2017-01-20 05:49

POLITICA


Ce şanse credeţi că mai are Emil Boc de a trasa cele opt voievodate? Proiectul Guvernului de reorganizare administrativă, contestat chiar în PDL

 |  19:30
Ce şanse credeţi că mai are Emil Boc de a trasa cele opt voievodate?  Proiectul Guvernului de reorganizare administrativă, contestat chiar în PDL

Şanse tot mai mici pentru planul lui Emil Boc de areorganiza administrativ România în doar opt judeţe până în 2012. Intenţiilepremierului întâmpină opozanţi chiar şi în propriul partid, nu doar în afarasa. Voci grele din PDL - Vasile Blaga, Cezar Preda şi Cristian Preda - audeclarat public că nu agreează strategia expusă de şeful lor de partid, anume căproiectul de reorganizare să fie adoptat rapid, inclusiv prin asumarearăspunderii Guvernului. Misiunea premierului de a trece legea prin Parlament devineastfel şi mai dificilă decât era până în prezent. Reamintim că proiectul propusde Emil Boc nu este susţinut nici de PSD-PNL şi nici de partenerul de guvernareUDMR, maghiarii declarând că nu vor vota pentru varianta cu opt regiuni areorganizării.

După ce VasileBlaga a dat tonul, mai multe voci din PDL au început să se împotrivească făţiş ideiipremierului de a-şi asuma răspunderea pe legea privind reorganizarea ţării înopt regiuni. Fără sprinjinul propriilor parlamentari, Emil Boc nu poate face caproiectul celor opt regiuni să devină o realitate.

Cezar Preda: Am aflat de la televizor”

Deputatul PDL CezarPreda se declară luat prin surprindere de graba cu care Emil Boc promoveazăreorganizarea în opt judeţe. Mai mult, el susţine că a aflat de proiect de latelevizor şi nu aşa cum ar fi trebuit - de la şeful lui de partid. „Chestiaasta cu viteza şi pe mine m-a speriat. Când aud că se iese la televizor şilideri marcanţi ai partidului meu spun că în două săptămâni ne-am asumatrăspunderea, m-am gândit că sunt pe altă lume, m-am ciupit, e adevărat, nu-iadevărat, trăiesc o chestie reală? Deci, apar dintr-odată şi spun că în douăsăptămâni împărţim ţara în opt. Această agresivitate cu care s-a promovatproiectul de reorganizare a stârnit, cum se întâmplă de obicei în spaţiulpublic românesc, agitaţie. Proiectul este o necesitate. Suprapunerea lui însăcu modificarea Constituţiei, alte legi organice foarte importante, cum ar fistatutul minorităţilor, complexitatea acestor lucruri ne sperie şi reacţionămvisceral”, a declarat ieri deputatul PDL Cezar Preda. Deşi afirmă căreorganizarea este o necesitate, Preda se opune ideii ca proiectul de lege săfie adoptat prin asumarea răspunderii Executivului. „Asumarearăspunderii, din punctul meu de vedere ca parlamentar, nu trebuie să devină ojoacă. Prea des ne asumăm răspunderea. Sunt deputat al Puterii şi o spun fărăreţinere: este ruşinos pentru noi, ca Putere, pentru că asumarea răspunderii,în anumite cazuri, în afară de viteza de care am nevoie să scot un act normativmai înseamnă şi frica de faptul că nu poţi să-ţi asiguri o majoritate! Or, euîn general prefer să-mi votez un act normativ, decât să stau în bancă şi săaştept să strângă ei voturi, să treacă sau să blocheze actul normativ”, a adăugatdemocrat-liberalul.Cu o zi în urmă şi senatorul Vasile Blaga dăduse de înţeles că nu susţine grabalui Emil Boc în a reîmpărţi România în opt regiuni. „Eucred că nu ar trebui să se ajungă la asumarea răspunderii, ar fi bine ca săexiste un punct de vedere, în primul rând, în Coaliţieşi pe urmă cu toate forţele politice – e o problemă extrem de importantă”,declara marţi Blaga.

Setem de voievozi

EurodeputatulCristian Preda merge şi mai departe decât parlamentarii PDL din gruparea Blaga.El nu critică metoda prin care va fi adoptată reorganizarea, ci, chiar formaei. „Birocraţia e, de bună seamă, un adversar odios pentru oricare spiritraţional. Dar ea nu e singurul duşman al unui spirit liber. Sporirea puterii ela fel de rea ca şi anchilozarea ei. Or, efectul politic imediat al reduceriinumărului de judeţe e sporirea puterii pe plan local. Mai puţini şefi de judeţeînseamnă mai multă putere pentru fiecare în parte în relaţia cu cetăţenii. Deocamdată,ideea că reorganizarea aduce debirocratizare e doar o speranţă. Raţională, dartot speranţă. Mai ales dacă ţinem seama de cultura politică dominantă înRomânia, care e patriarhală şi înclinată spre servilism”, scrie eurodeputatulpe blogul personal.

Mesajul lui Boc: “Ciocul mic!”

Iritat defaptul că pedeliştii din sfera de influenţă a lui Vasile Blaga au început să-şiexprime dezacordul referitor la proiectul administrativ, Emil Boc le-a dat unrăspuns ironic. Boc a afirmat că Cezar Preda a fostsurprins de decizia privind reorganizarea deoarece nu mai face parte dinconducerea partidului. „DomnulCezar Preda nu mai este membru al Biroului Permanent Naţional (organismul deconducere a PDL, n.r.). E un membru important al Parlamentului României, dardin punct de vedere politic nu mai face parte din biroul de conducere. (…) N-aparticipat la discuţiile din Biroul Permanent Naţional. (…) Deci deciziapolitică a fost luată prin vot în Biroul partidului cu majoritate covârşitoarepentru susţinerea procesului de reorganizare administrativ-teritorială a ţării”,a comentat Boc afirmaţiile lui Cezar Preda.

Şanseminime

Ducerea laîndeplinire a planurilor administrative ale lui Emil Boc devine astfel extremde dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Pentru o lege care să facă trecerea dela 41 de judeţe la doar opt este nevoie obligatoriu de acordul Parlamentului.Varianta cu opt regiuni administrative nu este susţinută însă de parlamentariiUDMR. În afară de voturile în minus alemaghiarilor, Emil Boc trebuie să facă faţă şi împotrivirii Opoziţiei. USL nueste de acord ca reorganizarea în opt judeţe să fie operată mai devreme deurmătorul tur electoral, cel din 2012.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image