2017-01-16 14:57

POLITICA


Ce s-a discutat în spatele uşilor de la Parlament. Băsescu n-a vrut să audă părerile “greilor” PDL

 |  19:45
Ce s-a discutat în spatele uşilor de la Parlament. Băsescu n-a vrut să audă părerile “greilor” PDL

După întâlnireacu parlamentarii PDL de marţi după-amiază părea că Traian Băsescu a pierdutbătălia cu partidul pentru un premier independent. Mare parte dintre aleşiidemocrat-liberali au spus că e mai bine ca la Palatul Victoria să rămână un ompolitic fie că numele lui este Emil Boc sau altfel. Băsescu nu se lasă însă şile-a cerut liderilor de filiale să-i convingă pe deputaţii şi senatorii PDL căcea mai bună soluţie pentru relansarea guvernării este un premier independent.

Întâlnirea de laPalatul Parlamentului de marţi dintre aleşii PDL, premierul Emil Boc şi TraianBăsescu, s-a desfăşurat după modelul deja consacrat al acestor şedinţe.Potrivit unor surse participante la discuţii, primul a vorbit preşedinteleBăsescu, în jur de vreo jumătate de oră după, care a vorbit puţin, timid, EmilBoc. Preşedintele a vrut apoi să ia pulsul sălii şi le-a cerut celor prezenţisă-şi prezinte opiniile, pe rând. “Traian Băsescu nu a venit să audăpărerea greilor partidului, ci mai degrabă a vrut să ştie ce părere auparlamentarii de rând despre viitorul partidului şi al Guvernului”, au mai spuspentru “Puterea” sursele citate. Tocmai de aceea Elena Udrea, Vasile Blaga,Roberta Anastase nu au vorbit deloc, după cum au mai spus sursele citate. Auluat cuvântul aproximativ 10 deputaţi şi senatori, iar cei care nu au apucatsau nu au avut curajul să vorbească în faţa preşedintelui au mai rămas în salădupă plecarea acestuia pentru a-şi spune părerile. Iată o parte dintre luărilede poziţie din şedinţă, potrivit surselor “Puterea”, a unor înregistrăridifuzate de Antena 3 şi a surselor citate de HotNews.ro.

Traian Băsescu: “Ceeace eu am discutat cu preşedinţii de organizaţii judeţene a fost care este calea,plecând inclusiv de la premisa unui nou premier cu un nou Guvern ca soluţie derelansare a încrederii. Sau a propune ca ruptură necesară… Discuţiile s-auoprit la ceea ce ar trebui să fie eventual un prim-ministru şi opţiunilemajoritare, aseară au fost continuarea cu actualul premier. Eu am avut opţiuneaunui premier technocrat şi nu sunt în poziţia de a merge împotriva opţiuniimajoritare”. Traian Băsescu: Dacă nu găsiţi soluţii în maximum trei luni riscaţi să pierdeţimajoritatea în Parlament. Sunt semnale că relaţia cu UDMR s-ar putea deteriora,iar proprii voştri parlamentari să migreze la alţii. Trebuie să gândiţi politicîn perspectiva alegerilor, în schimb voi vă gândiţi la interesul vostru”.

Traian Băsescu: “Eu şiprimul-ministru am avut deja o discuţie în acest sens. E nevoie de timp pentruca această relansare să se producă, de aceea este important ca ea să fiefacută cât timp majoritatea este asigurată”.

Emil Boc:„Discuţiile despre persoane trebuie evitate. Persoana meanu este importantă. Voi lua cea mai bună decizie pentru guvernare şipentru partid”.

Senatorul Petru Filip: “Ceva trebuie să se întâmple,o schimbare trebuie făcută, pentru că după ce parcurgi o anumită etapă trebuiesă produci un declic. Într-o ţară condusă politic un premier trebuie să fie unom politic. E o regulă pe care aproape toate ţările europene o acceptă”.

Deputatul RalucaTurcan: “Trebuie schimbare, dar dacă se va ajunge la un premier independent,este obligatoriu ca el să seidentifice cu valorile PDL, cu proiectele politice şi cu programul partidului”.

Deputatul Sever Voinescu:“Partidul are nevoie de un gest de curaj. Suntem într-un moment în care trebuiesă luăm o decizie pentru viitor. Am impresia că toate variantele care sevehiculează sunt, de fapt, variante de amenajare a prezentului. În politicătrebuie să dovedeşti două calităţi: curaj şi perseverenţă. E un timp pentrucuraj şi unul pentru perseverenţă. Anul trecut, PDL a dovedit perseverenţăsusţinând un Guvern care era puternic atacat mediatic şi politic. A venitvremea curajului. Perspectiva relansării economice, care e reală, nu poate fifructificată mai bine decât de un tehnocrat care poate certifica mai credibildecât un lider politic faptul că Boc a luat decizii bune”. (Discursul luiVoinescu a fost aplaudat de sală.

Deputatul NicuşorPăduraru: “Domnule preşedinte, vă spun un singur lucru, pentru că, sincer, înjurul dumneavoastră foarte greu creşte şi iarba, mi-aş dori să găsim formula -şi dumneavostră să o agreaţi - a acelui om care să poată să vă zică, argumentat,şi «nu». (…) În momentul de faţă noi avem o mare problemă, nu putem ieşi deaici să spunem că nu s-a întâmplat nimic, nu putem ieşi de aici să spunem că amavut un dialog constructiv în interiorul partidului. Cel mai neplăcut răspunsl-am avut noi astăzi la Camera Deputaţilor când am numărat voturile şi am văzutcă nu avem voturi. Dacă putem spune de ce nu am avut voturi acolo (...) atunciputem răspunde la multe alte întrebări”.

Deputatul CristianBoureanu: “Eu am aflat din presă de întâlnirea cu preşedinţii. N-am ştiut nicide întâlnirea de duminică seară. Am venit ca prostul la Biroul Permanent şimamă ce se discuta acolo despre partid şi toată lumea tăcea din gură”.

Băsescunu se lasă

După discuţia cuparlamentarii Băsescu s-a văzut din nou cu liderii de filiale PDL, la Vila Lac1. El i-a convins pe democrat-liberali să-şi amâne până pe 5 martie ConsiliulNaţional de Coordonare care fusese programat pentru sâmbăta aceasta. Băsescule-ar fi cerut liderilor locali, potrivit Mediafax, să îi convingă peparlamentari că este nevoie de un premier technocrat, specialist în economie.Conform aceleiaşi surse înlocuirea lui Emil Boc va fi făcută înaintea CNC undeacesta ar urma să-şi anunţe candidatura pentru un nou mandat de preşedinte alpartidului. Băsescu s-a angajat să-i convingă şi pe partenerii de guvernare săaccepte premierul tehnocrat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image