2018-12-16 06:19


Cadoul PSD pentru bugetari a fost aprobat marţi

 |  20:17
Cadoul PSD pentru bugetari a fost aprobat marţi

Toate partidele parlamentare, nu numai PSD, inițiatorul măsurii, au votat Ordonanța de urgență 35/2015 prin care se majorează cu 25% salariile din sănătate și cu 10% pe cele ale bugetarilor în general, dacă nu au beneficiat anterior și de alte majorări. Inițial ordonanța se referea numai la sistemul de sănătate, dar PSD a introdus în lege, când a fost dezbătută în comisii, un amendament conform căruia toți bugetarii care nu au beneficiat în acest an de majorări să primească 10% în plus începând cu 1 decembrie 2015. Cele din sănătate vor crește de la 1 octombrie cu 25% din nivelul salariilor din septembrie. Este vorba despre personalul din administraţie, cultură, justiţie, ordine publică şi siguranţă naţională, unităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare, diplomaţie, personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene. Textul inițial prevedea și faptul că tinerii specialiști din sănătate și învățământ pot să închirieze locuințe ANL.

La început liberalii s-au opus amendamentului PSD privind majorarea de 10%, și au solicitat retrimiterea la comisii a ordonanței pentru a primni date de la Ministerul de Finanțe despre impactul bugetar. Dar plenul a respins cererea PNL și până la urmă ordonanța a fost adoptată prin votul a 319 deputați, fiind înregistrate șapte abțineri și un singur vot împotrivă.

„E o zi importantă în Parlament. (...) Am ajuns la concluzia că votul nostru pentru acest proiect este esenţial, motiv pentru care PNL votează această lege, cu un amendament foarte clar, cu solicitarea că aşteptăm un studiu de impact ulterior care să arate în ce măsură este realizabilă această aplicare. Acest lucru poate fi realizat, desigur, de noul Guvern”. Așa a explicat copreședintele PNL, Alina Gorghiu, de ce liberalii au votat „pentru”. Legea va merge la președintele Iohannis pentru promulgare.

Încă ministru al Muncii, Rovana Plumb a declarat după adoptarea legii că susține amendamentul PSD privind majorarea cu 10% pentru bugetari. Plumb a declarat într-o primă fază că efortul bugetar ar fi de 1,5 miliarde de lei, dar ceva mai târziu a evitat să mai dea cifre și a oferit doar un procent: 0,2% din Produsul Intern Brut și că toate majorările se vor regăsi în bugetul pe 2016.

Nu a răspuns nici cât se estimează că va crește inflația în urma acestor majorări, dar consideră că ele vor produce o creștere a puterii de cumpărare și, în consecință, și a consumului și producției, deci o creștere economică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-11

TAGURI: psd, bugetari, stat, angajati
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...