2017-01-23 10:25


Cel mai bogat om din lume cu gusturi simple - mexicanul Carlos Slim şi-a crescut averea pe timp de criză

 |  17:31
Cel mai bogat om din lume cu gusturi simple - mexicanul Carlos Slim şi-a crescut averea pe timp de criză

CarlosSlim, controversatul om de afaceri Mexican,ocupă în continuare primul loc în topul miliardarilor din lume, realizat derevista Forbes, în condiţiile în care averea sa a crescut cu mai mult de otreime pe parcursul anului trecut.

Avereamagnatului telecomunicaţiilor a crescut cu 20,5 miliarde de dolari, ajungând la74 de miliarde de dolari şidepăşindu-l din nou pe fondatorul Microsoft,Bill Gates (56 de miliarde de dolari). Cine este Carolos Slim? Contestat întrecut pentru zgârcenie şi pentru că şi-ar fi construit imperiul cu ajutorulunor presupuse aranjamente cu mediul politic, pentru a ţine la distanţă concurenţa,omul de afaceri este foarte puţin cunoscutpublicului comparativ cu alţi oameni de afaceri la nivel global. El deţine supremaţiaîn telecomunicaţii în America Latină, dar este implicat şi în afaceri ce ţin decomerţ, tutun, industria petrolului, a cimentului, bănci, controlând peste 200de companii. Anul trecut Slim şi-aextins tentaculele sale în America de Nord, când a anunţat planurile de ainjecta peste 200 milioane de dolari în ziarul New York Times, la care deţinedeja un procent de 6,4 la sută. Averea sareprezintă şapte procente din produsul intern brut al Mexicului. Braţulfinanciar al grupului său acordă împrumuturi celor mai mari companii locale,iar preşedinţii de state sunt în relaţii foarte bune cu Carlos Slim Helu.

Atitudineamagnatului mexican s-a schimbat în ultima perioadă, el anunţând o campanie deschimbare a vieţii în Mexic, având suportul populaţiei, companiilormultinaţionale şi politicienilor de stânga. Totodată, la începutul acestei luni el a promis 6 miliarde de dolari pentrutrei fundaţii caritabile. Marea pasiune a miliardarului mexican şimarea sa concesie la lux, este arta. Casa sa are pereţii împodobiţi cu tablouri de VanGogh, Renoir şi Diego Rivera, în timp ce camerele sunt presărate cu sculpturide Auguste Rodin – unul dintre preferaţii săi. Colecţia sa de artă este unadintre cele mai bogate din lume. El a deschis unmuzeu în Mexico City dedicat soţiei şi proiectat de unul dintre fii săi. Dar, în afară de colecţiade artă generoasă, Slim este un om cugusturi simple.

Cine sunt privilegiaţii? Peste200 de persoane s-au alăturat clubului miliardarilor lumii, ce a atins un nourecord, cu 1.210 membri, anunţă Forbes. Pe listă figurează în prezent şasemiliardari care au legături cu platforma de socializare Facebook, printre carefondatorii Mark Zuckerberg şi Sean Parker. Acestora li se alătură investitoriiFacebook Peter Thiel şi Yuri Milner, precum şi confondatorii Eduardo Saverin şiDustin Moskovitz. La 26 de ani, Moskovitz este cea mai tânără persoană de pelistă. Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, este miliardarulcare a pierdutcei mai mulţi bani, 17 miliarde de dolari, ajungând la şase miliarde. El acoborât de pelocul 11, pe162. Însă, în ansamblu, averilemiliardarilor din topul Forbes au atins un nou record,ajungândla4.500 de miliarde de dolari. Cea mai mare economie din lume, StateleUnite, are în continuare cei mai mulţi miliardari - 413.

O premieră în ultimul deceniu, Asia are maimulţi miliardari decât Europa, 332 faţă de 300. China şi Rusia au 115,respectiv 101 miliardari, iar Moscova a devenit oraşul cu cei mai mulţimiliardari din lume, 79. De altfel, Rusia este ţara cu cei mai mulţi miliardaridin Europa, urmată de Germania, cu 52 mai mulţi miliardari decât orice alt oraş din lume. Marea Britanie are 32 de miliardari pe lista din acestan, cu trei mai mulţi decât anul trecut. GeraldCavendish Grosvenor rămâne cel mai bogat britanic, cu o avere netă de 13miliarde de dolari.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-05-11

Mai multe imagini:
Cel mai bogat om din lume cu gusturi simple - mexicanul Carlos Slim şi-a crescut averea pe timp de criză
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image