2017-01-18 04:02

POLITICA


CCR a decis împotriva comasării alegerilor. Urmează alegeri locale în iunie

 |  15:16
CCR a decis împotriva comasării alegerilor. Urmează alegeri locale în iunie

După ce Curtea Constituţională a României a motivat neconstituţionalitatea comasării algerilor locale cu cele parlamentare, prin care am fi votat primarii şi parlamentarii în aceeaşi zi, urmează să se stabilească o dată pentru a se organiza alegerile locale în iunie 2012.

Curtea Constituţională a României (CCR) a motivat neconstituţionalitatea comasării alegerilor prin încălcarea dreptului de a fi ales, întrucât o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator, precum şi prin dificultăţi în exercitarea dreptului de vot, din cauza procedurii greoaie. În motivare se mai arată că imperfecţiunile sistemului electoral românesc, impun o reconsiderare în ansamblu a legii din perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2012 şi întocmirea unui Cod electoral. Toate  acestea pentru “organizarea şi desfăşurarea unor alegeri democratice în România”.

Totodată, CCR admite ca fiind neconstituţionale şi prevederile prin care prin care sunt prelungite mandatele aleşilor locali cu şase luni şi modul de delimitare a colegiilor uninominale.

PDL şi Guvernul respectă decizia Curţii

În urma acestei decizii, urmează să se stabilescă o dată pentru alegerile locale, care ar avea loc în iunie. Pe 25 ianuarie, când Curtea a declarat neconstituţională comsarea algerilor locale cu cele parlamentare, fără să facă publică motivarea, Emil Boc a precizat că Executivul va aştepta motivarea Curţii, iar decizia luată de judecătorii de la Curte va fi respectată.

La rândul său, liderul grupului PDL de la Camera Deputaţilor, Mircea Toader a declarat astăzi că decizia Curţii va fi respectată, iar PDL este pregătit pentru alegeri: ”Legea se întoarce în Parlament, potrivit procedurilor, dar decizia de comportament politic o stabilim tot în forul politic. În principiu, aşa cum spuneam, o decizie a Curţii se respectă şi o vom respecta aşa după cum este decizia Curţii. Suntem oricând pregătiţi de alegeri, indiferent de dată”, a susţinut Toader.

Prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde a avansat o ipoteză pe 25 ianuarie, conform căreia alegerile locale vor avea loc în prima duminică din luna iunie, potrivit HotNews: “Aceastăhotărâre determină foarte clar că alegerile locale vor avea loc în prima duminică din luna iunie”, a arătat prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-11-09

TAGURI: CCR, alegeri comasate, Guvern, algeri locale, motivare, neconstituţionaleComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image