2018-12-19 05:31


Cadou de 1 Decembrie, de la PCM, pentru Cioloș: lista „doleanțelor comunității maghiare”

 |  21:30
Cadou de 1 Decembrie, de la PCM, pentru Cioloș: lista „doleanțelor comunității maghiare”

„Schimbarea Constituției și doleanțele comunității maghiare” sunt temele pentru care aproximativ 500 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, la un miting organizat de Partidul Civic Maghiar (PCM). Printre „doleanțele” de care s-a vorbit și pentru care s-au scandat lozinci este, desigur, recunoaşterea și autonomia Ţinutului Secuiesc, în care limba maghiară să fie declarată limbă oficială, transmite Mediafax.

Mitingul a avut loc în fața Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, participanții venind din județele Covasna, Harghita și Mureș. Printre ei și reprezentanți ai Gărzii Maghiare, îmbrăcați într-un fel de uniforme paramilitare.

Pe pancarte se puteau citi mesaje ca: „Soluţia - autonomia”, „Vrem autonomie, nu izolare”, „Drepturi colective minorităţii maghiare” şi „Ceva care încă nu este, dar va fi, deja există…”.

Manifestarea a avut și program artistic în care au fost evocate evenimentele legate de Marea Unire din 1918 unde maghiarii spun că s-a promis autonomie pentru Ținutul Secuiesc.

Petiția către Cioloș

În continuare a fost citită și „adoptată” o petiție adresată Guvernului, în care sunt trecute revendicările și care a fost citită în maghiară, română și engleză. Documentul îi transmite premierului Dacian Cioloş faptul că, "înainte cu trei zile de Ziua Naţională a României", aşteptările comunităţii maghiare sunt legate de garantarea drepturilor comunităţii maghiare prin Constituţie.

„La 1 decembrie 1918, românii adunaţi la Alba Iulia, odată cu proclamarea Unirii Ardealului cu România, au adoptat o rezoluţie în care au promis libertate deplină tuturor popoarelor conlocuitoare. Aliniatul 1 al punctului 3 prevede deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instui, administra şi judeca în limba sa proprie, prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor care îl alcătuiesc", se spune în petiție.

Documentul elaborat de PCM susține că în Constituție ar trebui să fie definite „comunităţile naţionale istorice şi autohtone recunoscute în România” ca fiind „acele comunităţi care convieţuiesc cu populaţia română de minimum 100 de ani, de pe timpul creării României moderne”.

Lista doleanțelor

Iată și lista doleanțelor, care se vrea a fi un „amendament” de care să se țină cont la revizuirea Constituției cum sunt ele exprimate în petiție: „1. România este un stat suveran, indivizibil naţional al românilor şi al comunităţilor naţionale autohtone convieţuitoare. 2. Comunităţile naţionale istorice şi autohtone din România sunt factori constituanţi ai statului român. 3. Proclamaţia de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 este fundamentul moral şi istoric juridic al egalităţii naţionale şi libertăţii naţionale etnice din România. 4. Comunităţile naţionale istorice şi autohtone recunoscute din România sunt acele comunităţi care convieţuiesc cu poporul român de minimum 100 de ani, respectiv de la crearea României moderne. 5. Drepturile comunităţilor naţionale autohtone din România sunt garantate prin lege organică în măsură şi în funcţie de voinţa legitim exprimată a comunităţii în spiritul Proclamaţiei de la Alba Iulia, conform normelor şi standardelor europene în materie şi cu respectarea integrităţii teritoriale a României”.

„De aproape o sută de ani aşteptăm îndeplinirea promisiunilor de la Alba Iulia, care nu s-au înfăptuit nici până în momentul de faţă. Atunci, pe 1 decembrie 1918, bunicului meu, bunicilor noştri li s-a promis autonomie şi deplină libertate naţională tuturor cetăţenilor României noi, României moderne care s-a creat după Primul Război Mondial. Noi credem că normal este să purtăm un dialog cu guvernanţii ţării, normal este ca problemele noastre să fie rezolvate printr-un dialog şi acest lucru îl cerem astăzi, aici, în piaţă: vrem drepturi egale, vrem democraţie”, a spus, la manifestație, preşedintele PCM, Biro Zsolt, care semnează și petiția către Premierul Dacian Cioloș.

Petiţia adoptată, sâmbătă, la Miercurea Ciuc a fost tradusă şi în limbile germană şi franceză. Ea va fi înmânată, miercuri, prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, şi trimisă, prin poştă, premierului Dacian Cioloş, Guvernului, precum şi tuturor ambasadelor de la Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-28

TAGURI: cadou, 1 decembrie, pcm, ciolos
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GINGIS
30 Noi 2015

Fara medicamente si lasati singuri pe strazi,nu e bine....
OVIDIU
02 Dec 2015

ACESTE EVENIMENTE AU FOST CUMVA SI ELE REMEMORATE ???! http://www.martiriromani.com/Articol.asp?ID=188 http://www.antena3.ro/actualitate/inedit/oameni/cand-ungurii-au-aruncat-o-pe-mama-in-groapa-au-zis-ca-vor-sa-vada-cum-arata-grasimea-de-roman-176235.html
Random imageUltimele stiri


loading...