2017-01-19 09:02

POLITICA


Ce se întâmplă cu documentele de pe biroul preşedintelui Traian Băsescu? Palatul Cotroceni a devenit “Triunghiul Bermudelor”

 |  19:30
Ce se întâmplă cu documentele de pe biroul preşedintelui Traian Băsescu? Palatul Cotroceni a devenit “Triunghiul Bermudelor”

Palatul Cotroceni începe să semene cu un triunghi al Bermudelor, deoarece documente care auintrat în această instituţie fie nu se mai regăsesc, fie apar după foarte multtimp. Ziarul „Puterea” vă prezintă două documente care zac de mai bine de un anla Cotroceni, fără să existe explicaţii oficiale pentru această întârziere.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, anunţa anultrecut, în luna martie, că a trimis Palatului Cotroceni o listă cu 20 de numede viitori ambasadori pentru a completa posturile vacante. Ministrul preciza lamomentul respectiv că printre capitalele unde se vor trimite noi ambasadori senumără Lisabona şi Havana. În luna iunie 2010, la Comisia de Politică Externăde la Senat a venit însă o listă cu doar şase nume, care a fost rapid aprobată.În urma audierilor, au fost trimişi ambasadori în Franţa, Ucraina, Chile,Croaţia, Irak şi Vatican. Nici un cuvânt despre Cuba şi Portugalia. Celelalte14 nume au rămas la Palatul Cotroceni, fără ca Parlamentul să fie informatdespre ce se întâmplă cu ea. Lista a rămas la preşedintele Traian Băsescu pânăîn clipa de faţă, posturile rămânând vacante. Luna aceasta, AdministraţiaPrezidenţială a anunţat printr-un comunicat, datat 13 mai, că au fost chemaţiîn ţară alţi 17 ambasadori. Astfel, la deficitul din 14 ambasade se mai adaugăîncă 17. Lista iniţială este completată cu: Finlanda-Estonia, Cipru, Serbia,Macedonia, Senegal-Mauritania-Mali-Guineea-BurkinaFaso, Azerbaidjan, Danemarca-Islanda, Ungaria, Norvegia, Maroc, Luxemburg,Bosnia-Herţegovina, Costa-Rica – Guatemala – Honduras - Nicaragua - ElSalvador, Kuwait, Confederaţia Elveţiană şi Liechtenstein, Iordania şi Turcia. Înperioada următoare este de aşteptat ca Ministerul de Externe să trimită cătreParlament propunerile de ambasadori, deoarece situaţia a devenit unaproblematică.

Corlăţean: „MAE trebuie să ia măsuri“

Preşedintele Comisiei de PoliticăExternă din Senat a confirmat faptul că, de anul trecut, Ministerul de Externenu a mai trimis la Parlament noile propuneri pentru funcţia de ambasador.„Ministerul ne-a trimis în 2010 o listămult mai restrânsă, cu şase propuneri de ambasadori. Am finalizat aceastăprocedură. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic, nici un fel de semnal transmisde Ministerul de Externe. Am auzit tot felul de zvonuri privind nominalizărilede ambasadori. Ştim că sunt discuţii între Ministerul de Externe şiPreşedinţie, dar pe acest traseu opac îmi este greu să ofer detalii, pentru cănu le deţin. Constat că au fost retraşi prin decret prezidenţial mai mulţiambasadori, iar faptul că se adaugă unui număr important de posturi vacante,contează în relaţiile internaţionale. Dacă nu ai o reprezentare adecvatăevident că nu poţi să îţi promovezi interesul naţional. Lucrurile acesteatrenează de foarte multă vreme, nu am primit nici un fel de notificare scrisădin partea Ministerului de Externe. E luna mai, urmează diverse moţiuni,posibilă o moţiune de cenzură în luna iunie. Avem o agendă încărcată delegiferare şi la Senat, şi la Cameră şi îi spun ministrului afacerilor externecă, dacă nu îşi ia măsuri din timp şi nu respectă procedurile legale, va fiextrem de dificil ca înainte de vacanţa parlamentară să putem organiza nişteaudieri profesioniste candidaţilor pentru postul de ambasador. Noi nu ştim ceface Palatul Cotroceni cu lista de ambasadori, dar constat că se apropiefinalul actualei guvernări şi ca de obicei există tentaţii de sinecură,manifestate mai întâi la nivelul consulilor generali. Asistăm la trimiteri lapost a unor persoane care nu au nimic în comun şi nu au habar de ceea ceînseamnă diplomaţia şi activitatea consulară. Este cazul consulului de laBarcelona. Şi posturile de ambasador sunt tentante. Este un lucru inacceptabilcă diplomaţia românească a ajuns atât de jos din punctul de reprezentare încapitale extrem de importante ale lumii”, a declarat Corlăţean pentru„Puterea”.

Constituţia din sertarul preşedintelui

„Lista lui Baconschi” nu este însăsingurul document care a avut o evoluţie dubioasă la Palatul Cotroceni. Şiproiectul de modificare a Constituţiei poate fi trecut pe lista documentelor cuun traseu interesant. „Guvernul şi-a făcut treaba, au trimisproiectul la mine, proiectul de modificare a Constituţiei. În toamna acesta îlvoi transmite mai departe la Parlament. Acum îl am în analiză, să fie cât maiapropiat de obiectivul referendumului", declara preşedintele TraianBăsescu la postul public de televiziune în septembrie 2010. Conformafirmaţiilor şefului statului, în această sesiune legislativă s-ar fi pututdezbate proiectul de modificare a Legii Fundamentale. Nici aici lucrurile nustau însă cum apar în declaraţiile oficiale. Până în acest moment, la Parlamentnu a sosit proiectul de modificare a Constituţiei. Preşedintele Traian Băsescua dat însă asigurări în această primăvară că documentul este gata şi urmează săfie transmis şi forului legislativ. De altfel, Comisia pentru elaborareaConstituţiei nu a funcţionat în Parlament, nefiind convocate şedinţe în acestsens. Democrat-liberalii dau însă asigurări că proiectul noii Legi Fundamentaleva fi pus pe masa parlamentarilor în sesiunea din această toamnă. PreşedinteleTraian Băsescu a arătat că are un plan foarte clar şi că îşi doreşte ca nouaConstituţie să fie adoptată printr-un Referendum care se va suprapune cualegerilor locale din 2012. Ce am aflat însă. Că proiectul a fost finalizat întoamna lui 2010, că va fi trimis la Parlament, cel mai probabil la fineleacestei sesiuni legislative, şi că va fi dezbătut în sesiunea din toamnă. Deasemenea, alegerile locale vor constitui un bun prilej pentru adoptarea noiiConstituţii. Nu se cunosc însă detalii despre motivele pentru care LegeaFundamentală a fost ţinută în sertarele de la Cotroceni mai bine de opt luni,deşi preşedintele anunţase că este finalizată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-14Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image