2017-01-21 23:39

POLITICA


Cele mai rele dictaturi care se bucură de sprijinul SUA

 |  18:53
Cele mai rele dictaturi care se bucură de sprijinul SUA
Mai multe regimuri autoritare şi corupte au primit ajutor de miliarde de dolari dinpartea SUA, într-o înlănţuire de interese care trec graniţa politicii oficiale.Raw Story a prezentat şapte cazuri de conducători care se bucură de sprijinulSUA, în ciuda protestelor şi rapoartelor diferitelor oganizaţii pentrudrepturile omului.

1. Paul Biya, CamerunBiya a câştigat alegerile în 1983, obţinând 99 la sută dinvoturi, după ce a fost singurul candidat. Guvernul SUA a oferit finanţaresubstanţială pentru Camerun prin intremediulinstituţiilor financiare internaţionale. Amnesty International a raportatexecuţii ilegale, jurnalişti aruncaţi în închisoare, restricţii privind dreptulla libertatea de exprimare, asociere şi de întrunire, arestări din cauzaorientării sexuale.2. GurbangulyBerdymuhammedov, TurkmenistanBerdymuhammedov a venit la putere în 2006, cândpredecesorul său a murit şi succesorul constituţional mandatat a fost aruncatîn închisoare. Potrivit Departamentului de Stat,Turkmenistanul a fost un jucător-cheie în bazinul Mării Caspice. Chiar dacăBerdymuhammedov se află pe lista celor mai răi dictatori, SUA continuă săimporte ţiţei din Turkmenistan (în valoare de 100 milioane de dolari în 2008),în timp ce oferă avioane Boeing guvernului turkmen. Human Rights Watch araportat că "guvernul rămâne unul dintre cele mai represive şi autoritaredin lume."3. Teodoro ObiangNguema, Guineea EcuatorialăObiang Nguema avenit la putere după ce l-a demis şi apoi l-a executat pe unchiul său,Francisco Macías. A fost numit "cel mai rău dictator din Africa”. Chiar şi ambasadorul SUA a primit o ameninţare cu moartea şi atrebuit să fie evacuat. Nu mult după aceea, un puţ de petrol a fost descoperit,iar prima tranşă de venituri, circa 700 milioane de dolari, a fost transferatăîn conturile secrete ale lui Obiang. SUA au importatmai mult de 3 miliarde dolari în produse petroliere din Guineea Ecuatorială în2008.4. Idriss Deby,CiadSUA au importatpetrol în valoare de peste 3 miliarde de dolari. Ciad s-a dovedit a fi unpartener valoros în războiul global împotriva terorismului şi în furnizarea deadăpost la aproximativ 200.000 de refugiaţi ca urmare a crizei Darfur din Sudan.Potrivit Amnesty International, lucrători civili şi umanitari au fost ucişi şirăpiţi, femeile şi fetele au fost victime ale violului şi altor violenţe, copiiau fost folosiţi ca soldaţi, adversarii politici au fost arestaţi ilegal şitorturaţi. 5. Islam Karimov,UzbekistanSe speculează că Karimov are înclinaţie pentru a-şi condamnaadversarii la moarte. Tortura, detenţiilearbitrare sunt frecvente în Uzbekistan. Dar ţara a fost un partener-cheie alStatelor Unite în "războiul împotriva terorii" şi găzduieşte trupe americane.În 2008, comerţul dintre cele două părţi s-a dublat, americanii continuând săimporte cantităţi uriaşe de uraniu uzbec, care este folosit pentru centralelenucleare şi de armament. În 2009, Uzbekistanul a comandat avioane Boeing învaloare de aproximativ 600 milioane de dolari. 6. Meles Zenawi,Etiopia

Etiopia este un partenerstrategic important în "războiul împotriva terorii". SUA sunt celemai mari donatoare ale Etiopiei. Congresul a adoptat o lege care restrângeajutorul militar până când ţara va avea o presă liberă şi regimul Zenawi îşiîmbunătăţeşte acţiunile pentru protejarea drepturilor omului. Potrivit AmnestyInternational, grupurile de opoziţie etiopiene sunt ilegale, ONG-uri au fostinterzise şi etiopienii dispar adesea fără proces. 7. RegeleAbdullah Bin Abdul - Arabia Saudită AzizArabia Saudită se numără printre aliaţii SUA, americaniioferind securitate familiei regale saudite de zeci de ani, în schimbul petrolului.Potrivit ONG-urilor, autorităţile continuă să folosească"o gamă largă de măsuri represive pentru a suprima libertatea de exprimareşi alte activităţi legitime”. Sute de oameni au fost arestaţi ca teroriştisuspecţi, după ce au avut parte de procese inechitabile în faţa unor tribunale specializate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image