2017-01-16 14:58

POLITICA


Britanicii, acuzaţi că au trimis un submarin nuclear în Atlantic

 |  16:02
Britanicii, acuzaţi că au trimis un submarin nuclear în Atlantic

Ministrul de Externe al Argentinei i-a acuzat pe oficialii britanici că au trimis un submarin de război echipat cu focoase nucleare în Sudul Atlanticului, alimentând şi mai mult tensiunile privind disputa asupra suveranităţii Insulelor Falkland.

Hector Timerman a adresat anterior o plângere la Organizaţia Naţiunilor Unite privind acest aspect, cerând totodată ca Marea Britanie să confrime localizarea submarinelor nucleare din regiune. Britanicii au respins acuzaţiile de militarizare a regiunii, caracterizând acuzaţiile Argentinei drept „absurde”, scrie BBC.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut ambelor tabere să evite o „escaladare” a tensiunilor privind Insulele Falkland, pentru a evita repetarea unui episod sângeros petrecut în 1982, când cele două state au fost în război pentru câteva săptămâni. Şeful diplomaţiei argentiniene a indicat că submarinul la care a făcut referire face parte din clasa Vanguard, capabilă să transporte rachete nucleare de tip Trident.

America Latină şi Caraibele au semnat în anii 1960 un angajament prin care au declarat întreaga zonă drept „liberă de arme nucleare”. În urmă cu câteva zile, marina britanică a dispus deplasarea celei mai avansate nave de război de care dispune, HMS Dauntless, în zona Atlanticului de Sud, pentru a înlocui o fregată care desfăşura o misiune în zona Insulelor Falkland.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-02-21

TAGURI: submarin nuclear, submarin insulele falkland, conflict argentina marea britanie, submarin marea britanieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image