2017-01-24 19:35


Cazul României şi Bulgariei. PE nu are acces la rapoartele privind Schengen

 |  18:51
Cazul României şi Bulgariei. PE nu are acces la rapoartele privind Schengen

ConsiliulUE refuză să prezinte Parlamentului European rapoartele privind progreseleRomâniei şi Bulgariei în vederea aderării la spaţiul Schengen, motivând cădocumentele sunt confidenţiale şi neconcludente, au declarat mai mulţi membriai Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE).

RaportorulPE pe dosarul Schengen, eurodeputatul Carlos Coelho, a afirmat că a avut accesla respectivele rapoarte, dar nu a avut voie să facă o copie a documentelor sausă ia note în scris în timpul consultării acestora. Ceilalţi membri ai LIBE nuau avut permisiunea de a citi rapoartele, ceea ce face problematică discuţiadin cadrul acestei comisii programate pentru marţi după-amiază, adaugă sursacitată. Potrivit unor surse, evaluarea documentului, dezbătut în 14 ianuarie laBruxelles şi acceptat de majoritatea statelor membre, a fost una pozitivă,existând o singură rezervă de examinare a textului, din partea Franţei, care acerut mai mult timp pentru analiză.Potrivit surselor citate, este posibil ca în luna martie să fie trimisăîn Bulgaria o misiune de reevaluare pe frontiera terestră externă, ceea ceînseamnă că nu se va putea lua o decizie privind extinderea spaţiului Schengenîn reuniunea Consiliului JAI din 24 februarie. Pentru aderarea la spaţiul Schengen, România a trebuit să parcurgă un proces deevaluare, care a constat în mai multe etape. Principala concluzie a celor şase rapoarte de evaluare Schengen de pânăacum este că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşteimplementarea acquisului Schengen şi este în mare parte pregătită să adere laspaţiul Schengen. Singurul raport care a recomandat reevaluarea ţării noastre afost cel în domeniul frontierelor aeriene. O nouă întâlnire a Sch-EVAL va avealoc în 28 ianuarie.

Controversa privind intrareaRomâniei şi Bulgariei în Schengen, planificată iniţial pentru martie 2011, aapărut după ce Franţa şi Germania şi-au exprimat obiecţiile, în decembrie, faţă deaceastă aderare, invocând problemele grave din domeniul justiţiei şi crimeiorganizate cu care se confruntă în continuare Sofia şi Bucureştiul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image