2017-01-19 13:44

POLITICA


Cel mai puternic om din Irak - un general iranian

 |  16:51
Cel mai puternic om din Irak - un general iranian

Trupele americane din Irak au făcut cunoştinţă cu un adversar neaşteptat pe parcursul invaziei care a provocat răsturnarea regimului condus de Saddam Hussein şi a pregătit restaurarea democraţiei în această ţară. Un material publicat în The Guardian vorbeşte despre un inamic cu o sferă de influenţă atât de mare în lumea islamică încât este considerat cel mai puternic om din Irak. Nu este vorba despre un cetăţean din acest stat, ci de generalul Qassem Suleimani, comandantul Forţei al-Quds din Iran.

Publicaţia britanică susţine că Suleimani a reprezentat cea mai puternică provocare pentru fostul comandat al trupelor americane din Irak, actualmente şeful CIA, generalul David Petraeus. Multe dintre acţiunile forţelor insurgente şiite din Irak sunt coordonate direct de comandantul forţelor al-Quds, responsabile cu apărarea Revoluţiei islamice din Iran. Într-o declaraţie dată Institutului pentru Studii de Război, comandantul american este citat legat de problema influenţei lui Suleimani: „Acum, acest lucru ar face diplomaţia mai greu de înţeles dacă credeţi că avem de-a face cu mijloace tradiţionale prin negocieri cu ministrul de externe al altei ţări, pentru că, în acest caz, nu este vorba de un ministru. Este un aparat de securitate”.

Influenţa lui Suleimani a crescut tot mai mult în ultimii ani, mai ales cu sprijinul liderului suprem iranian, ayatollahul Khomeini. Sfera de influenţă a generalului se îndreaptă tot mai mult spre Siria, acolo unde mijloacele diplomatice combinate cu o represiune violentă a demonstranţilor sunt folosite de autorităţi pentru a nu pierde controlul asupra puterii. Pentru Suleimani, desfăşurarea evenimentelor din Siria reprezintă un moment important al ascensiunii sale, un eventual succes al autorităţilor conduse de preşedintele Bashar al-Assad, cu sprijinul forţelor al-Quds, urmând să definitiveze intrarea Siriei în sfera de influenţă a Iranului. „Este, fără îndoială, cel mai puternic om din Irak”, afirmă fostul ministru pentru securitatea naţională, Mowaffak al-Rubaie.

Un aspect frustrant pentru trupele americane este că generalul iranian este foarte bine organizat şi se mişcă extrem de rapid şi calculat. Deşi se deplasează des în capitala Bagdad sau în alte oraşe irakiene, vizetele lui Suleimani sunt descoperite abia după ce se încheie. „A reuşit să creeze legături cu fiecare grup şiit, la fiecare nivel. Anul trecut, la discuţiile despre formarea guvernului irakian, a convins grupurile şiite să sprijine realegerea lui Nouri al-Maliki pentru încă un mandat. Este peste tot, dar nicăieri”, a declarat un important lider şiit pentru The Guardian. „Este un adevărat Kayser Soze”, l-a caracterizat un oficial american, făcând referire la personajul principal din pelicula „Suspecţi de Serviciu”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-08-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image