2017-01-17 23:25

POLITICA


Ce vrea Traian Băsescu de la Emil Boc

 |  15:54
Ce vrea Traian Băsescu de la Emil Boc

După ce a fost sprijinitsă câştige un nou mandat în fruntea PDL, premierul Emil Boc a primit o serie desarcini de la preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului arecâteva ţinte majore pentru perioada următoare pe care i le-a pus în vederepremierului: modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativă a ţării şi rezolvareaproblemelor din Coaliţia de guvernare prin satisfacerea doleanţelor UDMR. Înrelaţia preşedinte-premier, Traian Băsescu doreşte ca toate propunerile deministru să aibă şi acceptul său. Dacă acest lucru este uşor de realizat întimpul guvernării PDL, preşedintele vrea ca acest lucru să fie trecut înConstituţie pentru a se aplica şi dacă Opoziţia vine la guvernare. Şefulstatului susţine că astfel s-ar evita momente precum cel în cazul nominalizăriiNoricăi Nicolai pentru funcţia de ministru, când liberala a fost refuzată dePalatul Cotroceni. Cerinţa preşedintelui este cu atât mai importantă cu cât înperioadă următoare la Palatul Victoria urmează să aibă loc o remaniereguvernamentală. Dacă preşedintele l-a asigurat pe premier că îşi păstreazăfuncţia, anumiţi miniştri se pregătesc să îşi facă bagajele. “AvemGuvern, avem o coaliţie, mergem înainte şi vrem stabilitate. Eu nu voi facenimic ce ar putea să afecteze stabilitatea coaliţiei guvernamentale. Nu putemrisca să rămânem fără Guvern sau cu un Guvern instabil în acest moment”, asubliniat preşedintele. Preşedintele a menţionat însă că partideleîncep să intre în logica alegerilor locale şi parlamentare, dar că speră căGuvernul va lua măsurile necesare în următoarele şase luni.

Atenţie la UDMR

După adoptarea tacităla Camera Deputaţilor a proiectului de lege semnat de deputatul PDL MirceaGiurgiu, prin care se elimină predarea istoriei şi geografiei în limba maternă,UDMR a dat semne că este nemulţumită de relaţia avută cu partenerii deguvernare. Pentru a detensiona lucrurile, preşedintele a dat un semnal extremde important pentru Uniune: PDL va susţine în Parlament adoptarea StatutuluiMinorităţilor Naţionale - cerinţă expresă a UDMR. “Eu l-aş adopta azi,pentru că ştiu ce este în Statutul minorităţilor. Este o colecţie de drepturipentru toate minorităţile, nu doar pentru minoritatea maghiară, luată din toatelegile. Nu e nimic nou. Ideea UDMR a fost să pună totul într-o lege”, aexplicat preşedintele Băsescu. Şeful statului a precizat că doreşte şi reorganizareaadministrativă a ţării, dar că UDMR trebuie să înteleagă că nu pot apărearegiuni pe criterii etnice. “Nu sunt partizanul concentrării într-o regiune aunei majorităţi a unei minorităţi. Nu cred că există vreo poziţie antinaţionalăa UDMR, au fost de multe ori poziţii care vizau interesele minorităţilor. Darîmpărţirea administrativă este o chestie de interes naţional. Convingerea meaeste că politicienii din UDMR vor merge pe direcţia interesului naţional”, asubliniat preşedintele Băsescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image