2017-01-17 00:17

POLITICA


Buncărul care adăposteşte şi protejează secretul nuclear iranian

 |  17:36
Buncărul care adăposteşte şi protejează secretul  nuclear iranian

Iranul a început să îşi transfere producţia nucleară în locuri subterane secrete, intensificându-şi eforturile pentru a contracara o campanie de sabotaj occidentală.

Un ofiţer superior din cadrul Gardienilor Revoluţiei a declarat presei străine că maşini, echipamente şi materiale nucleare necesare au fost transferate şi instalate în condiţii de maximă siguranţă. Prin această mişcare, Teheranul şi-ar fi redus la „minim“ vulnerabilitatea  programului nuclear. Surse diplomatice au spus că unul dintre locurile secrete este un buncăr în interiorul unui munte.

Ar putea fi vorba de uzina Fordow din apropierea oraşului sfânt Qom. Iranul a fost obligat să recunoască existenţa acestei facilităţi, după ce a fost descoperită de serviciile de spionaj americane, franceze şi britanice în urmă cu doi ani. Dimensiunea mică a locului îl face impropriu oricărui scop, în afară de îmbogăţirea unor cantităţi reduse de uraniu, potrivite pentru o bombă. De atunci, există speculaţii că Iranul are şi alte facilităţi clandestine care nu au fost declarate în cadrul obligaţiilor sale internaţionale.

Potrivit specialiştilor, Teheranul se pregăteşte să dea drumul la producţia de uraniu în câteva zile. Mutarea ar putea marca un moment de cotitură pentru Iran, care, pentru prima dată, ar putea produce uraniu într-o instalaţie capabilă să reziste la bombardarea aeriană. Aceste centre secrete reprezintă o ameninţare mult mai gravă decât instalaţiile cunoscute care au atras sancţiuni internaţionale. Prin producerea de uraniu îmbogăţit în subteran, regimul ar putea accelera cursa pentru finalizarea unui focos nuclear.

Controversa din jurul programului de îmbogăţire a uraniului al Teheranului s-a soldat cu sancţiuni din ce în ce mai aspre impuse de Vest republicii islamice, iar Israelul şi SUA au precizat că nu exclud chiar o acţiune militară în cazul în care diplomaţia nu va reuşi să convingă Iranul să îşi suspende activităţile delicate din domeniu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-14

TAGURI: iran, sabotaj, productia nuclearaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image