii de vineri din oraşul Dnipropetrovsk aruncă o umbră de îndoială asupra capacităţii autorităţilor ucrainene de a asigura securitatea evenimentului.

Nu se ştie cu exactitate nici până acum câte explozii au avut loc la Dnipropetrovsk: autorităţile susţin că au fost patru, în vreme ce mass-media spune că au fost detonate 10 dispozitive artizanale. Ţintele acestor atacuri teroriste au fost o staţie de tramvai, un teatru şi o gară, fiind înregistraţi 27 de răniţi. Campionarul European de fotbal organizat de UEFA urmează să înceapă în luna iunie, fiind găzduit în parteneriat de Ucraina şi Polonia. Pe lângă problema securităţii, Kievul se confruntă şi cu un boicot extins din partea liderilor politici europeni din cauza tratamentului la care este supus în închisoare fostul premier Iulia Timoşenko.

S-a lovit de mobilă

Apropiaţii Iuliei Timoşenko au făcut publice mai multe imagini cu vânătăile acesteia rezultate în urma loviturilor primite de la gardieni. Oficialii ucraineni susţin însă că ancheta desfăşurată nu relevă că vânătăile Iuliei Timoşenko ar avea drept cauză violenţa sau vreun act de agresiune, ci mai degrabă lovirea accidentală de obiectele din celula de penitenciar. Iulia Timoşenko a declarat că a fost bătută de trei angajaţi ai penitenciarului Kaceanovka, care i-au răsucit mâinile şi i-au imobilizat picioarele, lovind-o apoi cu pumnii în abdomen, în timp ce o târau cu forţa la Clinica nr. 5 a Căilor Ferate din Harkov.

Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei în urmă cu zece zile, iar fiica ei, Evghenia, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Praga că mama ei este în pericol să moară. În acest moment, Ucraina este pe punctul de a deveni un stat totalitar, a afirmat Evghenia Timoşenko, subliniind că actualul regim de la Kiev al preşedintelui Viktor Ianukovici manifestă cinism şi cruzime faţă de mama sa.

Boicot european

Cel puţin cinci şefi de stat europeni nu vor participa la o reuniune ce va avea loc la Yalta, la mijlocul lunii mai, a preşedinţilor de ţări din Europa Centrală. „Şefi de stat din Germania, Republica Cehă, Slovenia, Austria şi Italia au afirmat în avans că nu vor putea veni la această reuniune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Voloşin. El a adăugat că după toate aparenţele nici preşedintele Estoniei nu va participa la reuniune.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cehe, citat de ziarul „Lidove Noviny”, a anunţat că preşedintele Vaclav Klaus şi-a anulat vizita în Ucraina, pentru reuninea de la Yalta, ca urmare a rezervelor pe care le are faţă de încarcerarea Iuliei Timoşenko.

De asemenea, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu intenţionează în prezent să participe la vreun eveniment în Ucraina, unde în iunie va începe Campionatul European de fotbal, din cauza situaţiei politice din această ţară. Comisarul european pentru justiţie, Vivianne Reding, a anunţat şi ea că va boicota Campionatul European de fotbal din motive politice. Nu în ultimul rând, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunţat că nu va vizita Ucraina până în momentul în care nu vor fi îmbunătăţite condiţiile de detenţie ale Iuliei Timoşenko.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-01

TAGURI: bombe, timosenko, ucraina
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...