2017-01-23 08:42


Ce miniştri pleacă din Guvernul Boc. Băsescu forţează remanierea. Flutur îi dă o mână de ajutor

 |  19:08
Ce miniştri pleacă din Guvernul Boc. Băsescu forţează remanierea. Flutur îi dă o mână de ajutor
Mai mulţi miniştri consideraţi neperformanţi sunt la un pasde a părăsi Cabinetul Boc. Ei sunt în acest moment evaluaţi din două direcţii.Prima dintre ele vine de la Traian Băsescu, care forţează remanierea celorcodaşi la capitolul absorbţie fonduri europene. A doua, de la PDL. Reamintim căprim-vicele Gheorghe Flutur coordonează în PDL procesul de evaluare a tuturorminiştrilor democrat-liberali.

Traian Băsescu atrecut ieri într-o vizită fulger la Guvern. A stat de vorbă o oră cu Emil Bocdespre cât de bine sau rău s-au priceput miniştrii să atragă fondurileeuropene. Iar apoi a plecat. În urma sa a rămas suspansul: cine pleacă dinGuvern? La scurt timp după ce Băsescu a părăsit Palatul Victoria, Emil Boc şi-abăgat miniştrii în şedinţă şi a pus în practică voinţa exprimată de şefulstatului acum o lună - evaluarea fiecărui ministru în parte după gradul deabsorbţie a fondurilor europene. În urmă cu o lună, prezent la şedinţa de Guvern,Traian Băsescu le spusese miniştrilor că aceia care vor ieşi prost la evaluarear cam trebui să-şi caute un alt loc de muncă. „Miniştrii care nu au atrasinvestiţii şi fonduri europene să se gândească dacă mai rămân în Guvern după 30iunie. Domnilor miniştri, vreau să ne înţelegem foarte bine. Este măsuracapacităţii dumneavoastră. Anul acesta nu puteţi spune că nu am putut faceinvestiţii că mi-a pus banii în trimestrul patru, când tocmai venea zăpada. Aţiavut banii din ianuarie. Modul cum se realizează investiţiile ar trebui să fieprincipalul reper de a considera că poţi face parte dintr-un Guvern, pentru căbanii pe care nu-i cheltuiţi sunt bani care n-au creat locuri de muncă într-operioadă de criză economică. Sunteţi deja un cabinet rodat, nu aveţi nici ojustificare să spuneţi nu am putut să cheltuiesc bani. Doar dacă nu aţi stat cuochii, cu atenţia, cu efortul principal pe structurile din ministereledumneavoastră care trebuiau să aprobe proiectele şi să dea drumul la bani. Dacăaţi avut această lipsă de inspiraţie, va trebui, după 30 iunie, când se tragelinia şi vedem cum am realizat investiţiile pe semestrul unu, să vă gândiţidacă mai puteţi face parte din Cabinet”, le spunea şeful statului acum aproapeo lună. Miercuri, Emil Boc recunoscuse că se vor face evaluările miniştrilor,fără a preciza însă cine trece testul absorbţiei fondurilor UE. „Acesteevaluări se fac în permanenţă, iar deciziile se produc atunci când sunt gata”,afirmase premierul miercuri, cu o zi înainte de şedinţa de Guvern.

Codaşii

Anca Boagiu,ministrul transporturilor, este prima în coada clasamentului la categoria gradde absorbţie a fondurilor europene, cu puţin peste 2% din totalul fonduriloralocate. Nici Traian Igaş, ministrul administraţiei şi internelor, nu se poatelăuda cu vreo performanţă deosebită în acest sens, cu aproape 7% absorbţie.Situaţie similară şi pentru Gheorghe Ialomiţianu. Şeful finanţelor, având doar9% bani absorbiţi, pentru Gheorghe Ialomiţianu cu sub 10% şi Laszlo Borbely dela mediu, tot în jurul a 10% absorbţie din totalul sumelor puse la dispoziţiede organismele europene.

La polul opus, alfruntaşilor, sunt Valeriu Tabără, ministrul agriculturii (peste 25%), ElenaUdrea, ministrul dezvoltării regionale (peste 20%), şi Sebastian Lăzăroiu,ministrul muncii (aproape 18% grad de absorbţie).

Preferaţii Cotrocenilor

Cu toate că elînsuşi este cel care forţează plecarea miniştrilor care nu au cheltuit baniipuşi la dispoziţie de UE, Traian Băsescu are miniştri preferaţi chiar printrecodaşii clasamentului. „ElenaUdrea, Anca Boagiu - a pus piciorul la Ministerul Transporturilor, îmi placeministrul justiţiei, foarte mult îmi place ministrul educaţiei, el a ţinut cudinţii de Legea educaţiei. Sunt câţiva miniştri care sunt în regulă. Mi-aplăcut Botiş ca ministru, nu mi-a plăcut motivul pentru care a trebuit să plecedin Guvern”, îşi declara Băsescu recent simpatiile la 10 TV.

Borbely, mărul discordiei

Chiar dacăministrul mediului, Laszlo Borbely, se află în coada clasamentului privindabsorbţia fondurilor europene, demiterea sa este puţin probabilă. El se bucură desusţinerea UDMR, formaţiunea maghiară anunţând în repetate rânduri că miniştriiUDMR nu pot fi vizaţi de nici un fel de remaniere.

Soluţia lui Boc

România stădestul de prost când vine vorba de accesarea de fonduri UE, cu doar 12% dintotalul sumelor alocate de europeni pentru perioada 2007-2013. Una dintresoluţiile pe care premierul Boc le vede pentru creşterea gradului de absorbţieeste creare unui nou minister care să se ocupe special de fondurile europene.Reamintim că planul lui Emil Boc a fost discutat săptămâna trecută în cadrulunei şedinţe a coaliţiei de guvernare. Printre cei ale căror nume au fostvehiculate că ar putea primi noul portofoliu se numără consilierul prezidenţialLeonard Orban, sau fostul ministru al muncii Marian Sârbu (UNPR).

Şi Flutur evaluează

Miniştrii luiBoc, cel puţin cei care sunt şi membri PDL, se confruntă şi cu o altă evaluareîn afară de cea legată de absorbţia fondurilor UE. Momentan, pedeliştii careocupă funcţii în administraţia publică - inclusiv cea guvernamentală - suntexaminaţi de partid. Reamintim că acest proces a fost lansat în luna mai, lascurt timp după ce Emil Boc a fost reconfirmat preşedinte al PDL. De evaluărilede la partid se ocupă Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedinte aldemocrat-liberalilor. „Dacă vreţi să deduceţi că evaluarea va include şi miniştri,deduceţi corect”, declara Flutur pentru ziarul „Puterea“ la vremea respectivă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-12-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image