2017-01-17 04:52

POLITICA


Câinii latră, caravana trece. Opoziţia plănuieşte o mega-alianţă, iar Traian Băsescu şi-a reactivat rolul de preşedinte-jucător

 |  19:53
Câinii latră, caravana trece. Opoziţia plănuieşte o mega-alianţă, iar Traian Băsescu  şi-a reactivat rolul de preşedinte-jucător

Partidul lui Dan Voiculescu i-a părăsit ieri oficial pesocial-democraţi şi s-a aliat cu liberalii. Cu toate că PC divorţează de PSD,atât liberalii, cât şi social-democraţii spun că se vor regăsi cu toţii încurând într-o alianţă mai mare menită să preia puterea şi să o păstreze înurmătorii 6-8 ani. Ţintele mega-alianţei: dărâmarea Guvernului Boc, destructurareaPDL şi suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Crin Antonescu afost primul care a făcut pasul spre marea unire a Opoziţiei. Ieri, liderulliberal a oficializat anunţul de formare a unei alianţe politice între PNL şiPC, conservatorii urmând să rupă înţelegerea la tribunal pe care o au deja cuPSD. Atât Antonescu, cât şi preşedintele PSD, Victor Ponta, susţin că pasareaPartidului Conservator de la unii la alţii nu constituie motiv de dezbinareîntre PSD şi PNL. Ci, din contră, spun ei, este o mutare care ar urma săunească toate cele trei partide într-o alianţă mai mare.

O mutare aşteptată

Anunţul de ierial preşedintelui PNL era aşteptat încă de la sfârşitul anului trecut. Protocolulde colaborare dintre cele două partide urmează să fie semnat lunea viitoare,după ce Delegaţia Permanentă a PNL îşi va da acordul pentru constituireaalianţei dintre PNL şi PC. „Astăzi, Biroul Politic Central (forul de conducere,n.r.) al PNL a votat în unanimitate, un vot consultativ, pentru că nu areputere de decizie deocamdată, constituirea alianţei de centru-dreapta, întrePNL şi PC. De asemenea, a decis convocarea Delagaţiei Permanente pentru luni.Este o alianţă care se constituie pe baze programatice şi doctrinare. Este unpas către o construcţie mai largă. Nu este un gest de ostilitate faţă de PSD. PartidulSocial Democrat este vizat de această alianţă ca potenţial principal partenerîn construirea unei alianţe mai largi care să încerce schimbarea radicală araportului de forţe în România”, a declarat Antonescu.

Nevedem peste 6-7-8 ani

Ideea unei alianţeîntre PNL şi PSD a fost întărită şi de Victor Ponta, preşedintele PSD. Ponta adeclarat ieri că are mandat pentru a discuta ideea unei „Opoziţii unite”, dar şi al unui proiect de „Putereunită” pentru o perioadă de 6-8 ani, în jurul PSD şi PNL. „Nevom strânge deja de săptămâna viitoare în structurile statutare ale partiduluipentru a stabili până la 1 februarie strategia PSD şi strategia comună a Opoziţiepentru acest an. Nu vreau să ascund dorinţa şi mandatul pe care eu îl am dinpartea colegilor mei, de a avansa cât mai rapid în ideea cererii unei „Opoziţiiunite“ şi a unui proiect nu doar de Opoziţie, ci şi de Putere unită pe operioadă de timp de 6-7-8 ani, în aşa fel încât oamenii să ştie din 2011 căexistă un proiect de salvare a României şi că acest proiect va fi construitîmpreună de PSD şi PNL”, a afirmat Ponta.

Felix” vajuca un rol-cheie

Dan Voiculescu vaavea un rol-cheie în noua construcţie politică. Partea bună pentru PNL e că DanVoiculescu este omul care dirijează, mai mult sau mai puţin oficial, emisiileAntenei 1 şi Antenei 3, opţiunea politică a celor două televiziuni şi favorizareaunui anume candidat în campaniile electorale fiind râvnite de orice politician.Partea proastă: Voiculescu a fost dovedit de CNSAS că fost colaborator alSecurităţii, având numele conspirativ „Felix”. Iar CrinAntonescu a avut de-a lungul timpului un discurs anticomunist şi antisecurist.

Crin,cândva un antisecurist

Cuvântările anti-Securitatepe care le-a susţinut preşedintele PNL în diverse rânduri s-ar putea să devinăistorie, odată cu apropierea fără precedent de PNL a lui „Felix”.Nu ştim cum va vorbi Antonescu atunci când va fi întrebat despre dosarul desecuritate al lui Voiculescu, dar putem să vă reamintim ce declara el despredosarul fostei sale colege de partid Mona Muscă: „Şi în cazul Mona Muscă şi în alte dezbateri care au avut loc în partid amfost vehement pentru scoaterea oamenilor care au colaborat cu fosta Securitatedin rândurile PNL. Am fost şi rămân unul dintre oamenii care cu consecvenţă şicu radicalism vorbesc împotriva practicilor fostei Securităţi, afirma Crin Antonescuîn februarie 2010. Istoricul Marius Oprea, membru PNL şi cercetător alarhivelor Securităţii, evită o pronunţare clară referitor la alianţa cu PC.Însă Oprea spune că prin girarea unor foşti colaboratori ai organului represivcomunist, în PNL s-a renunţat la reforma morală. „În politică trebuie să facicompromisuri, dar fără compromitere. Se pare că s-a renunţat la reforma moralăîn PNL, din moment ce în conducerea partidului se află un informator şi uncolaborator al Securităţii - preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ. Nueste o decizie la care eu am participat, nu-mi voi da demisia din PNL, am fostmarginalizat, pentru că am participat la reforma morală a PNL”, a declaratMarius Oprea pentru „Puterea”.

Obiectivul alianţeiPNL-PSD: destructurarea PDL

Alianţa dintre PNL şi PC nu i-a luat prin surprindere pe social-democraţi. Dealtfel, Victor Ponta a fost mereu un opozant al alianţei cu conservatorii şi afăcut tot posibilul să împingă PC în braţele liberalilor, pentru ca PSD sărămână singur pe partea stângă a eşichierului politic. Într-o şedinţă fulgerorganizată ieri-dimineaţă la Kiseleff, la care au participat printre alţii IonIliescu, Victor Ponta şi Liviu Dragnea, secretarul general al PSD şi-a informatcolegii despre cum merg negocierile cu liberalii. Pesediştii încearcă să-lconvingă pe Crin Antonescu să încheie alianţa, explicându-i acestuia că scopulfinal îl reprezintă destructurarea PDL. „O astfel de alianţă va impunepremierul în 2012, va face jocurile pentru alegerile prezidenţiale din 2014 şiva destructura din temelii PDL”, ne-au declarat surse social-democrate. „Ideeanoastră este să îl schimbăm pe Boc, să îl schimbăm pe preşedintele Băsescu şisă construim împreună, pe acest sistem bipolar, cu PSD reprezentând centrulstânga, iar PNL şi PC centrul dreapta, o platformă pentru următoareaperioadă", a prezentat Ponta obiectivele Opoziţiei. „Trebuie făcut ceva şiun partid de Opoziţie cum e PSD trebuie să fie forţa combativă principală, caşi o alianţă pertinentă cu liberalii, cu conservatorii. Că se facealianţă înscrisă la tribunal, asta e chestia formală. O alianţă în care fiecarepartid îşi păstrează fizionomia sa, independenţa sa, platforma proprie,ideologică, dar au un obiectiv comun şi asta trebuie să creeze o platformăpentru toată perioada aceasta de Opoziţie şi pentru pregătirea viitoarelorconfruntări”, a explicat şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. De la întâlnirea din Kiseleff a lipsit preşedintele Consiliului Naţional,Adrian Năstase, care nu este un susţinător al alianţei cu liberalii. Pesediştiiau decis să ofere un termen-limită pentru formarea alianţei cu PNL, acestafiind vara lui 2011. „Dacă nu ne înţelegem, nu mai are rost să negociem”, ne-audeclarat surse din conducerea PSD. Negocierile dintre cele două partide sepoartă între Crin Antonescu, Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Radu Stroe.

Bătaie pentrupostul de vicepreşedinte

Ruperea Alianţeidintre PSD şi PC va lăsa vacant postul de vicepreşedinte de la Senat, ocupat înacest moment de Dan Voiculescu. Astfel, până la începutul sesiunii legislative,pesediştii trebuie să se hotărască cine va ocupa această funcţie. Printreaspiranţi se numără Miron Mitrea şi Ecaterina Andronescu.

Alianţă până în2016

Conservatoriisusţin că alianţa cu PNL va fi în vigoare până la 31 decembrie 2016 şi că eapoate fi prelungită cu acordul părţilor pentru încă cinci ani. Consiliul Naţionalde conducere al alianţei va fi format din membrii celor două partide şi se vaîntruni de două ori pe lună. Acordul permite însă celor de la PC să aibăcandidaţi proprii la alegerile locale din 2012 şi doar în anumite cazuricandidat comun. Conform mesajelor celor din PC, „o posibilă alianţă cu PSD vaînsemna un acord distinct, care va fi semnat de două forţe politice: alianţaPNL-PC şi PSD”. Alianţa cu liberalii le va oferi astfel conservatorilorgaranţia că se vor regăsi şi în viitorul Parlament. Pentru a contrabalansaraportul de forţe în Parlament, PC vrea să-şi creeze grupuri distincte în forullegislativ. Surse din partid ne-au declarat că s-a trecut la negocieri directecu parlamentarii neafiliaţi politic, dar şi cu cei de la UNPR. În plus, conservatoriis-au interesat la Victor Ponta dacă este dispus să cedeze parlamentari PSDpentru ca PC să adune numărul necesar de voturi. La Senat, conservatorii aunevoie de şapte oameni pentru a-şi forma grup parlamentar, iar în acest momentau un singur reprezentant - Dan Voiculescu. La Camera Deputaţilor, PC mai arenevoie de şapte parlamentari pentru a-şi forma grupul. „Noi am avut negociericu oamenii care şi-au dat seama că au făcut o greşeală atunci când au alesanumite partide aflate la Putere, oameni care îşi dau seama că dacă vor rămâneîn această formulă guvernamentală şi vor sărăci în continuare populaţia aşa cumau făcut-o până acum nu vor mai avea nici o şansă să fie aleşi din nou în anul2012”, a declarat preşedintele PC, Daniel Constantin.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-11-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

BENONE
06 Ian 2011

Tare imi este ca desi vom avea parte de o "mega-al ianta" vom asista de fapt la mega-scandaluri, pent ru functii, evident.

Adauga un comentariu

Random image