2017-01-24 01:02


Forumul de la Davos: „Capitalismul nu mai este actual“

 |  21:00
Forumul de la Davos: „Capitalismul nu mai este actual“

Elita mondială adunată la Forumul Economic Mondial de la Davos recunoaşte că sistemul capitalist este în criză. Surprinzător, şapte din zece investitori sunt de acord cu argumentul potrivit căruia băncile au prea multă putere asupra guvernelor, conform sondajului realizat de Bloomberg.

Mai mult de 70 la sută dintre cei chestionaţi cred că sistemul este în pericol, 32 la sută declarând că acesta are nevoie de o „remaniere radicală a normelor şi reglementărilor”.  Sondajul realizat între 23 şi 24 ianuarie printre investitori, analişti şi comercianţi arată că doar unul din patru dintre cei chestionaţi cred că piaţa liberă funcţionează aşa cum ar trebui. 70 la sută dintre cei intervievaţi spun că problemele economice ale Europei vor provoca instabilitate socială în 2012, inclusiv revolte sau alte tulburări.

Participanţii din SUA sunt mai precauţi în ceea ce priveşte acţiunile guvernamentale de combatere a diferenţelor de venit. În Europa şi Asia situaţia stă diferit. Trei din patru investitori europeni şi patru din cinci asiatici consideră că guvernul ar trebui să se ocupe de această problemă. Mai mult de jumătate dintre respondenţi spun că inegalitatea veniturilor împiedică creşterea economică. Mesajul investitorilor pare să rezoneze cu cel al mişcării „Ocupaţi Wall Street”. Aproximativ două treimi dintre investitori cred că este necesar ca guvernele să urmeze politici care să abordeze problema. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică avertiza că prăpastia dintre bogaţi şi săraci se adânceşte în economiile dezvoltate în condiţiile în care directorii, bancherii culeg mai multe recompense. De asemena, respondenţii sondajului din America sunt mai puţin entuziaşti când vine vorba de reglementări bancare. Doar aproximativ unul din trei investitori din SUA sunt complet convinşi de faptul că băncile au nevoie de reglementare pentru a le împiedica de a fi prea mari pentru a eşua. Însă mai toţi investitorii din Europa şi Asia sunt canalizaţi pe ideea reglementărilor.

Se caută un nou sistem

Potrivit iniţiatorului Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, „criza financiară nu ne-a învăţat nimic”. Sloganul lansat de Schwab pentru această cea mai importantă reuniune a elitei economice mondiale sună astfel: „Capitalismul în vechea sa formă nu mai corespunde lumii actuale. Să căutăm soluţii!”. În raportul intitulat „Riscurile globale” figurează astăzi un număr fără precedent de factori de risc. Printre acestea se numără perturbările cronice ale echilibrului financiar, imensele discrepanţe în venituri, crizele alimentare şi atacurile cibernetice. În context, Comisia UE vrea să folosească Forumul de la Davos ca pe un cadru în care să poată discuta cu reprezentanţi ai băncilor şi cu politicienii amplificarea controlului asupra marilor bănci.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-22

TAGURI: Davos, capitalism, criză, reglementari financiare, Klaus Schwab, investitori, boombergComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


HAISAMORITU
26 Ian 2012

Noua ordine mondiala- neonazism international - sclavagism - satanism asta va fi.
Random image