2017-01-25 01:26


Cancelarul german a devenit problema Europei

 |  21:00
Cancelarul german a devenit problema Europei

Cancelarul german deţine soarta economică a Europei în mâinile ei. Dar criticii spun că Angela Merkel a devenit acum principala problemă a Europei. Un căpitan bun în vremuri de bunăstare, dar lipsită de imaginaţie şi curaj când vine vorba de crize, spun experţii.

În Germania există convingerea profundă că disciplina şi austeritatea sunt singurele modalităţi de ieşire din criza actuală. Soluţiile precum eurobondurile colective sau intrevenţia Băncii Centrale Europene ca un creditor de ultimă instanţă sunt privite ca acţiuni iresponsabile. „Consilierii ei sunt absolut convinşi că au dreptate şi nu vor lua lecţii de la anglo-saxoni, existând un pericol real ca Merkel, care nu este nici un intelectual, nici un economist, să devină femeia care a distrus euro, din cauza acestei lipse de îndrăzneală”, spune un comentator.

Falsa problemă  bunăstării germane

Germania se vinde în criză ca fiind un refugiu al stabilităţii, iar pieţele financiare chiar cred asta, dar, în realitate nu o duce cu mult mai bine decât celelalte ţări. Acest rol de şef milităros care dă directive este arogant şi periculos, scrie „Spiegel“. Potrivit cotidianului, Germania nu este modelul de băiat econom care se pretinde a fi, în condiţiile în care cea mai recentă prognoză a indicat o rată a datoriei publice de 81,7% din PIB. Aceasta este cu mult mai mult decât procentul de  60%, pe care Pactul European pentru stabilitate îl prevede ca limită superioară  a datoriei  - deci acel pact cu care guvernul german le dă în cap regulat statelor sud-europene şi pe care vrea să-l mai înăsprească. „Cine vrea să le traseze altora reguli dure, ar face bine să ţină el însuşi seama de ele”, comentează „Speigel“. Pe de altă parte, nici mult clamata creştere economică a Germaniei nu este garantată şi dă semne de slăbiciune, atenţionează experţii. Creşterea a venit din exporturi, din care 60% sunt direcţionate spre celelalte ţări europene. O criză economică durabilă a partenerilor economici ar duce la o situaţie foarte grea în Germania, ceea ce este scenariul cel mai probabil anunţat şi de ultimii indicatori. Faptul că mărfurile germane sunt atât de cerute în străinătate se datorează mai ales forţei de muncă, care produce produse bune la costuri relativ accesibile. Germania are 6,5 milioane de salariaţi săraci care primesc mai puţin de 10 euro pe oră. Două milioane de persoane primesc un salariu mai mic de 4 euro pe oră, adică 720 de euro pe lună pentru o muncă cu normă întreagă.

Reacţionarii împotriva cancelarului

Exigenţa cancelarului german Angela Merkel de a revizui anumite tratate europene în vederea consolidării disciplinei bugetare pune în pericol UE, a apreciat vicepremierul luxemburghez, adăugând că “este utopic să crezi că numai articolele prevăzute ar fi propuse pentru revizuire”. “Oare se urmăreşte un obiectiv european, dragă doamnă cancelar, prin lansarea unei dezbateri asupra unor modificări semnificative ale tratatelor în mijlocul a ceea ce este probabil cea mai dificilă fază a căutării stabilităţii din zona euro? Dacă urmăriţi un scop politic intern, atunci aţi face bine să spuneţi acest lucru clar”, a comentat vicepremierul într-o scrisoare deschisă pentru Angela Merkel.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-26

TAGURI: cancelar, problema europeiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image