2017-01-19 11:29

POLITICA


Cătălin Avramescu, propus ambasador în Estonia şi Finlanda. Administraţia prezidenţială, pepinieră pentru corpul diplomatic

 |  13:58
Cătălin Avramescu, propus ambasador în Estonia şi Finlanda. Administraţia prezidenţială, pepinieră pentru corpul diplomatic
Cătălin Avramescu, şeful Cancelariei prezidenţiale, ar putea plecaambasador în Estonia şi Finlanda. Deşi nominalizarea lui Avramescu ar putea firespinsă în Parlament de Opoziţie, decizia finală privind numirea sa în post oare actualul său şef de la Cotroceni, nimeni altul decât Traian Băsescu. Nueste primul consilier de la Palat care este recompensat cu un post deambasador. În trecut, Teodor Baconschi a fost numit ambasador la Paris directdin postul de consilier prezidenţial.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a trimisla Senat o listă cu 17 persoane propuse pentru posturi de ambasadori. Printreele figurează şi numele lui Cătălin Avramescu, consilier de stat la Cotroceni,propus ambasador în Estonia şi Finlanda. Cătălin Avramescu este jurnalist şi consilierde stat la Preşedinţie din anul 2008, ocupând funcţia de şef al Cancelariei prezidenţiale.Avramescu a fost editorialist la „Cotidianul” şi „Bursa”.

În afară de Avramescu, au mai fost propuşi încă 16ambasadori, în locurile rămase vacante acum două săptămâni. Reamintim că înurmă cu 10 zile, pe 13 mai, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele derechemare în ţară a 17 ambasadori.

Lista noilor ambasadori

Ziarul „Puterea” vă prezintă lista completă a celor 17propuneri de ambasadori:

Dumitru Preda - Republica Cuba

Anca Elena Opriş - ConfederaţiaElveţiană şi Liechtenstein

Marian Cătălin Avramescu - Republica Finlanda şi Republica Estonia

Daniel Banu - RepublicaSerbia

Iustinian Focşa - RepublicaMacedonia

Roxana Daniela Iftimie - Marele Ducat de Luxemburg

Daniel Ioniţă - RegatulNorvegiei

Alexandru Victor Nicula - Republica Ungară

Vasile Gheorghe Popovici - Republica Portugalia

Ioana Mariana Ioan - Regatul Maroc

Filip Teodorescu - Bosnia-Herţegovina

Vasile Sofineti - Statul Kuwait

Ana Voicu - Statele UnieMexicane, Republica Costa Rica, Republica Guatemala, Republica Honduras,Republica Nicaragua şi Republica El Salvador

Bogdan Claudiu Filip - Regatul Haşenit al Iordaniei

Radu Onofrei - RepublicaTurcia

Ion Pascu - Republica Cipru

Daniel Cristian Ciobanu - Republica Azerbaidjan

Corlăţean (PSD): „Nu primeşte avizul Parlamentului”

Social-democratul Titus Corlăţean, preşedintele Comisieide politică externă a Senatului, susţine că Avramescu nu va obţine avizulcomisiilor de specialitate din Parlament. Corlăţean acuză că nominalizareaconsilierului de stat pentru funcţia de ambasador este una „politică”, urmândsă-i solicite ministrului Baconschi retragerea propunerii.

Aritmetica parlamentară întăreşte afirmaţiile luiCorlăţean. În acest moment, Opoziţia deţine majoritatea în Comisiile depolitică externă reunite. În comisia de la Camera Deputaţilor scorul este egal– 11 deputaţi sunt ai Puterii, iar alţi 11 ai Opoziţiei, iar la Senat, USLdeţine majoritatea, 6 senatori fiind ai USL, faţă de numai 5 cât are coaliţiaPuterii. Aşadar, cel puţin în Comisiile de politică externă reunite aleParlamentului, Avramescu ar putea primi un vot negativ.

Baconschi invocă modelulamerican

Teodor Baconschi a explicat numirea „politică” a luiCătălin Avramescu ca ambasdor invocând practicile SUA. Ministrul de externe adeclarat că şi în SUA ambasadorii sunt numiţi din rândul „prietenilor politici”ai preşedintelui. „SUA numesc cam 30% dintre şefii de misiune din rândulprietenilor politici ai preşedintelui în funcţie. Acest tip de obiecţie (a luiTitus Corlăţean, n.r.) este lipsit de fundament statistic sau moral şireprezintă o cârâială marginală fără nici un fel de substanţă”, a afirmatBaconschi în replică la declaraţiile lui Corlăţean.

„Jucătorul” decide

Chiar dacă proaspătul propus pentru postul de ambasadorîn Estonia şi Finlanda, Cătălin Avramescu, riscă să primească un vot negativ înParlament, decizia finală de numire a lui în funcţie îi aparţine nimănui altuiadecât actualului său şef de la Cotroceni, Traian Băsescu. „Avizul Parlamentuluiprivind numirea unui ambasador este consultativ, nu e conform. Adicăpreşedintele României poate decide numirea sa indiferent de votul comisiilor despecialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Pe relaţii internaţionale,şeful statului are totalmente putere de reprezentare. Aşa e Constituţia”, audeclarat pentru „Puterea” surse din Ministerul de Externe.

Susţinut de Băsescu

Cătălin Avramescu a fost susţinut şi în trecut depreşedintele Băsescu pentru o funcţie importantă, el fiind propus, în iunie2007, drept preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române deTeleviziune. Cu toate acestea a fost respins de Comisiile de cultură din Parlament.Decizia de respingere l-a nemulţumit atunci pe Avramescu, care a acuzat votuldat ca fiind unul îndreptat împotriva preşedintelui Traian Băsescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image