2017-01-19 04:21

POLITICA


Bucureştiul, păcălit din nou. Băsescu nu vrea referendum. Deci nici PDL nu mai vrea

 |  20:11
Bucureştiul, păcălit din nou. Băsescu nu vrea referendum. Deci nici PDL nu mai vrea
PDL Bucureşti, organizaţia condusă de Elena Udrea, renunţă la consultarea bucureştenilorîn ceea ce priveşte Legea Capitalei.Pasul înapoi al pedeliştilor a fost făcut după intervenţia publică a luiTraian Băsescu, conform căruia referendumul în acest caz este inutil. Democrat-liberaliinu mai susţin referendumul cu toate că până în prezent au cheltuit o căruţă debani ca să-i convingă pe bucureşteni cum să voteze.

Membrii filialei PDL conduse de Elena Udrea afirmă că numai susţin referendumul ce vizează viitoarea schemă administrativă a Capitalei.Pedeliştii spun sus şi tare că nu se vor opune referendumului dacă primariiOprescu, Chiliman şi Piedone vor dori morţiş să-l organizeze. Doar că nu se vormai agita să-i cheme pe bucureşteni la vot. „Noi nu susţinem acest referendum,dar dacă primarul Sorin Oprescu, primarii Piedone şi Chiliman şi USL vor doricu orice chip ca el să fie organizat, noi nu ne vom opune. Dar să nu aibăpretenţia de a pune în responsabilitatea PDL prezenţa la urne a cetăţenilor.Noi nu susţinem acest referendum. Eu întotdeauna am spus că o cercetaresociologică amplă, cu două case de sondare - atât una de la PDL, cât şi una aOpoziţiei - ar fi fost mult mai utilă. S-ar fi economisit mulţi bani. Nu s-armai fi cheltuit suma asta de 1,2 milioane de euro pentru organizareareferendumului”, a declarat pentru „Puterea” deputatul Vasile Gherasim, membrual PDL Bucureşti.

„Organizarea acestui referendum nu a fost ideea noastră.Ci a celor de la USL. A lui Andrei Chiliman, ca s-o spunem pe aia dreaptă. Carenu vrea un buget consolidat, ci, dacă s-ar putea, un buget la sectorul 1 egalcu cel al Primăriei Bucureşti. Dar dacă au ţinut să facem referendum, noi amavut toată deschiderea. Avem în continuare toată deschiderea pentru referendum,atât pentru modificarea numărului şi formei întrebărilor, cât şi pentru mutareadatei sale de organizare, de pe 19 iunie pe 26”, ne-a declarat şi Călin Murg,consilier PDL în cadrul Consiliului General al Primăriei Bucureşti.

La Palat nu se vrea

Răzgândirea democrat-liberalilor are directă legătură cupoziţia Cotrocenilor. Ieri, Traian Băsescu a declarat în văzul lumii căreferendumul nu are nici un rost. Prezent la o dezbatere economică,preşedintele a abordat şi subiectul reorganizării Capitalei. „Populaţiaeste reticentă. Va trebui să explicăm populaţiei, şi eu voi fi unul dintrecei care îşi asumă această responsabilitate, avantajele reorganizăriiadministrative. Vă dau un exemplu minor; personal, am şi un sentiment detristeţe şi de neînţelegere când văd zbaterea de la Bucureşti. Referedumuri...Nu-i nevoie de nici un referendum! Aici Parlamentul hotărăşte dacă suntsectoare, dacă sunt şapte bugete, dacă sunt şapte primari într-un oraş, dacăsunt….”, a spus şeful statului.

Tot în Parlament se decide

Deciziaprivind o nouă organizare administrativă a Capitalei nu va putea fi impusă derezultatul referendumului. Soarta Bucureştiului va fi decisă doar de Parlament.Tocmai acest caracter pur consultativ pe care îl are referendumul este invocatde pedelişti atunci când explică de ce consideră că o chemare a bucureştenilorla urne nu are rost. „Aşa este. Preşedintele aredreptate. Referendumul este inutil. Atât din cauză că rezultatul său este doarconsultativ, deoarece Parlamentul decide. Dar şi din cauză că interesul pentrureferendum este scăzut. Nu ştiu dacă ştiţi, dar există un sondaj de opinie carearată că doar 10-11% din bucureşteni sunt interesaţi de acest referendum”, amai precizat pentru „Puterea” consilierul Călin Murg.

Chiliman: Referendumul influenţează parlamentarii

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, afirmă că,indiferent că nu poate impune o modificare legislativă, rezultatulreferendumului poate, în schimb, influenţa decizia parlamentarilor. „Sigur că Parlamentuleste suveran. Însă nici un politician responsabil nu va putea să decidă în Parlamentîmpotriva voinţei populaţiei. Gândiţi-vă că sunt doar 42 de parlamentari deBucureşti. Cum ar putea să voteze un parlamentar din nordul Moldovei ceva ce sereferă la organizarea Bucureştiului? Cum altfel decât ţinând cont de voinţabucureştenilor, exprimată prin referendum? În acest moment, PDL fuge ca draculde tămâie de acest referendum. Pentru că ei ştiu că bucureştenii vor să îşialeagă primarul de sector. Sunt primari cărora bucureştenii le-au acordat aldoilea mandat. Cum, de altfel, au fost primari care nu au mai fost votaţi.Pentru că bucureştenii văd cine îi reprezintă corect şi cine nu”, a declaratpentru „Puterea” primarul liberal.

Bani grei cheltuiţi

Atât PDL, cât şi USL au cheltuit până în acest momentsume impresionante pentru a-i chema pe bucureşteni la urne. Ideea organizăriiunui referendum privind o viitoare organizare administrativă a Capitalei apornit în urma „Legii Capitalei”, un proiect legislativ iniţiat de deputaţii VasileGherasim şi Costică Canacheu şi susţinut de Elena Udrea. Proiectul vizează cabugetul Capitalei să devină unitar, iar primarii de sector să nu mai fie aleşide populaţie, ci numiţi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. În urmaapariţiei acestui proiect de lege, liderii USL, în special Andrei Chiliman,primarul liberal de la sectorul 1, au demarat o campanie mediatică şi de stradăîn care cereau organizarea unui referendum pe această temă. Campania USL s-anumit „Apără Bucureştiul de Elena Udrea”. Consiliul General al MunicipiuluiBucureşti a decis la mijlocul lunii aprilie organizarea referendumului pe datade 19 iunie. În scurt timp a urmat şi replica PDL la campania PSD şi PNL.Democrat-liberalii au lansat şi ei o contracampanie cu afişe stradale care auîmpânzit Bucureştiul, dar şi o impresionantă serie de apariţii publicitare înmai multe ziare naţionale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
20 Mai 2011

Pacat ca Andrei Chiliman nu stie sa piarda!Pentru ce sa cheltuiasca Opresc u si Primaria Generala o suma atat de mare?Garante aza Chiliman prezenta la vot?Nu!E greu sa pierzi c el mai mare buget al unei unitati administrative d in Romania,domnule Chilim an!Dar parca nici PNL-ist ii,colegi de partid,nu te mai sustin!

Adauga un comentariu

Random image