2019-01-22 21:03


Cele două Ridzi

 |  19:37
Cele două  Ridzi

Puterea”a realizat un interviu cu Monica Iacob-Ridzi. Un interviu imaginar, încare întrebările nu i-au fost adresate niciodată, însă în care răspunsurile suntabsolut reale. Ele au fost date în urmă cu patru ani, pe vremea în careParlamentul dezbătea cererile DNA cu privire la Adrian Năstase. Monica Iacob-Ridziafirmă în pseudointerviul nostru că parlamentarii care au votat împotrivacererii DNA de a ancheta un deputat au compromis nu doar clasa politică, cichiar viitorul României. În opinia sa, deputatul vizat de DNA ar trebui să-şidea demisia. Ea consideră, de asemenea, firesc ca şi colegii de partid să cearăacest lucru. Mai mult, Ridzi o laudă pe Monica Macovei şi spune că o gruparecare a ajuns la 15% în sondajele de opinie nu mai reprezintă ţara. Repetăm: răspunsurilefostului ministru al tineretului - înregistrate în arhivele Camerei Deputaţilor- sunt reale, chiar dacă întrebările de mai jos nu i-au fost adresate niciodată.

1. Deputaţiiau votat împotriva cererii DNA. Cum consideraţi gestul lor?

„Prin votul lor, parlamentarii au plasat un important om politic mai presusde lege, ferindu-l, culmea, de Justiţie, adică de instituţia care are datoriade a face dreptate.”

2. A fostun vot secret, nu ştim cine cum a votat. Dar ştim că, prin votul lor, undeputat nu va putea fi anchetat de procurori.

„În ultima lună de activitate parlamentară,sub vălul, transparent totuşi, al votului secret, care pentru unii pare unsimplu joc cu bile albe şi bile negre, parlamentarii au dat o ultimă şidevastatoare lovitură de imagine întregii clase politice. Mai întâi au blocatfuncţionarea DNA - instituţie importantă în combaterea corupţiei la nivelînalt, instituţie atât de necesară însănătoşirii justiţiei. Apoi, voturilenumeroase ale aceloraşi parlamentari, printr-o inexplicabilă şi rău înţeleasăsolidaritate de breaslă, au împiedicat justiţia să-şi facă datoria. (…) Percheziţia cerută de Parchet n-a mai avut loc.” (…)

3. Votul afecteazăîn vreun fel viitorul României?

„Prin votul lor, aceşti parlamentari nu numaică au compromis, o dată în plus, clasa politică, dar au pus serios sub semnulîntrebării viitorul României.”

4. Cepărere aveţi despre colega dumneavoastră de partid, doamna Monica Macovei?

„Din fericire, la scurt timp înaintea Raportului de ţară, aceeaşi Comisie Europeană laudă activitateaminiştrilor Monica Macovei şi Vasile Blaga. Aşadar, (…)Justiţia şi ordinea publică se întăresc în România, în pofida votului «secret»al unor aşa-zişi aleşi ai poporului.”

5. Atuncicând DNA solicită urmărirea unui deputat, să zicem domnul Adrian Năstase, credeţică politicianul respectiv ar trebui să-şi dea demisia din partid, sau dinfuncţia de parlamentar? Vă întreb şi altceva. Credeţi că şi colegii din partidar trebui să îi ceară să demisioneze?

„Preşedintele Camerei Deputaţilor, domnulAdrian Năstase, este copios îndemnat de către colegii săi de doctrină să-şi deademisia din toate funcţiile de partid pentru a proteja imaginea PSD-ului. Eibine, nici măcar unul nu-i cere domnului Năstase să se autosuspende din înaltafuncţie de preşedinte al Camerei. La imaginea şi prestigiul Camerei Deputaţilornu se gândeşte nimeni?”

6. Coaliţiaguvernamentală s-a prăbuşit în încrederea populaţiei. Consideraţi că ar trebuisă mai asigure guvernarea?

„Sondajele actuale creditează (partidul aflatla guvernare – n.r.) cu 15%. Ţara este condusă de o grupare care nu reprezintăţara, în dispreţ faţă de voinţa a 85% dintre locuitorii ei.”

Precizăriale redacţiei Puterea”

Interviul este unul pe jumătate fictiv. Întrebările„Puterea” sunt imaginare. Răspunsurile fostuluiministru al tineretului sunt, însă, reale. Ele sunt declaraţii politiceoficiale şi există înregistrate în arhivele Camerei Deputaţilor, după cumurmează:

Declaraţiile de la punctele 1, 2, 3, 4 şi 5au fost făcute în şedinţa Camerei Deputaţilor din 14martie 2006. Subiectul era încuviinţarea anchetării lui Adrian Năstase de cătreDNA.

Declaraţiile de lapunctul 6 au fost făcute în şedinţa Camerei Deputaţilor din 5 iunie 2007.Subiectul era activitatea Guvernului Tăriceanu, compus din membri ai PNL şiUDMR. Pe atunci, PDL se afla în Opoziţie.

Contextactual

Deputata Monica Ridzi a scăpat acum două zilede extinderea urmăririi sale penale de către DNA. Conform legii, fiind deputat,ea poate fi urmărită de procurori doar în cazul în care colegiisăi din Camera Deputaţilor votează favorabil solicitării procurorilor.Deputaţii PDL nu au acceptat cererea DNA. Gestul a fost condamnat public deînsuşi Traian Băsescu, care a lăsat de înţeles că astfel de situaţii compromit aderareaRomâniei la spaţiul Shengen. Monica Macovei cere demisia Monicăi Ridzi. Fostulministru al tineretului nu are însă nici o intenţie de a demisiona, nici dinPDL, nici din funcţia de deputat. În contextul de acum, în care DNA a solicitatextinderea anchetării sale, dar deputaţii au votat împotriva cereriiprocurorilor, Ridzi are un discurs total diferit faţă de cel din anii 2006 şi2007. Fostul ministru al tineretului adeclarat, marţi, după anunţarea rezultatului oficial privind respingereacererilor DNA în privinţa sa, că votul colegilor a fost unul just. Mai mult, eaconsideră că solicitările procurorilor sunt nelegale. „Anesocoti rolul Parlamentului de a-şi exprima, inclusiv critic, printr-un vot derespingere, dezacordul cu solicitările nelegale, inoportune şi lipsite deconsistenţă juridică ale reprezentanţilor Ministerului Public, înseamnă de fapta impune acestei structuri să gireze ori să-şi însuşească aspecte inacceptabilede fond şi formă ţinând de exercitarea atribuţiilor procurorilor”.

Susţinătorii Monicăi Ridzi, luaţi la întrebări de conducerea grupului

Votul prin care deputaţii democrat-liberali au împiedicatextinderea urmăririi penale pentru Monica Ridzi l-a nemulţumit pe Emil Boc carea scăpat din nou din mână parlamentarii partidului. El a anunţat ieri că în PDLeste nevoie de o dezbatere foarte serioasă pe acest subiect,iar la Congresul de anul viitor se va decide foarte clar ce vor aveademocrat-liberalii de făcut în astfel de situaţii. Viceliderul grupului PDL de la Camera Deputaţilor, Petru Călian, a declaratpentru „Puterea” că ar fi necesară o discuţie şi în grup pe acest subiect. „Artrebui să vedem câţi au lipsit şi de ce au lipsit”, a spus el. Călian aprecizat că faptul este consumat şi că nu se poate dovedi că vreunul dintredeputaţii PDL au votat în favoarea neextinderii urmăririi penale pentru Ridzi. Ela mai spus că în ziua votului nu îşi aminteşte să fi primit vreun SMS semnat deTraian Băsescu, în schimb a primit opt declaraţii de la conferinţa şefuluistatului. „Deputaţii PDL primesc de la grupul nostru ştiri de pe toateagenţiile prin SMS, suntem abonaţi. Astfel de mesaje am primit şi în ziuavotului”, a explicat Călian provenienţa SMS-urilor misterioase despre care s-aspus că au fost trimise de însuşi preşedintele Băsescu. Călian a adăugat căpentru a nu se mai repeta astfel de scene ar trebui modificată Constituţia şidesfiinţată imunitatea parlamentară. „Nu trebuie să te prevalezi de faptul căeşti parlamentar. Cine fură sau face trafic de influenţă trebuie să plătească.Dispariţia imunităţii parlamentare ar scădea interesul pentru accederea lafuncţii în Parlament pentru cei care vor să se ascundă sub această funcţie”, amai spus Călian. Un alt deputat PDL, Tinel Gheorghe, a declarat la RealitateaTV că singurul mod de a controla votul deputaţilor democrat-liberali ar fi fostca aceştia să fie obligaţi să voteze cu bilele la vedere.(Dana Piciu)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-03-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...