2017-01-16 21:52

POLITICA


Câştigă din nou Guvernul prin neprezentare? Moţiune împotriva Codului muncii

 |  19:24
Câştigă din nou Guvernul prin neprezentare? Moţiune împotriva Codului muncii
Astăzi, premierul Emil Boc este asaltat cu cea de a optamoţiune de cenzură de când este în fruntea guvernelor din această legislatură

Moţiunea de cenzură „Salarii mici, şomaj mare, firmefalimentare” semnată de 210 parlamentari din PSD, PNL şi PC se dezbate miercuridupă-amiază şi reprezintă reacţia Opoziţiei faţă de angajarea răspunderii Guvernuluipe noul Cod al muncii. Chiar dacă raportul de forţe din Parlament estefavorabil actualei coaliţii guvernamentale, PDL + UDMR + UNPR + minorităţi au247 parlamentari, faţă de 221 cât au PNL, PSD şi PC (nu au intrat în calcul cei6 independenţi, de regulă, neutri), există posibilitatea – cel puţin conformdeclaraţiilor oficiale de ieri – ca majoritarii să nu voteze, ci doar să fieprezenţi în plen. Nu este pentru prima oară când PDL + UDMR + UNPR + minorităţi procedează înacest mod. Conducerea coaliţiei, concret liderii PDL, este la originea acesteipractici, care a fost promovată pentru a exclude eventuale trădări. Reamintim,pe 15 iunie 2010, majoritarilor le-a trecut glonţul pe la ureche, Guvernulrămânând în funcţie pentru că Opoziţiei i-au lipsit doar 8 voturi pentru aînregistra nu doar o victorie de moral. Atunci s-au înregistrat, conformcalculelor, în jur de 14 “trădări” din zona parlamentarilor Puterii. Auurmat două moţiuni de cenzură “câştigate” de guvernanţi prin neprezentare la vot (Opoziţia nu a reuşitsă strângă cele 236 de sufragii necesare). La ultima moţiune, PNL şi PSD ausolicitat – după tentativa de suicid a tehnicianului TVR, Adrian Sobaru –sistarea dezbaterilor şi negăsind înţelegere, au părăsit sala. Practic, înscripte ultima moţiune din 2010 apare cu un rezultat sui-generis: 0 voturipentru, 0 voturi contra (cei din coaliţia majoritară au rămas în sală, dar nuau votat).

Stimulente pentru colegi

Chiar şi în situaţia boicotării votului, guvernanţii aumai luat măsuri suplimentare de precauţie. Pentru ca partenerii din UDMR să sărbătoreascăîn tihnă Ziua maghiarilor de pretutindeni, lucrările Parlamentului au fostsuspendate pe 14 şi 15 martie, iar luni, Guvernul a emis HG 192 prin care aalocat aproape 92 milioane de euro pentru primăriile din mediul rural, partealeului revenind principalelor grupări din zona Puterii: PDL şi UDMR. Cea maimare parte a primăriilor conduse de PSD şi PNL care au primit bani sunt însăarondate colegiilor unor deputaţi sau senatori... PDL.

Şi de cealaltă parte Opoziţia şi-a schimbat relativtactica. Dacă la precedentele moţiuni liderii PSD şi PNL anunţau fie că auasigurate voturi din zona coaliţiei, fie că sunt în discuţii avansate în acestsens, acum nu s-au mai hazardat în astfel de declaraţii. Unii analişti politiciau avansat totuşi posibilitatea unei participări la vot a parlamentarilor coaliţiei,special pentru a contribui la îndepărtarea lui Emil Boc din fruntea Guvernului,pentru a face loc, aşa cum declarativ susţine Traian Băsescu, unui premierindependent. În cazul (puţin probabil totuşi) în care astăzi moţiunea trece, Guvernuleste demis, dar până la formarea unui nou cabinet, va administra problemele ţării.Singura “victimă”majoră în acest caz ar fi Codul muncii, care va fi considerat că este respins.

23 de moţiuni depuse, doar una singură adoptată

1993-1994: 4 (PNŢcd, UDMR, PAC, PD, PNLcd, PL, PSDR) - toate respinse

1997-1999: 4 (PDSR, PUNR, PRM) - toate respinse

2001-2003: 2 (PNL, PD, PRM) - ambele respinse

2005-2008: 6 (PSD, PRM – 3 – toate respinse; PD-L – 1 - nu a întrunit numărul de voturi necesare; PSD– 1 - nu a întrunit numărul de voturi necesare; PD-L, PRM –1 - nu s-a maidezbătut)

2009-2010: 7 (PNL, UDMR – 2 – ambele respinse; PNL,UDMR,PSD+PC – 1 – ADOPTATĂ; (PNL, PSD+PC – 4;2 - nu au întrunit numărul de voturi necesare; 2 – respinse.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

NEA FANE
17 Mar 2011

umil BO..V a declarat ase ara la tribuna parlamentu lui ca el respecta aceast a institutie.se vede cum o respecta prin faptul ca TOATE LEGILE IMPORTANTE le-a trecut prin angajare a raspunderii NU PRIN VOT DEMOCRATIC.stiti e ce? p t.ca in acest partid zis democrat sunt multi care NU SUNT DE ACORD cu tot c e vrea BO..Vul,si daca s- ar vota DEMOCRATIC ei ar fi IMPOTRIVA.si atnci BO. .Vul s-ar duce la iarba c a doar e BO...V

Adauga un comentariu

Random image