2019-02-16 06:01


Cel mai importat proces din istoria modernă a Rusiei. Fostul magnat rus al petrolului declarat vinovat

 |  13:33
Cel mai importat proces din istoria modernă a Rusiei. Fostul magnat rus al petrolului declarat vinovat

Fostulmagnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski şi fostul său asociat PlatonLebedev au fost declaraţi vinovaţi de o instanţă din Moscova, într-un al doileaproces în care li se impută furtul a milioane de tone de petrol. Hodorkovski artrebui să stea închis până în 2017. Apărarea va face recurs.

Procedurajudiciară propriu-zisă este mai lungă şi va dura mai multe zile. Fostul patronal Iukos executa o pedeapsă de opt ani de închisoare, pentru fraudă şi evaziuenfiscală, şi, teoretic, urma să fie eliberat anul viitor. Acum, cei doi riscăpână la 14 ani de închisoare după ce procuratura a solicitat 14 ani deînchisoare pentru fiecare dintre cei inculpaţi.

CazulIukos este prezentat în genere ca fiind orchestrat de guvernul rus, întentativa de a-l elimina definitiv din viaţa publică pe Mihail Hodorkovski, omde afaceri care a finanţat opoziţia şi nu a ezitat să-l contrazică pepreşedintele din epoca primului său proces ,Vladimir Putin, actualprim-ministru. Se spune că fostul magnat al petrolului a încălcat o înţelegerestabilită în urma unei întâlniri dintre Putin şi mai mulţi oameni de afaceriruşi. Potrivit acesteia, oligarhii ruşi nu se amestecă în politică, iarpoliticul nu se amestecă în afacerile lor.Se pare că Hodorkovski nu a putut să treacă peste ambiţiile politicepersonale. Cu toată susţinerea din partea opoziţiei, nici fostul magnat nu areo imagine imaculată şi nu îi este iertată specaculoasa îmbogăţire din anii ’90.

MihailHodorkovski, fostul patron al Iukos - fosta navă amiral a industriei petroliereruse şi asociatul său Platon Lebedev sunt acuzaţi în principal de furtul a 218milioane de tone de petrol în valoare de 27 de miliarde de dolari şi spălare debani. Aceştia execută deja o pedeapsă de opt de închisoare, conform uneisentinţe din 2005, într-un lagăr de muncă silnică din Cita, vestul Siberiei.Iniţial, sentinţa în acest al doilea proces a fost programată pentru 15decembrie, dar a fost amânată ulterior pe 27 decembrie, fără niciun fel deexplicaţii.

Maimulte persoane, inclusiv jurnalişti,s-au adunat luni dimineaţă în faţa tribunalului Hamovniki din Moscova, înaintede începerea citirii , pentru a-lsusţine pe fostul magnat al petrolului şi a protesta împotriva lui Putin.Criticii premierul spun că acesta a încercat să influenţeze instanţa,antepronunţându-se. Pe 16 decembrie, Vladimir Putin a declarat că locul luiHodorkovski este în închisoare. “Fiecare hoţ ar trebui să stea la închisoare”,a spus el, afirmând ca “crimele lui Hodorkovski au fost dovedite de cătreinstanţa de judecată”.

Şefulstatului rus Dmitri Medvedev a criticat antepronunţarea în cazul lui MihailHodorkovski. Însă, în opinia unor experţi, ceea ce a fost interpretat laînceput ca o critică la adresa lui Putin, nu a fost decît un semnal trimis deDmitri Medvedev elitelor intelectuale şi economice ale ţării.

WikiLeaks- Hodorkovski va rămâne înînchisoare cât timp Vladimir Putin va deţine puterea

Fostuldirector al Iukos, Mihail Hodorkovski, probabil că va rămâne în închisoare câttimp administraţia lui Putin va deţine puterea, potrivit unor note diplomaticeamericane publicate de WikiLeaks.

ÎncercărileGuvernului rus de a demonstra că statul de drept este respectat în dosarul luiHodorkovski, nu pot ascunde adevărata realitate, se arată într-un comunicattrimis Washingtonului de ambasada Statelor Unite la Moscova, în decembrie 2009.

"Elearată că Guvernul Rusiei este dispus să depună eforturi pentru a-şi salvaimaginea, în acest dosar aplicând gloss-ul de suprafaţă al statului de dreptunui sistem cinic în care adversarii politici sunt eliminaţi fără ca nimeni săfie pedepsit", potrivit notei.

Potrivitdiplomaţilor americani, se consideră că "Hodorkovski a încălcat reguliletacite ale jocului: dacă nu te amesteci în politică, îţi poţi umple buzunarelecât vrei".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-07-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...