2017-01-22 07:52

POLITICA


Casa Regală a Spaniei a făcut publice veniturile membrilor săi

 |  16:48
Casa Regală a Spaniei a făcut publice veniturile membrilor săi

Pentru prima oară de la adoptarea Constituţiei spaniole şi reinstaurarea monarhiei, administraţia Coroanei spaniole a făcut miercuri publice cheltuielile familiei regale. Din acestea rezultă că monarhul, Regele Juan Carlos, primeşte un venit brut de 292.752 de euro pe an, în vreme ce Prinţul moştenitor Felipe - un venit brut anual de 146.375,50 de euro, arată postul public de televiziune. Sumele, primite de Rege şi Prinţ în 12 plăţi lunare, includ cheltuielile de reprezentare şi sunt supuse impozitelor pe venit, potrivit legislaţiei spaniole.

Mai mult, de la Palatul Zarzuela au apărut tot miercuri şi cheltuielile Prinţesei Letizia, precum şi ale infantelor Elena şi Cristina, care primesc în total 375.000 de euro pe an. Suma totală de 814.128 de euro, care constituie veniturile membrilor familiei regale, asimilabile salariilor, reprezintă 9,65% din totalul sumei de 8,43 de milioane de euro acordat Casei Regale, potrivit bugetului de stat în 2011. Aproape jumătate din totalul acestui buget constituie cheltuielile cu personalul, se mai arată în datele făcute publice miercuri.

Pe fondul scandalului de deturnare de fonduri publice în care se presupune că ar fi implicat ginerele Regilor Spaniei, Iñaki Urdangarín, soţul infantei Cristina, Casa Regală a publicat cheltuielile şi veniturile membrilor săi, insistând asupra faptului că nici acesta din urmă, şi nici fostul soţ al infantei Elena, Jaime de Marichalar, nu au perceput vreun venit din bugetul destinat Coroanei.De altfel, Casa Regală nu este obligată să publice şi să detalieze cheltuielile, însă reprezentanţii acesteia susţin că s-a dorit acest lucru încă din 2010, în spiritul unei mai mari transparenţe a instituţiei, şi pentru a se adapta vremurilor.

Constituţia spaniolă permite Regelui Juan Carlos să distribuie liber sumele atribuite Casei Regale, potrivit bugetului de stat. Casa Regală, ca şi legislativul, nu se supune controlului Curţii de Conturi, însă cheltuielile sunt verificate de un inspector, care redactează rapoarte trimestriale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-06-13

TAGURI: spania, casa regalaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image