2018-12-13 20:49


Ce planuri coace Ponta pentru România

 |  21:00
Ce planuri coace Ponta pentru România

Victor Ponta susţine că se angajează să guverneze România propunând un guvern format din membri şi tehocraţi asumaţi USL, având ca prioritate reîntregirea salariilor. Dacă pe 7 mai vor obţine votul de încredere al Parlamentului, Ponta şi guvernul său trebuie să soluţioneze cât mai multe puncte din programul pe care îl propun, în madatul de 6 luni pe care îl au.

Premierul desemnat, Victor Ponta a anunţat un program de guvernare bazat pe 15 puncte, dintre care 4 se vor dovedi dificil de pus în practică. Pietrele de moară sunt: reîntregirea salariilor şi pensiilor la nivelul de dinainte de 6 iunie 2010, reducerea CAS pentru angajatori, micşorarea TVA pentru agricultură şi creşterea valorii salariului minim la 850 de lei.

Alte puncte importante de pe lista lui Ponta vizează lupta împotriva corupţiei, depolitizarea structurilor deconcentrate din teritoriu, combaterea combinaţiilor băieţilor deştepţi din domeniul energiei.

Important este şi proiectul de modificare a Legii electorale, după o negociere cu toate partidele, precum şi susţinerea proiectului legislativ depus de USL, prin care cere reducerea numărului de parlamentari la 312 şi păstrarea unui Parlament bicameral. Propunerea celor din PDL era de trecere la 300 de parlamentari şi trecerea la un Legislativ unicameral. Prima dată, cele 15 puncte au fost prezentate la învestirea guvernului Ungureanu, în februarie.

Miza reîntregirii salariilor

Dintre toate, reîntregirea salariilor este cea mai arzătoare, fiind dezbătută pe toate părţile. Problema a fost adusă în discuţie prima dată de către Traian Băsescu pe 7 martie, când a ţinut un discurs în Plenul Parlamentului, în care a făcut apel la USL să renunţe la greva parlamentară

Emil Boc şi ministrul de finanţe, Bogdan Drăgoi, au anunţat că există condiţii ce permit reîntregirea salariilor. Drăgoi a menţionat că situaţia macroeconomică din prezent permite revenirea salariilor, cu ocazia discuţiilor de luni, pe care premierul desemnat Victor Ponta le-a avut cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional: “Situaţia de astăzi permite revenirea salariilor, şi cifrele macro permit acest lucru în următoarele cinci-şase luni”, a spus actualul ministru de finanţe.

Potrivit acestuia, există în rezerva Ministerului Finanţelor o rezervă de 5 miliarde de euro şi 7 miliarde de lei. Ponta se bazează şi pe consilierii lui pe finanţe, Liviu Voinea şi Daniel Dăianu, care sunt în cărţi pentru Ministerul Finanţelor, respectiv Ministrul Economiei.

La desemnarea lui Ponta pentru postul de premier, Băsescu a vorbit iar despre reîntregirea salariilor cât mai repede: “Sper ca ceea ce eu am rugat, în Parlament, legat de o obligaţie şi morală şi politică şi economică - pentru că sunt şi argumente economice să se facă acest lucru -, revenirea la salariile din 2010 să se producă în timp util. Nu fac nici un secret din a vă spune că a fost unul dintre principalele puncte discutate cu delegaţia FMI, a BM şi CE şi sper ca noul guvern, care de asemenea sper să se instaleze foarte rapid, să ia în considerare această rugăminte pe care am adresat-o guvernului din acea vreme”, spunea Băsescu.

Ponta: Nu voi fi niciodată premierul lui Băsescu

Ponta excludea în urmă cu o lună desemnarea lui pentru mandatul de premier de către Traian Băsescu, pe fondul afirmaţiilor susţinute de Băsescu, potrivit cărora, în februarie, i-a propus lui Ponta mandatul de premier, dar acesta a refuzat. În replică, Ponta a declarat că propunerea lui Băsescu pentru postul de premier a fost făcută „în băşcălie”, motiv pentru care nici măcar nu a luat-o în serios: „Nu mă pune Băsescu în funcţii când vrea el, nici măcar la mişto. Deci nici măcar în băşcălie sau în glumă. Eu tratez foarte serios această problemă”, a replicat social-democratul. Preşedintele PSD a mai ţinut să sublinieze că îşi doreşte această funcţie, dar o va obţine cu sprijinul oamenilor, prin vot, după alegeri.

Cu toate acestea, în urma succesului moţiunii de cenzură USL, prin care Guvernul Ungureanu a căzut, în urma consultărilor cu partidele parlamentare, Traian Băsescu l-a desemnat pe Ponta pentru mandatul de premier. Ce e drept, a fost singurul nume nominalizat. PDL, UDMR, UNPR şi grupul minorităţilor nu au avansat vreun nume, Ponta fiind singurul nume susţinut de partidele din USL.

Cu toate acestea, este interesant de urmărit “coabitarea” dintre Ponta şi Băsescu, dacă guvernul propus de preşedintele PSD va obţine votul de încredere al Parlamentului.

Ponta a declarat că nu îşi doreşte o relaţie personală cu Băsescu, admiţând că o relaţie constituţională între preşedinte şi premier va fi suficientă.

Ora 20.00: lista guvernului

MINISTRUL APĂRĂRII - CORNELIU DOBRIŢOIU

MINISTRUL DE INTERNE - IOAN RUS

MINISTERUL AGRICULTURII - DANIEL CONSTANTIN

MINISTRUL DE FINANŢE - FLORIN GEORGESCU

MINISTRUL ECONOMIEI - DANIEL DĂIANU

MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE - TITUS CORLĂŢEAN

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - FLORIAN POPA

MINISTERUL TRANSPORTURILOR - EDUARD HELLVIG

MINISTERUL EDUCAŢIEI - REMUS PRICOPIE

MINISTERUL CULTURII - MIRCEA DIACONU

MINISTERUL MEDIULUI - ION MOCIOALCĂ

MINISTERUL JUSTIŢIEI - IOAN CHELARU

MINISTERUL MUNCII - MARIANA CÂMPEANU

MINISTERUL COMUNICAŢIILOR - DAN NICA

MINISTERUL DEZVOLTĂRII - DANIEL CHIŢOIU

MINISTRUL AFACERILOR EUROPENE - LEONARD ORBAN

MINISTRUL PENTRU RELAŢIA CU PARLAMENTUL - MIRCEA DUŞA

MINISTRUL DELEGAT LA TURISM - ALIN BURCEA

MINISTRUL DELEGAT PENTRU ENERGIE - IULIAN IANCU

MINISTRUL DELEGAT LA ADMINISTRAŢIE - VICTOR PAUL DOBRE

SECRETAR GENERAL AL GUVERNULUI - EUGEN BEJINARIU


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-04-21

TAGURI: Victor_Ponta, Guvern, măsuri, program guvernare, Băsescu, reîntregire salarii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...