2018-12-12 05:00


Capitală-refugiu construită din temelii în Japonia

 |  15:52
Capitală-refugiu construită din temelii în Japonia

Un grup de politicieni japonezi a prezentat o iniţiativă în urma căreia ar urma să se construiască un oraş din temelii pentru a prelua o parte din activităţile desfăşurate în capitala Tokyo, în cazul în care ţara va mai fi lovită pe viitor de un dezastru natural precum cutremurul şi valul tsunami care au făcut peste 20.000 de victime în luna martie a acestui an.

Planul inedit a fost elaborat de reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice şi are la bază prevenirea unui dezastru care ar putea avea loc dacă un cutremur de mare magnitudine ar lovi capitala ţării. Experţii au estimat că dacă seismul din 11 martie, care a avut o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, s-ar fi produs în apropierea capitalei, pagubele materiale şi numărul victimelor ar fi provocat o catastrofă inestimabilă pentru Japonia. Noul oraş „de rezervă” al Japoniei ar urma să fie construit pe locul actualului Aeroport Itami, folosit ca poartă de acces pentru oraşul Osaka, dar care ar putea fi desfiinţa,t deoarece majoritatea traficului aerian a fost preluată deja de Aeroportul Internaţional Kansai.

Planul de construire a unui oraş-refugiu, care să îndeplinească funcţiile necesare activităţii unui stat în regim de urgenţă este susţinut de membrii tuturor partidelor politice, printre aceştia numărându-se şi fostul premier Naoto Kan, aflat în funcţie la momentul producerii dezastrului în luna martie. Potrivit proiectului, oraşul ar urma să încorporeze clădiri guvernamentale, complexuri de afaceri şi comerciale, parcuri, precum şi cel mai înalt turn din lume, o construcţie cu o înălţime de 652 de metri. Noul oraş ar urma să aibă 50.000 de rezidenţi şi o populaţie activă de 200.000 de oameni.

Chiar dacă proiectul s-a lovit şi de opoziţia unor grupuri de afaceri care nu sprijină renunţarea unor funcţii-cheie ale capitalei Tokyo, grupul de politicieni a cerut aprobarea acordării a un milion de yeni pentru realizarea unui studiu de fezabilitate. Costul total al construcţiei oraşului-refugiu nu a fost estimat până în prezent, însă iniţiatorii măsurii au precizat că 90% din finanţare va proveni din sectorul industrial privat. Japonia se confruntă şi în prezent cu greutăţi generate de avariile produse de un val tsunami la centrala nucleară de la Fukushima, în timp ce mai multe oraşe de pe coasta estică a ţării sunt în continuare o ruină după ce au fost lovite de valul produs în urma cutremurului din 11 martie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-02-10
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...