2017-01-25 03:31


Cele trei priorităţi ale UE

 |  21:00
Cele trei priorităţi ale UE

Reuniunea informală a Consiliului European, de luni, a repornit angrenajul UE, prin declaraţia comună, la care au subscris cvasitotalitatea reprezentanţilor ţărilor membre. Mai puţin Fredrik Reinfeldt, premierul suedez, căruia îi lipsea majoritatea necesară în parlamentul de la Stockholm,fără de care nu putea să îşi angajeze răspunderea. Esenţa declaraţiei menţionate fiind: „Noi trebuie să acţionăm cu hotărâre pentru o acţiune globală de durată. Trebuie să facem mai mult pentru a scoate Europa din criză”.

Erasmus, Eures şi Leonardo

În acest scop au fost stabilite trei priorităţi imediate.

Prima vizează crearea de noi locuri de muncă, deoarece în UE sunt acum 23.000.000 de şomeri, majoritatea lor fiind tineri. Optimizarea programelor Erasmus, Eures şi Leonardo ar motiva mobilitatea studenţilor pentru efectuarea unor stagii de perfecţionare în străinătate. Se are în vedere şi mobilitatea transfrontalieră a şomerilor, prin reevaluarea regulilor de recunoaştere a competenţelor profesionale.

Motorul creşterii economice

A doua prioritate este realizarea pieţei unice, considerată de José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, drept motorul esenţial al creşterii economice. El crede că multe dintre măsurile prevăzute pe termen mediu şi lung pot fi materializate mai rapid prin: simplificarea obligaţiilor contabile şi a normelor de achiziţii publice; activarea planului de acţiune a Comisiei privind comerţul electronic; discuţii suplimentare de coordonare fiscală; definitivarea acordului comunitar vizând sediul principal al Curţii pentru brevete. Brevetul european va deveni o realitate până în iunie 2012. Se va aplica rapid şi integral legislaţia europeană în domeniile serviciilor şi energiei. Şi vor fi încurajate iniţiativele pentru eliminarea barierelor comerciale.

Finanţarea economiei UE

Prioritatea finală? Relansarea finanţării economiei statelor membre, inclusiv a IMM-urilor, un rol aparte jucând băncile care au primit recent ajutorul masiv al Băncii Centrale Europene. În plus, vor fi redistribuite fondurile europene încă disponibile din bugetul stabilit pentru anii 2007-2013.

Pe agenda reuniunii informale a fost şi încheierea discuţiilor privind includerea în tratat a obligativităţii statelor membre de a insera regula echilibrului fiscal în legislaţia naţională. Tratatul fiind susţinut, în această formulă, doar de 25 de state, mai puţin Cehia şi Marea Britanie.

Sursa: Administraţia prezidenţială


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-30

TAGURI: Ue, Consiliul European, imm, criza, Jose Manuel BarrosoComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image