2018-12-19 05:34


Britanicii au obţinut sânge sintetic

 |  18:56
Britanicii au obţinut sânge sintetic

Cercetătorii britanici au obţinut sânge sintetic din celule stem care ar putea fi folosit în transfuzii în numai doi ani. Echipa care a lucrat la acest proiect declară că ar putea produce cantităţi industriale de sânge în acest mod, fapt ce va transformatotal sistemul de sănătate,întrucât va preveni deficitul de sânge din spitale şi mii de vieţi vor fi salvate, arată „Daily Mail”.

„Sfântul Graal”, sângele făcut de om va fi lipsit de infecţiile care au afectat rezervele naturale şi va putea fi folosit de aroape toată lumea, indiferent de grupa sanguină. Cercetătorii de la univeristăţile britanice Edinburgh şi Bristol au creat miliarde de globule roşii de sânge, folosind celule setem prelevate din măduva osoasă, dar ele nu sut suficiente. Pentru a obţine cantităţi mai mari va fi necesară utilizarea de ceule stem din cordonul obilical, care se multiplică mult mai uşor. Un singur embrion ar putea teoretic să producă toate celulele necesare pentru a aproviziona o ţară întreagă. Oamenii de ştiinţă speră că acest proiect să devină realitate în curând.Criticii susţin că este greşit să fie jefuit un copil nenăscut pentru "piese de schimb" în numele progresului ştiinţei medicale.

Coordonatorulcercetărilor, profesorul Marc Turner, de la Universitatea din Edinburgh, a prezis că, în doi-trei ani, va fi gata să injecteze sânge artificial voluntarilor sănătoşi.El a adăugat că decizia recentă a Europei de a interzice brevetarea tratamentelor bazate pe celulele stem embrionare îl va face să caute alte surse de celule. Se presupune că Trustul Wellcome ar fi dat  pentru acest proiect suma de 3 milioane de lire sterline, restul fondurilor venind din partea serviciilor pentru transfuzie a sângelui din Scoţia, Anglia şi Wales.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-30

TAGURI: britanici, sange, sintetic
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...