2017-01-24 11:09


Cadou de Valentine’s Day. Elena Udrea primeşte dezlegare să candideze pentru şefia PDL

 |  19:36
Cadou de Valentine’s Day. Elena Udrea primeşte dezlegare să candideze pentru şefia PDL
Pentru Elena Udrea astăzi este o zi specială. Seîmplinesc fix cinci ani de când a primit carnetul de membru al PD. 14 februarie2006 – 14 februarie 2011 sunt bornele care definesc activitatea doamnei Udreaîn partidul condus de Emil Boc şi supravegheat atent de Traian Băsescu. În ceicinci ani, Elena Udrea a avut o ascensiune fulminantă în PD, respectiv PDL, dela funcţia banală de secretar executiv până la cea de preşedinte de filială şilider al Palatului Victoria. Începând de astăzi, Elena Udrea are voie, conformStatutului partidului, să candideze pentru şefia PDL, deoarece a căpătatvechimea necesară: cinci ani. Dacă democrat-liberalii şi-ar fi alespreşedintele anul trecut, Udrea nu avea voie să candideze. Pentru alegerilecare se vor organiza în luna mai, ea are voie să concureze inclusiv pentrufuncţia supremă în partid.

Elena Udrea sărbătoreşte astăzi, pe lângă ZiuaÎndrăgostiţilor, un eveniment care i-a schimbat radical cariera: înscrierea înPD. Intrată în politică pe filiera liberală - Varujan Vosganian şi LudovicOrban -, actualul ministru al dezvoltării a avut o ascensiune fulminantă dupăce l-a cunoscut pe preşedintele Traian Băsescu. Elena Udrea a primit carnetulde membru al PD în 14 februarie 2006, înscriindu-se în organizaţia PD Sector 1condusă de Răzvan Murgeanu. Un calcul simplu arată că astăzi doamna ministruîmplineşte fix cinci ani de când s-a alăturat echipei preşedintelui Băsescu. Cifraeste cu atât mai importantă, cu cât în Statutul PDL scrie că un membru poatecandida pentru funcţia de preşedinte doar dacă are cinci ani vechime în partid.Lucru pe care Elena Udrea îl bifează astăzi. Dacă Congresul PDL ar fi avut locla termen (2010), drumurile doamnei ministru spre funcţia supremă în partid arfi fost blocate. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că este greu ca unmembru să obţină “derogare” dacă nu are vechimea necesară. Elena Udrea nu maiare nevoie de aşa ceva, deoarece s-au adunat anii de vechime necesari.

Oficial vrea doar vicepreşedinte

Conform declaraţiilor oficiale, Elena Udrea nuţinteşte mai mult de postul de vicepreşedinte al PDL. “M-am hotărât, vreau săcandidez pentru funcţia de vicepreşedinte”, a declarat ministrul dezvoltării. Eaa încercat să propună şi câteva nume pentru preşedinţia PDL: Gheorghe Falcă,Cristian Preda sau Teodor Baconschi. Aceste afirmaţii nu exclud însă o candidaturăsurpriză pentru şefia partidului, în genul campaniilor-fulger care l-au făcutcelebru pe Traian Băsescu.

Dezamăgită de Traian Băsescu

Chiar dacă susţine că nu o interesează preşedinţiaPDL, Elena Udrea s-a supărat pe Traian Băsescu după ce acesta a declarat că nuacordă şanse vreunei femei să câştige şefia PDL. “Exclud un candidatfemeie şi la preşedinţia partidului, şi la Preşedinţia României. Nu excludcandidatura, exclud şansa”, au fost frazele care au iritat-o pe doamnaministru. Şi s-a dus la emisiunea favorită “Naşul” pentru a-şi prezenta punctulde vedere. “M-a surprins faptul că cel mai mare susţinător al femeilor dinpolitică, domnul Traian Băsescu, un bărbat în politica căruia multe, mai alesdin PDL, îi datorează ascensiunea, cariera şi funcţiile pe care le ocupă -suntem multe femei în funcţii importante, Roberta Anastase, Anca Boagiu -, nune-a dat şansă la funcţia de preşedinte al partidului, la cele mai înaltefuncţii în stat... Asta sigur că e un motiv de decepţie pentru noi, femeile”, afost reacţia Elenei Udrea.

Şefă peste Bucureşti

La înscrierea Elenei Udrea în PD, Adriean Videanu adeclarat că aceasta trebuie să aibă activitate politică pentru a primi ofuncţie în partid. Prima funcţie pe care a primit-o a fost cea de secretar executiv.La alegerile parlamentare din 2008, a câştigat un mandat de deputat, candidândîn sectorul 6. Anul trecut, Elena Udrea a preluat conducerea PDL Bucureşti, ceamai importantă filială a partidului. În presă au apărut informaţii conformcărora democrat-liberala ar intenţiona să candideze pentru Primăria Capitalei. Ascensiuneasa în partid a fost una fulminantă, Elena Udrea devenind unul dintre lideriiPDL şi o voce extrem de ascultată. Cu toate acestea, a reuşit să-şi facă şirivali, gruparea Blaga-Berceanu-Videanu nevăzând cu ochi buni modul în care aevoluat cariera Elenei Udrea.

De la PNL la Cotroceni şi Guvern

Elena Udrea a intrat în politică datorită liberalilor. Pe listele ADA ea aajuns consilier în Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti şipreşedinte al Comisiei Juridice şi de Disciplină din cadrul PMB. După victorialui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale, viitorul Elenei Udrea s-aschimbat. Aceasta l-a urmat pe şeful statului la Cotroceni, devenind, dinfebruarie 2005, consilier de stat, şeful Cancelariei Preşedintelui. A deţinutaceastă funcţie până în octombrie 2005. După alegerile parlamentare din 2008,Elena Udrea a obţinut Ministerul Turismului. După ieşirea PSD de la guvernare,şi-a dublat ministerele deţinute, câştigând în plus şi Ministerul Dezvoltării –o importantă sursă de fonduri pentru primăriile PDL. Din această poziţie, eaare un rol-cheie în partid, deoarece are la dispoziţie peste patru miliarde deeuro, cu care poate ajuta aleşii locali ai democrat-liberalilor. A apărutastfel programul de telegondole portocalii, patinoare şi săli de sport.

Norvegia în UE, bileţelul roz, frunza şi blogul

“Blonda de la Cotroceni” s-a remarcat prima dată laemisiunea lui Robert Turcescu, atunci când a căzut în capcana întinsă demoderator şi a inclus Norvegia pe lista ţărilor care fac parte din UniuneaEuropeană. Momentul stânjenitor a fost depăşit rapid, iar Elena Udrea s-aimplicat în lupta pentru debarcarea guvernului Tăriceanu. În ianuarie 2007, eal-a acuzat pe premierul liberal că i-a cerut lui Traian Băsescu să intervină laParchet în favoarea lui Dinu Patriciu. Ulterior, Traian Băsescu a ieşit şi aprezentat bileţelul roz incriminator. După cinci luni, preşedintele a fostsuspendat, iar Elena Udrea s-a implicat activ în referendumul care l-a repus înfuncţie pe Traian Băsescu. Anul acesta, în calitate de ministru al turismului,ea a lansat logoul turistic al României care conţine o frunză. Opoziţia aacuzat-o că a cheltuit inutil câteva milioane de euro pentru o “frunză copiatăde pe internet”. În cadrul aceleiaşi campanii a apărut şi sloganul brandului deţară: “Exploraţi grădina Carpaţilor”. Blogul a fost un alt mijloc prin careElena Udrea s-a făcut remarcată. Ultima postare se intitulează “nici o zi fărămine”. Conform CV-ului doamnei ministru, acesta vorbeşte “foarte bine” limbaengleză şi “bine” limba franceză şi pe cea italiană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-04-15

Mai multe imagini:
Cadou de Valentine’s Day. Elena Udrea primeşte dezlegare să candideze pentru şefia PDL
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


IANCU FROG
14 Feb 2011

pai ar fi putut Udrea sa aiba ascensiunea asta furtunoasa fara multa munca si convingere? da, a facut unele mici erori la inceput, sa nu uitam de `capcana Norvegia` ,insa cu timpul a facut progrese notabile si acum vine cu noi provocari, precum legea capitalei, o initiativa cu multe avantaje...sa-i uram succes in continuare
Random image