2017-01-19 19:07

POLITICA


Cairo, loc de negocieri pentru toate părţile implicate în criza libiană

 |  18:17
Cairo, loc de negocieri pentru toate părţile implicate în criza libiană
Negocieri şi ameninţări pe fondul aminţării cu impunerea zonei de restricţie aerienedeasupra Libiei din partea Occidentului. Un avion libian a aterizat la Cairo avândla bord un general care trebuie să predea un mesaj autorităţilor egiptene de laMoammar Gaddafi, a declarat un oficial, cu condiţia anonimatului, deoarece el nu a fost autorizat să discute cumass-media. El a spus că avionul a trecut prin spaţiul aerian elen, în drumspre Egipt. Undiplomat libian a confirmat prezenţa generalului Abdel-Rahman Ben Ali al-Zawila Cairo, dar nu a dat detalii. Potrivital-Jazeera, trei dintre avioanele private ale lui Gaddafi ar fi fost în drum spre Cairo.Televiziunea arabă a sugerat că Libia ar putea trimite odelegaţie la LigiaArabă, pentru a organiza o întâlnire în capitala egipteană sâmbătă.Delegaţia va avea întâlniri cu conducereamilitară egipteană.

Americani la Cairo

Ambasadorul SUA în Libia, Gene Cretz, şi alţi oficiali americani s-auîntâlnit la Cairo cu membri ai opoziţiei care încearcă să răstoarne de la puterepe liderul libian, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Rebelii se aflăîntr-o situaţie dificilă pentru că nu dispun de arme pentru a contracaraatacurile forţelelor loiale lui Gaddaficare au început să folosească tancuri şi artilerie. Autorităţile americane au refuzatsă numească interlocutorii lui Cretz,dar au declarat că Washingtonul a fost în contact cu membri ai opoziţiei îninteriorul şi în afara Consiliului Naţional, care este condus de fostulministru al justiţiei libiene, Mustafa Abdel Jalil. "Am avut dicuţii cumai mulţi lideri, cât şi cu cei care înţeleg şi pot influenţa evenimentele dinLibia", a spus purtătorul de cuvântal Departamentului de Stat, Philip Crowley. Cretz s-a întâlnit la Roma şi Cairocu oficialiai guvernelor italian şi egiptean, dar şi cu lideri ai opoziţiei din Libia.Cretz este autorul mai multor dezvăluiri diplomaticerelevate de WikiLeaks, printre care celedespre speculaţiile asupra sănătăţii lui Gaddafi şi dependenţa lui pentru "voluptuosa" asistentă medicalăucraineană.

Gaddafia fluturat ameninţarea cu al-Qaida şi imigranţiiLiderul libian Muammar Kaddafi a afirmat că dacă reţeaua extremistă al-Qaidapreia controlul asupra ţării sale, "întreaga regiune până în Israel vacădea pradă haosului". Într-un interviu acordat televiziunii publice turceTRT, el a ameninţat că va încheia un acord cu talibanii, dacă forţeleoccidentale nu înţeleg pericolul şi vor plecarea lui de la putere. El a imputatdin nou responsabilitatea insurecţiei din ţara sa reţelei al-Qaida. "Comunitatea internaţională a început săînţeleagă în prezent că noi îl împiedicăm pe Osama bin Laden să preia controlulLibiei şi al Africii", a afirmat el. Autorităţile malteze şi UEverifică informaţiile potrivit cărora regimul libian strânge emigranţi africaniîn bărci, pentru a-i trimite în Europa. Totodată, potrivit al-Jazeera, Gaddafiar strânge muncitori africani paşnici din Libia intenţionând să-i trimită în Europa pentru a demonstra că,fără el, imigraţia ilegală va creşte şi că avertisemntele lui sunt serioase.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-30

Mai multe imagini:
Cairo, loc de negocieri pentru toate părţile implicate în criza libiană
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image