2018-12-15 22:48


Cazul Şova, mai întâi la Comisia juridică. Tăriceanu mai trage puțin de timp și abia apoi își face „o idee”

 |  21:01
Cazul Şova, mai întâi la Comisia juridică. Tăriceanu mai trage puțin de timp și abia apoi își face „o idee”

Președintele Senatului mai lungește cazul Șova prin solicitarea unui punct de vedere de la Comisia juridică în ciuda deciziei Curții Constituționale și a motivării publicate de curte. „Pe baza deciziei Curţii Constituţionale, Biroul Permanent, mâine, va solicita Comisiei juridice şi un punct de vedere. O să se dea şi un termen, întotdeauna când o comisie este solicitată pe o anumită problemă se dă un termen“, a anunțat, luni, Tăriceanu.

Acesta a susținut că abia atunci când o să aibă raportul Comisiei Juridice o să își facă „o idee”: „Aici este mai puţin o chestiune politică, decât una de natură juridică, având în vedere decizia Curţii Constituţionale, aştept punctul de vedere al Comisiei juridice de la Senat“, consideră Tăriceanu. Cum luni a fost liber la Senat, fiind Rusaliile Catolice, solicitarea BPN va fi transmisă marți către comisie. Ziua liberă a fost hotărâtă săptămâna trecută, la cererea „colegilor care sunt catolici”, care au vrut „să fie liberi aşa cum şi săptămâna viitoare, după Rusaliile pe stil ortodox va fi liber”, a explicat fostul liberal.

Tertipurile lui Tăriceanu et comp

După cum se știe, pe 25 martie Senatul a votat solicitarea DNA de arestare a lui Dan Șova. Au fost înregistrate 151 de voturi. Un număr de 79 de senatori au fost de acord cu arestarea, iar 67 împotrivă. Cinci voturi au fost anulate. Conducerea Senatului nu a aplicat Constituția, care prevede că hotărârile sale se aprobă cu majoritatea celor prezenți în sală la vot. Tăriceanu și colegii lui din majoritatea aflată la guvernare au refuzat să țină cont de această prevedere, în schimb, ca să îl facă scăpat pe Șova, care tocmai fusese la grupul de rugăciune și miruit pe frunte de o colegă, s-au folosit de articolul 24 din Statutul deputaților și senatorilor, deși știau foarte bine că nu e constituțional. Potrivit acestui articol, rămas neschimbat de mulți ani, deși existau decizii ale CCR care impuneau modificarea lui, arestarea și chiar percheziția unui parlamentar se face prin vot secret, cu majoritatea membrilor camerei din care face parte. Dar o astfel de solicitare din partea justiției se încuviințează prin hotărâre a camerei Parlamentului. Adoptarea de astfel de acte ale Parlamentului este reglementată de Constituție, adică sunt aprobate prin majoritate simplă (din prezenți).

Mai mult, Tăriceanu și conducerea Senatului a mai folosit încă un tertip: o hotărâre poate fi atacată la CCR. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, fostul liberal și acoliții din partidele aflate la putere au refuzat redactarea și publicarea în Monitorul Oficial a unei hotărâri care să certifice rezultatul votului în cazul Șova. Ei au invocat faptul că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru, deci nu a fost nici aprobată, nici respinsă cererea DNA și drept urmare nu e nevoie de o hotărâre.

În urma sesizărilor făcute la CCR de președintele Iohannis, PNL și Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorii au demolat întregul procedeu prin care Tăriceanu și complicii l-au scăpat pe Șova.

Tertirpurile  conducerii Senatului și majorității parlamentare pune sub semnul întrebării „caracterul loial al colaborării între instituţiile statului”, au scris judecătorii de la CCR în motivarea deciziei de neconstituționalitate pe cazul Șova.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-25

TAGURI: caz, dan, sova, comisia, juridica, calin, popescu, tariceanu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...