2017-01-24 19:31


Cad capete la Guvern. Băsescu a condamnat la remaniere trei miniştri

 |  20:10
Cad capete la Guvern. Băsescu a condamnat la remaniere trei miniştri

Traian Băsescu a clătinat ieri, la PalatulVictoria, câteva scaune de ministru anunţând de fapt o apropiată remaniereguvernamentală. Pe lista neagră au fost trecuţi Cătălin Predoiu, TeodorBaconschi şi Valerian Vreme.

Deşi şi-a asumat de formă eşecul pentru amânareaaderăriila spaţiul Schengen pentru că “cineva trebuie să şi-l asume”, Traian Băsescu s-adus la Guvern unde a dat de pereţi cu ministrii Cabinetului Boc. Cel mai cruntloviţi au fost ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cel al externelor,Teodor Baconschi, acesta din urmă fiind de asemenea în vizorul conducerii PDL.Nici ministrul telecomunicaţiilor, Valerian Vreme, nu a scăpat nescărmănat. “Esteevident că marile noastre probleme sunt cantonate în zona justiţiei şi, subpreşedinte, fiecare trebuie să-şi asume responsabilităţilepe care leare”, a spus Traian Băsescu. El l-a criticat pe Predoiu pentru că nu a fost înstare să cheltuiască banii pentruinvestiţii. “România se împrumută pentru cheltuieli sociale, dar pentruinvestiţii sunt bani cu «miliardele» şi nu mai pot tolera situaţia ca miniştriisă nu utilizeze aceste sume în proiecte doar din teama de a fi atacaţi că faclicitaţii. În momentul de faţă avem neutilizaţi - repet, neutilizaţi - 4,1miliarde de euro credite angajate de la BEI, BERD, BIRD şi BDC, cele patru băncicare finanţează Guvernul. Şi pentru că veni vorba, la Justiţie, domnu’ ministruPredoiu, din 110 milioane luate acum cinci-şase ani, doar 9 milioane suntutilizate. Iar cei de la Justiţie spun ba că n-au instanţe, ba că n-au clădiri,ba că n-au nu ştiu ce...”, i-a spus preşedintele lui Cătălin Predoiu. Băsescu aadăugat că demnitarii nu utilizează sumele pe care le au la dispoziţie pentruproiecte de teamă că suntatacaţi şi se insinueazăcă daudiscreţionar contracte.

Baconschi, atacat de UDMR

Băsescu i-a explicat apoi ministrului de externecă România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau bloca aderareaCroaţiei la UE. Subiectul întârzierii admiterii României în spaţiul Schengen vafi ridicat şi în prima şedinţă de conducere a PDL, unii dintre membriipartidului considerând că Teodor Baconschi poartă o mare răspundere. Mai mult,vicepreşedintele democrat-liberal Sorin Frunzăverde, a cerut demiterea luiBaconschi considerând că neadmiterea României în spaţiul Schengen în martie 2011 înseamnă “falimentulpoliticii externe româneşti”. Ministrul de externe a provocat valuri şi înCoaliţia de guvernare. DeputatulUDMR Lakatos Peter l-a criticat ieri şi a afirmat că ar putea fi înlocuit cu preşedintelede onoare al UNPR Cristian Diaconescu, unul dintre cei ce stau la uşă pentru aprimi fucţia. Nici ministrul Telecomunicaţiilor, Valerian Vreme, nu a scăpat demânia prezidenţială. Băsescu l-aîndemnat să implementeze până în martie informatizarea plăţii taxelor pentrupersoanele fizice ameninţându-l, înglumă, că, în caz contrar, îi va lua cartea de credit, de tot.

Revigorareavechilor proiecte

Băsescui-a avertizat pe miniştri că “se apropie un eveniment” care impune camodificările la Legea electorală să fie efectuate în timp util şi nu lăsate pefinal, ca în legislatura anterioară. “Cred că se apropie un eveniment pentrucare nu ar trebui să lăsaţi lucrurile pe ultima sută. Eventual, dacă aveţi defăcut modificări la Legea electorală, faceţi-le în timp util şi nu pe ultimasută, cum s-a făcut în legislatura trecută”, a spus el. Şeful statului a cerutGuvernului să ia în considerare o posibilă reorganizare administrativă aRomâniei în cadrul procesului de reformă a statului, argumentând că aceastămăsură ar reduce birocraţia şi ar eficientiza derularea proiectelor dedezvoltare. Pe de altă parte, el a precizat că va trimite Parlamentului proiectulde revizuire a Constituţiei cu modificările impuse prin rezultatulreferendumului şi că nu va impune schimbări care ţin de “esenţa” Legiifundamentale. O altă cerinţă a preşedintelui către membrii Guvernului a foststabilirea de termene clare în negocierile cu sindicatele asupra diferitelorproiecte de legi, inclusiv pentru Codul muncii, afirmând că liderii sindicaliîncearcă de regulă să blocheze adoptarea unui act prin prelungirea discuţiilor.“Sunt de acord că trebuie un dialog cu sindicatele şi patronatele, dar acestatrebuie limitat în timp”, adăugând că discuţiile nu pot continua la nesfârşit,dacă nu există deschidere din partea sindicatelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-11-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MUNTELE
06 Ian 2011

e normal ca justitia sa stea pe loc cate vreme e condusa de oameni din sistem. Un avocat va avea tot interesul sa perpetueze acest sistem care profita tuturor cei implicati. Cata vreme nu intelegem ca nu cei care provin dintr-un sistem sunt cei care trebuie sa-l conduca nu vom avansa. Avem exemplu si sanatatea unde e un dezastru provocat de fosti medici ministri, la fel este si in cazul agriculturii, al finantelor sau al ministerului de interne.
Random image