2019-01-22 20:58


Ce pierd românii prin decizia de amânare a aderării la Schengen. Vezi motivele amânării aderării

 |  19:08
Ce pierd românii prin decizia de amânare a aderării la Schengen.  Vezi  motivele amânării aderării

Ziarul „Puterea” vă oferă un răspuns la această întrebare.Cu ajutorul politicienilor. Foştii miniştri de externe Teodor Meleşcanu şiAdrian Cioroianu, europarlamentarul Cristian Preda, dar şi Vasile Puşcaş, fostministru pentru Afaceri Europene, au explicat cititorilor „Puterea” cum neafectează amânarea aderării.

Specialiştii înpolitică externă chestionaţi de noi spun că aderarea este, totuşi, inevitabilăşi că ea se va produce ori în toamna lui 2011, ori în primăvara lui 2012. Pânăatunci, însă, prin amânarea aderării, cetăţenii români ratează beneficii destulde importante.

Concluziile, la început

Din discuţiile cupoliticienii rezultă că vom putea circula în continuare în UE, având doar buletinulsau cartea de identitate, însă vom putea sta maxim 30, sau 90 de zile peteritoriul unui stat Schengen, dacă nu ne vom justifica prin acte prezenţa.Dacă am fi fost membri Schengen, nu ne-ar mai fi întrebat nimeni de sănătate. Ceimai afectaţi vor fi românii care vor să muncească în străinătate. Statutul demembru Schengen era primul pas spre eliminarea oricăror restricţii impuseforţei de muncă româneşti. Alţi români imediat afectaţi vor fi cei care dejamuncesc în străinătate şi care şi-ar fi putut negocia altfel contractele demuncă şi beneficiile ce derivă din ele, cum ar fi asigurările de sănătate, saucele sociale. Firmele româneşti ar fi avut mai puţine bătăi de cap dacă aderareas-ar fi produs acum. Transporturile efectuate de societăţile comerciale de lanoi vor fi supuse în continuare controlului la vămi. Amânarea aderării aduce dela sine şi amânarea ieşirii din criză, mai spun politicienii specializaţi înprobleme externe. Decizia de amânare înseamnă un semnal dat investitorilorstrăni care ar fi intenţionat aducerea de capital investiţional în România,bani necesari ieşirii din recesiune. De asemenea, amânarea aderării ar puteaconstitui şi un indiciu privind amânarea adoptării monedei euro. Fostulministrul de externe, Adrian Cioroianu, spune că şi vizele pentru SUA vor fiobţinute mai greu decât dacă intram în spaţiul Schengen.

Puşcaş: Românii de afară, cei mai afectaţi

Vasile Puşcaş, negociator-şefal României cu Uniunea Europeană în guvernarea Năstase şi fost ministru al AfacerilorEuropene, a declarat că pierderea nueste semnificativă pentru cei care vor să circule în UE. Însă, mai afectaţi suntcei stabiliţi deja pe teritoriul Schengen. „Din punct de vedere al circulaţieipersoanelor, pierderea este mai puţin importantă, datorită faptului căcetăţenii români circulă în Uniunea Europeană fără vize. Vor fi mai degrabăafectaţi cei care sunt deja în spaţiul Schengen şi care lucrează deja de aniacolo şi care ar încearca să-şi stabilească un statut juridic cetăţenesc acolo.Aproape paralel cu această decizie s-au luat alte decizii de restricţionare pepiaţa muncii. De la nivelul de salarizare până la reşedinţă, statutul lor va fiafectat. Sunt implicaţii şi în asigurările medicale, pentru că asigurărilesociale şi celelalte decurg din modul cum eşti încadrat în muncă”, spunePuşcaş. Fostul ministru spune că amânarea aderării este un semnal prost pentrumediul de afaceri. „Din punctul de vedere al mediului de afaceri, semnalul estemai nefericit pentru noi în acest moment decât aderarea propriu-zisă. Semnalulcare este dat prin atitudinea celor două state înseamnă un mesaj pentruinvestitorii străini, un mesaj pentru cei care ar vrea să vină cu capital înRomânia, or, acum când sperăm şi noi să ieşim din aşa-zisa austeritate şi sătrecem spre dezvoltare şi spre creştere, nu o vom putea face fără aportulinvestiţiilor străine. E clar că noi vom fi condamnaţi la o revenireîntârziată, la o stare socio-economică ce îşi va reveni mult mai târziu decâtalte state din UE şi până atunci e clar că din punct de vedere financiar şisocial cetăţeanul este afectat, pentru că se revarsă asupra lui acesteconsecinţe”, a declarat Vasile Puşcaş pentru „Puterea”.

Preda: Drumul Bucureşti -Lyon ar fi fost la fel cu Suceava- Bucureşti

EuroparlamentarulPDL Cristian Preda compară un drum de la Bucureşti la Lyon cu unul de laSuceava la Bucureşti, dacă faci parte din Schengen. „Schengen înseamnă, înprimul rând, eliminarea oricăror restricţii de circulaţie. Poţi să mergi de laBucureşti la Lyon, la fel cum ai merge de la Suceava la Bucureşti. Şi acumcirculaţia este liberă, însă, pentru unii pot fi ore de aşteptare la aeroport,sau într-un tir la vamă. Dacă devii membru Schengen, lucrurile astea dispar”. ŞiPreda spune că aderarea la Schengen ar fi fost un câştig pentru muncitorulromân. „Principalul atu pe care îl implică intrarea în Schengen înseamnăcapacităţi sporite în negocierile privind accesul pe piaţa muncii. Pentru cănegocierile se fac bilateral în acest caz. De exemplu, pentru piaţa muncii dinBelgia îţi trebuie un permis de şedere, or, dacă devii cetăţean al spaţiuluiSchengen nu mai e nevoie de aşa ceva. N-aş spune că nu e o aderare, ci, maidegrabă o amânare cu câteva luni. Aderarea se va produce în toamna lui 2011,sau în primăvara lui 2012”, prevesteşte el.

Cioroianu: Se amână ridicarea vizelor pentru SUA

Adrian Cioroianuidentifică şi o altă pierdere, odată cu neincluderea în Schengen. Fostulministru de externe în Cabinetul Tăriceanu crede că a fi membru Schengen aduceşi o accelerare a eliminării obligativităţii vizelor de călătorie în SUA. „Vomintra în Schengen în cele din urmă, în toamna lui 2011, sau în primăvara lui2012. Însă, decizia Franţei şi Germaniei înseamnă un vot de blam pentru clasapolitică şi pentru noi. Principalele pierderi sunt legate de piaţa muncii şiangajările în străinătate. Odată cu aderarea la Schengen, toate restricţiiledispar. Apoi ar mai fi problema vizelor pentru SUA. Eu cred că procesul de eliminarea obligativităţii vizelor de călătorie spre Statele Unite ar fi accelerat odatăcu intrarea în Schengen. Mă mai gândesc şi că va creşte numărul etnicilormaghiari din Transilvania care vor cere certificate de maghiar din parteaStatului Ungar, pentru că, maghiarii sunt deja în Schengen”.

Meleşcanu:Rămân restricţii privind şederea

Liberalul TeodorMeleşcanu declară că dacă s-ar fi produs aderarea, nici un cetăţean român nu armai fi fost nevoit să îşi justifice şederea într-un stat UE mai mult de 30 sau90 de zile, cum se întâmplă în prezent. „Înmomentul în care devenim ţară membră a Schengen, românii pot circula liber, darse pot şi stabili liber în orice ţară membră. Amânarea aderării înseamnă că româniivor putea circula ca şi până acum, pe baza actului de identitate, însă vor fiîn continuare supuşi limitărilor de şedere în ţările membre Schengen, de 30 dezile, ca turişti, sau până la maximum 90 de zile pentru cei care nu reuşesc săfacă dovada că au actele necesare şederii în ţările membre Schengen. Amânareaaderării înseamnă păstrarea restricţiilor în ceea ce priveşte şederea înspaţiul Schengen”, afirmă Meleşcanu. Fostul ministru al apărării şi al externelorvorbeşte şi despre controlul mărfurilor româneşti, control care s-ar fi eliminatodată cu aderarea la Schengen. „A douacategorie de efecte se referă la persoanele juridice, la firme. În momentulintrării în Acordul de la Schengen, şi firmele din România vor beneficia dedreptul de liberă circulaţie pentru mărfurile lor, fără nici un fel de controlde frontieră. Deşi şi acum controlul era, relativ, mai uşor şi se făcea demulte ori prin sondaj, neintrarea în Acordul de la Schengen va păstra pentrupersoanele juridice din România restricţiile de circulaţie a mărfurilor şiserviciilor lor”, mai precizează Teodor Meleşcanu.

Vezi aici motivele amânării aderării României şiBulgariei la Schengen

Controlareafluxurilor de imigranţi şi criminalitatea organizată sunt principalele motivecare au determinat Parisul şi Berlinul să refuze intrarea, pe termen scurt, aRomâniei şi Bulgariei în spaţiul Schengen, a declarat ministrul francez alAfacerilor Europene, într-un interviu, transmite Mediafax.

Circa"75 la sută din imigraţia ilegală în Europa trece prin această regiune dinsud-estul UE", a afirmat ministrul Laurent Wauquiez, într-un interviupublicat joi de Le Figaro. "Dacă Bulgaria şi România intră înSchengen, frontierele lor devin ale noastre", explică el,subliniind că această decizie "are consecinţe importante şi afecteazăsecuritatea noastră internă".

În faţa criminalităţiiorganizate, a traficului de stupefiante şi de arme, eforturileRomâniei şi Bulgariei pentru a ameliora controlul frontierelor lor sunt fărăîndoială insuficiente, potrivit ministrului francez.

"Deexemplu, România a redus cu 40 la sută salariile vameşilor: aceasta nu este ceamai bună garanţie că sunt totalimpermeabili corupţiei", în opinia lui Wauquiez.

Înplus, "Schengen funcţionează cu o bază de datehipersensibile. Dacă ar ajunge pe mâinile crimei organizate, ar fi o adevăratăbreşă în dispozitivul de securitate european", a adăugat el.

Întrebatîn legătură cu termenul necesarpentru ca România şi Bulgaria să fie pregătite să intre în Schengen, Wauquiez asubliniat că acest lucru nu se vaîntâmpla înainte ca UE să aibă garanţia că cele două ţări au pus "capătcorupţiei, criminalităţii organizate şi că frontierele lor vor fi binepăzite".

"Dacă aceste ţări suntpregătite într-un an, bine. Dar dacă nu vor fi pregătite decât peste trei ani,atunci va fi peste trei ani", a declarat ministrul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-16

Mai multe imagini:
Ce pierd românii prin decizia de amânare a aderării la Schengen.  Vezi  motivele amânării aderării
zoom
Ce pierd românii prin decizia de amânare a aderării la Schengen.  Vezi  motivele amânării aderării
zoom
Ce pierd românii prin decizia de amânare a aderării la Schengen.  Vezi  motivele amânării aderării
zoom

Ce pierd românii prin decizia de amânare a aderării la Schengen.  Vezi  motivele amânării aderării
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...