2018-12-13 11:31


Ce s-a discutat duminică seara în Vila Lac. Planul de atac al PDL pentru 2012

 |  17:36

Duminică seară, Emil Boc şi liderii PDL de la centru şi din teritoriu au ţinut o importantă şedinţă la Vila Lac, în urma căreia au decis accelerarea planului cu care ei speră să câştige alegerile.

Pedeliştii vor ca anul electoral 2012 să-i prindă în următorul context: România să fie împărţită în megaregiuni teritoriale, Parlamentul să aibă maximum 300 de membri, aleşi uninominal prin vot majoritar, iar alegerile locale să se desfăşoare în acelaşi timp cu cele parlamentare. Asta au decis liderii PDL că trebuie pus în practică până anul viitor. În plus, ei au discutat şi despre Mişcarea Populară, umbrela de alianţe pe care vor să o realizeze în jurul PDL. Concluzia pedeliştilor legat de Mişcare? Trebuie să fie una care să înglobeze doar forţele de dreapta, deci fără  UNPR. Marele absent al întâlnirii de aseară a fost preşedintele Traian Băsescu, deşi, înaintea şedinţei, pedeliştii erau convinşi că el va veni.

Şedinţa pe care liderii PDL au avut-o duminică seară de la Vila Lac a însemnat de fapt un vot în urma căruia baronii democrat-liberali i-au dat mână liberă lui Emil Boc să negocieze în Coaliţia guvernamentală reorganizarea administrativ-teritorială, reducerea numărului de parlamentari, noul sistem de vot şi comasarea alegerilor, după cum au declarat pentru „Puterea” surse participante la întâlnire.

Reorganizarea se întoarce

Toţi liderii PDL de aseară au fost de acord că până la alegerile din 2012 trebuie făcută reorganizarea administrativă în regiuni. Nu s-au decis însă despre câte regiuni va fi vorba, urmând ca numărul lor să fie negociat în Coaliţie. Emil Boc şi conducerea centrală a partidului au primit aseară un mandat din partea liderilor locali ai PDL să poarte aceste negocieri. „Până în noiembrie vrem să încheiem acest subiect, conducerea partidului va negocia cu celelalte forţe din Coaliţie, dar am luat decizia ca sub nici o formă să nu facem reorganizarea după criterii etnice”, susţin sursele „Puterea”.

În privinţa alegerilor parlamentare, pedeliştii au căzut de acord că ele trebuie să se desfăşoare în toamna lui 2012, simultan cu cele locale, iar în cursa pentru Parlament trebuie să intre maximum 300 de candidaţi. Tot aseară s-a decis că PDL va sprijini varianta uninominalului majoritar dintr-un singur tur (cel clasat pe primul loc accede în Parlament), dar că va trebui negociat în plus şi un sistem de compensare cu ceilalţi membri ai Coaliţiei. UDMR nu acceptă varianta votului majoritar.

Un alt subiect al discuţiei de aseară a liderilor PDL a fost remanierea guvernamentală, discuţie care, în fapt, s-a încheiat cu o întărire a autorităţii lui Boc în partid. Deşi, constituţional, singurii care au atribuţii în cazul schimbării miniştrilor sunt premierul şi preşedintele Băsescu, în realitate, influenţa baronilor locali este destul de mare. Exemplul demiterii lui Sebastian Lăzăroiu, la presiunea baronilor PDL, este cel mai elocvent.

Mişcarea Populară, fără UNPR

Deşi nu mai are de ceva vreme funcţie de conducere în partid, la şedinţa de duminică seară a venit şi Valeriu Stoica. Motivul prezenţei sale - Mişcarea Populară. „A venit în calitate de reprezentant al institutului afiliat partidului (Institutul de Studii Populare, n.r.)”, ne-au declarat participanţii la întâlnire. „Sunt unii care vor crearea Mişcării Populare înainte de alegeri, alţii - după alegeri sau chiar deloc. A rămas în discuţie subiectul, dar, oricum, am hotărât că va fi o mişcare de dreapta, deci fără UNPR”, a declarat pentru „Puterea” unul dintre participanţii la şedinţa de aseară. „Într-o lună-două, conducerea partidului va prezenta Colegiului Director un proiect concret, deocamdată Mişcarea Populară e doar ceva teoretic, nu avem nimic altceva decât discuţii despre cum ar trebui să fie. Oricum, dacă e mişcare de dreapta e mişcare de dreapta, nu? N-are sens să amestecăm lucrurile”, mai susţin sursele „Puterea”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: Vila Lac, Emil Boc, PDL
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...