2017-01-21 17:34

POLITICA


​“Cel mai prost sistem condus de interesele franceze”. WikiLeaks face o victimă în scandalul sateliţilor secreţi

 |  18:39
​“Cel mai prost sistem condus de interesele franceze”. WikiLeaks face o victimă în scandalul sateliţilor secreţi

Sistemul european de navigaţie prin satelit Galileo este"stupid", "sortit eşecului" şi condus de interese militarefranceze, a spus directorul companiei germane OHBTechnology, grup implicat în proiect şi unul dintre marii beneficiari aiacestuia. Ca urmare a “confideţelor” făcute americanilor, compania l-a demis peBerry Smutny şi şi-a exprimat dezacordul faţă de spusele sale. "El adezminţit că a făcut aceste afirmaţii. Îl credem, dar reputaţia grupului eraprea afectată" pentru a-l lăsa în post, a declarat purtătorul de cuvântOHB System, Steffen Leuthold.

Cotidianulnorvegian Aftenposten a publicat, săptămâna trecută, o telegramă transmisă deAmbasada Statelor Unite la Berlin, la 22 octombrie 2009, divulgată deWikiLeaks, despre scepticismul lui Berry Smutny faţă de sistemul european denavigaţie prin satelit. "Eu cred că Galileo este o idee stupidă careserveşte, în primul rând, interesele franceze", ar fi declarat Smutnyîntr-o întâlnire, cu trei săptămâni mai înainte, cu un oficial din cadrulambasadei. Programul european de radionavigaţie şi de poziţionare prin sateliteste "o irosire a banilor contribuabililor europeni, apărată de intereselefranceze", a spus el.

Compania este implicată înproiectul unde a câştigat, împreună cu o firma britanică, licitaţia pentruconstrucţia a 14 sateliţi ce vor fi utilizaţi în proiectul Galileo prin careEuropa vrea să dezvolte un sistem de navigaţie prin satelit mult mai precis decât GPS-ul. Galileo, destinat să conteste dominaţia SUA - care au construit GlobalPositioning System (GPS), înfiinţat de către Pentagon în anii 1980 -, a atrasdeja controverse pe scară largă din cauza bugetului necesar, estimările fiind că implementarea sa va costapeste 20 miliarde de euro. OHB System a câştigato licitaţie, organizată de Comisia Europeană (CE), în valoare de 566 milioanede euro, reprezentând o tranşă de 14 sateliţi destinaţi sistemului Galileo, înfaţa Astrium, filiala gigantului european EADS. Galileo ar trebui să fieoperaţional în 2014.

Potrivittelegramei, menită să rezume ideile lui Smutny, Galileo ar fi rezultatulvoinţei franceze de a ocoli GPS-ul american în cadrul operaţiunilor salemilitare. Chiar dacă omul de afaceri german a dezminţit că a făcut acesteafirmaţii, a confirmat că a particpat la un prânz informal cu diplomaţiamericani.

CotidianulAftenposten a obţinut prin mijloace necunoscute, în decembrie, toate cele250.000 de documente diplomatice ale WikiLeaks, fără a încheia un acord cusite-ul, aşa cum au procedat cinci mari publicaţii, şi anume New York Times,The Guardian, Le Monde, El Pais şi Der Speigel.

PatronulOHB Technology, firma-mamă a OHB System, Marco R. Fuchs, va asigura, pentrumoment, conducerea OHB System, în locul lui Smutny.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-04-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image