2017-01-17 07:17

POLITICA


Campanie sub acoperire în Iran

 |  18:11
Campanie sub acoperire în Iran

Un nou atac cu bombă magnetică la Teheran a dus la uciderea unui om de ştiinţă care ar fi fost implicat în programul nuclear al Iranului. Asasinatul cu bombă survine într-un moment de maximă tensiune în relaţia dintre Occident şi Iran, suspectat că dezvoltă arme nucleare.

Bomba magnetică a fost amplasată de un motociclist necunoscut sub maşina profesorului universitar  Mostafa Ahmadi Roshan. Iniţial, nu se ştia dacă profesorul de 32 de ani era implicat în controversatul program nuclear iranian, iar ulterior s-a anunţat că el lucra la centrala nucleară de la Natanz, unde funcţionează aproximativ 8.000 de sisteme de centrifugare pentru îmbogăţirea uraniului.

Pe cine dau vina iranienii

Atentatul a declanşat furia autorităţilor iraniene. „Asasinarea unor oameni de ştiinţă iranieni nu va opri progresul nuclear al ţării”, a declarat vicepreşedintele Mohammad Reza Rahimi. Mergând mai departe, viceguvernatorul Teheranului a acuzat Israelul că s-ar afla în spatele atacului, susţinând că „metoda seamănă cu cea folosită în celelalte atentate împotriva oamenilor de ştiinţă iranieni”.  La Teheran se crede căagenţia de spionaj a Israelului, Mossad, este în spatele atacului care a survenit la împlinirea a doi ani de la uciderea unui alt specialist în domeniul nuclear, Majid Shahriari. De atunci, au existat diverse rapoarte media care au sugerat că cercetătorii implicaţi în programul nuclear sunt ţinta acţiunilor derulate de serviciile secrete israeliene. Ceea ce rămâneneclar este dacă Iranul va încerca să răspundă într-un fel sau altul şi să escaladeze situaţia.

De-a lungul timpului, SUA şi Israelul au respins acuzaţiile Teheranului. În Iran există şi speculaţii cu privire la faptul că atacul a avut conotaţii politice interne din cauza unor rapoarte despre legăturile profesorului cu un candidat al opoziţiei la prezidenţiale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-11

TAGURI: Iran, asasinat, nuclear, Israel, Mossad, oameni de ştiinţăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image