2018-12-18 23:26


Ce se află în spatele măştilor?

 |  21:00
Ce se află în spatele măştilor?

Masca purtată de personajul din filmul „V de la Vendetta” a devenit o emblemă pentru grupurile de protestari anticaptialism. Distrugerea sistemului a fost tema principală a filmului apărut pe marile ecrane în 2006 şi raţiunea existenţei lui V.BBC a încercat să afle cine se află în spatele măştilor care protestează azi.

De la New York, la Londra, la Sydney, la Köln, la Tokyo, a existat un val de manifestaţii împotriva politicienilor, băncilor şi instituţiilor financiare.Oricine a urmărit demonstraţiile a văzut că masca stilizată a apărut ca un laitmotiv repetat printre manifestanţi. Chiar fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a sosit în mijlocul protestelor „Ocupaţi Londra” pentru a susţine un discurs purtând o astfel de mască. El şi-a dat-o jos la insistenţe poliţiei. Se consideră că masca a fost folosită pentru prima dată de către celebrul grup de hackeri-activişti Anonymous, în 2008, în timpul unui protest împotriva scientologiei, dar de atunci accesoriul antisistem s-a răspândit printre toate mişcările de protest de la nivel global. Gruparea avea nevoie de o imagine-simbol pentru a-şi ascunde identitatea, dar şi pentru a-şi transmite mesajul.

„V de la Vendetta” este o poveste despre o persoană împotriva sistemului. V  poartă masca Guy Fawkers pentru a-şi ascunde cicatricele fizice şi, ascunzându-şi identitatea, V devine mai mult decât un om cu o idee revoluţionară – devine însăşi ideea. Credinţa acestuia este că un om poate fi învins, dar ideile durează şi pot deveni chiar şi mai puternice odată cu trecerea timpului. Graficianul David Lloyd este omul care a creat imaginea originală a măştii. Lloyd compară utilizarea acesteia de către protestatari cu fotografia celebră făcută de Alberto Korda revoluţionarului Che Guevara, un simbol la modă pentru tinerii din întreaga lume. „Masca Guy Fawkes a devenit acum un brand comun şi o pancartă convenabilă utilizată în semn de protest împotriva tiraniei, o icoană a culturii populare”, afirmă graficianul. Potrivit acestuia, circulă deja poveşti despre poliţia din Statele Unite care caută măşti în casele oamenilor pentru a fi utilizate ca dovadă a implicării în atacurile hackerilor Anonymous.

Potrivit comentatorilor, utilizarea măştii „înseamnă pierderea încrederii în politică”. Guy Fawkes a fost o figură a antipoliticului. Pe 5 noiembrie 1605, Fawkes a fost capturat dedesubtul Camerei Lorzilor cu 36 de butoaie de praf de puşcă.  Sub tortură, Fawkes a dezvăluit o conspiraţie care viza aruncarea în aer a Parlamentului Angliei în ziua când Regele trebuia să ţină un  discurs la deschiderea sesiunii parlamentare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-10

TAGURI: masti, Vendetta, New York
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...