2017-01-23 02:36


Cea mai importantă zi a economiei americane

 |  16:23
Cea mai importantă zi a economiei americane

Carnavalul consumerismului din Statele Unite, cunoscut sub denumirea de „Vinerea Neagră”, este urmărit în acest an cu mult mai multă atenţie decât în trecut, relatează „The Telegraph“. Circa 152 de milioane de americani, adică aproape jumătate din populaţia totală, sunt aşteptaţi să ia cu asalt magazinele care oferă reduceri substanţiale în fiecare an, la o zi după Ziua Recunoştinţei. Potrivit analiştilor de la Federaţia Naţională de Retail, este de aşteptat ca încasările rezultate în urma acestei zile să atingă circa 50 de miliarde de dolari.

Chiar dacă situaţia economică din Statele Unite este mai proastă decât oricând faţă de cea din ultimii ani, încasările rezultate din urma vânzărilor în timpul „Vinerii Negre” ar putea atinge cifre-record pentru o astfel de perioadă. Populaţia din Statele Unite se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate ale sărăciei din ultimele trei decenii, în timp ce rata şomajului continuă să se menţină la o valoare ridicată, de 9%. Cu toate acestea, mai mulţi retaileri, precum cei de la Best Buy, Macy’s sau Target au hotărât să-şi deschidă porţile şi să aplice reducerile chiar începând cu seara de joi. Importanţa evenimentului nu este reprezentată însă doar de reducerile masive cu care clienţii sunt întâmpinaţi de marile magazine. Adam Davidson, de la postul naţional de radio Planet Money descrie Vinerea Neagră drept „un stimulent de o zi a economiei şi totodată un program de ajutorare a creării de locuri de muncă”. Acesta a subliniat totodată că această zi ajută la punerea în circulaţie a miliarde de dolari, un volum de lichiditate care nu ar putea să ajungă în alt fel în sistemul de circulare a monedei în America.

Evenimentul-vedetă al săptămânii în SUA nu a scăpat nici din discursurile candidaţilor republicani la preşedinţie. Pentru ca americanii să-şi petreacă noaptea dintre Ziua Recunoştinţei şi Vinerea Neagră în mijlocul familiilor, Herman Cain a propus introducerea unui „plan 6-6-6” pentru controlarea freneziei cumpărăturilor, dar şi pentru a ajuta la suplimentarea sumelor de bani colectate din taxe. Astfel, Cain a propus taxarea cu 6% a produselor vândute între 6 seara şi 6 dimineaţa între cele două zile tocmai pentru a putea crea premizele unor reduceri a taxelor pentru alte activităţi care s-ar putea dovedi mult mai folositoare, a specificat acesta. De asemenea, Cain a explicat că măsura ar putea să încurajeze americanii să-şi petreacă noaptea de sărbătoare acolo unde ar trebui să o facă în mod normal, adică în pat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-03-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image