2019-01-17 13:50


CCR relansează cazul Şova. Judecătorii au publicat motivarea neconstituţionalităţii procedurii din Senat

 |  20:14
CCR relansează cazul Şova. Judecătorii au publicat motivarea neconstituţionalităţii procedurii din Senat

În motivarea deciziei din cazul Șova, Curtea Constituțională susține că hotărârea Senatului prin care a fost social-democratul salvat de la arestarea pentru corupție trebuia luată cu respectarea dispozițiilor Constituției care se referă la stabilirea „cvorumului de adoptare” din majoritatea parlamentarilor prezenți și nu din totalul membrilor.

„Curtea constată că, prin Hotărârea 32 din 25 martie 2015, Senatul își fundamentează rezultatul votului pe dispoziții legale și regulamentare contrare Constituției, care conferă acestuia alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea fundamentală. Potrivit preambulului hotărârii, cererea referitoare la încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan-Coman Șova a primit 79 de voturi pentru, 67 de voturi contra și 5 voturi au fost anulate. Reținând în articolul unic neîndeplinirea condițiilor cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 și de art. 173 din Regulamentul propriu, care consacră cvorumul decizional al majorității absolute în cazul încuviințării reținerii și arestării preventive, Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decât cel pe care îl prevede Constituția. În concluzie, Curtea constată că hotărârea Senatului este neconstituțională prin raportare la dispozițiile art. 1 alin. (5) și art. 76 alin. (2) din Constituție”, se precizează în motivarea CCR.

Constituția primează

Senatul sau Camera Deputaților poate aproba sau respinge o cerere de reținere, arestare sau percheziție a unui parlamentar conform condițiilor constituționale, legale sau regulamentare, dar trebuie să se raporteze la Constituție, nu la alte reglementări care ridică semne de întrebare din punct de vedere al constituționalității, conform unei decizii anterioare a Curții, se mai spune în motivarea publicată de judecătorii CCR. Aceștia precizează că în decizia anterioară (260 din 8 aprilie 2015 – n.r.) au statuat că Senatul nu poate alege între Constituție și altă lege, deoarece „art. 1 alin. (5) consacră, în mod expres, supremația Constituției și respectarea acesteia, iar art. 76 alin. (2) din Constituție și jurisprudența Curții Constituționale sunt neechivoce cu privire la majoritatea de vot necesară a fi întrunită pentru adoptarea hotărârilor parlamentare, altele decât cele care privesc ipotezele de excepție reglementate prin Constituție'”.

Blocajul făcut de PSD și Tăriceanu respins

CCR respinge încercarea de blocare a sesizării de neconstituționalitate prin modificarea articolului 173 din Regulamentul Senatului în sensul aprobării cererilor de reținere și arestare cu votul secret al majorității senatorilor prezenți, deoarece a fost făcută după depunerea sesizării. „Cu alte cuvinte, Senatul a modificat textul regulamentar supus controlului de constituționalitate, după sesizarea Curții, dar anterior pronunțării instanței constituționale, împiedicând pe această cale adoptarea unei decizii prin care s-ar fi constatat neconstituționalitatea normei criticate”, a explicat CCR.

Curtea concluzionează că toate aceste lucruri „ridică problema caracterului loial al colaborării între instituţiile statului“ şi al raportării la principiile şi valorile constituţionale.

Pe 6 mai, judecătorii CCR au decis că este neconstituțională hotărârea Senatului referitoare la rezultatul votului pe solicitarea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-19

TAGURI: ccr, sova, judecatori, motivare, senat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
20 Mai 2015

BAI SANDILAULE NENOROCIT ori te duci singur la puscarie , ori ei mai mult mir cu tine si pleci in pribegie sau PUSNIC in CARPATI, Urali ori HIMALAIA , ai ajuns un GUNOI UMAN inainte de a te naste...........
Random imageUltimele stiri

loading...