2018-12-11 09:46


Ce-au fost şi ce-au ajuns

 |  21:00
Ce-au fost şi ce-au ajuns

Au fost deasupra tuturor. Au avut imunitate în faţa legii, miliarde din fonduri publice şi maşini cu girofar. Au condus guverne, au făcut legi sau au jonglat cu dosare secrete. Au inspirat invidie, teamă şi respect. Acum însă, au dispărut din viaţa publică.

Adrian Severin este cel mai recent caz al politicianului care a căzut de pe un cal mare. Considerat unul dintre cei mai profesionişti europarlamentari români, Severin a fost filmat recent de jurnalişti britanici cum lua bani în schimbul susţinerii unor legi. Lui Severin i s-au închis în nas toate uşile după incidentul „Euromitei”: a fost dat afară şi din PSD, şi din grupul socialiştilor europeni şi i s-a ridicat şi imunitatea. Cândva ministru de externe, momentan, întreaga opinie publică spune că „ne-a făcut de râs”.

Un caz mai ridicol chiar decât al lui Severin este cel al lui Decebal Traian Remeş. Ministru de două ori. Prima dată, al finanţelor, pe vremea lui Ciorbea. A doua oară, al agriculturii, în timpul guvernării Tăriceanu. Mandatul cu numărul doi i-a fost cu ghinion. DNA l-a filmat cum lua şpagă nişte palincă şi nişte caltaboşi. Momentan este ieşit din viaţa publică şi aşteaptă pe undeva pe prispa casei de la ţară să fie judecat pentru fapte de corupţie.

Gelu Voican Voiculescu este, poate, unul dintre cele mai interesante figuri ale decăderii în politică. Figură centrală la Revoluţie, fost viceprim-ministru imediat după ’89, Voican este un banal anonim în zilele noastre. Atât de anonim încât, recent, nişte operatori de teren de la o firmă de sondaje de opinie nu l-au recunoscut pe stradă şi l-au recrutat pentru un focus-grup politic. Adică, la un interviu unde cetăţenii de rând sunt întrebaţi ce cred ei despre acţiunile politicienilor.

Viorel Lis a fost cândva unul dintre primarii înjuraţi ai Capitalei. I se reproşau adesea gropile din asfalt. În zilele noastre e subiect doar pentru tabloide. S-a cununat la vârsta de 67 de ani cu fosta lui secretară de la primărie, mult mai tânără decât el. La întoarcerea din luna de miere, cei doi au povestit la televizor că au făcut sex în maşină.

Petre Roman nu a mai reuşit nici el să revină în politica mare. În anul 2007, când deja era trecut de 60 de ani, o părăsea pe soţia sa, Mioara Roman, după mai bine de treizeci de ani de căsnicie. Motivul: o solistă de muzică populară, Silvia Chifiriuc, mai tânără cu treizeci de ani decât el. Cei doi sunt acum soţ şi soţie şi au împreună un băiat.

Cabinetul Victor Ciorbea reprezintă o întreagă echipă de foşti miniştri care nu au mai reuşit să revină în prim-planul politicii. Cu excepţia lui Traian Băsescu, ajuns preşedintele României. În afară de fostul premier Ciorbea, care are acum un cabinet de avocatură împreună cu soţia, daţi uitării mai sunt fostul ministru al finanţelor şi vicepremier Mircea Ciumara, foştii miniştri ai internelor Gavril Dejeu şi Constantin Dudu Ionescu sau Remus Opriş, fost secretar general al Guvernului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-10-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GIGELH
29 Aug 2011

DEJEU a decedat.
Random imageUltimele stiri


loading...