2018-12-15 20:31


Cererea organizațiile religioase ale turcilor și tătarilor. Închiderea moscheilor neautorizate din România

 |  19:33
Cererea organizațiile religioase ale turcilor și tătarilor. Închiderea moscheilor neautorizate din România

Organizațiile religioase musulmane din țara noastră, atrag atenția asupra faptului că în România funcționează lăcașuri de cult musulmane care „propagă idei religioase necunoscute”. În acest sens, Muftiatul Cultului Musulman din România, Uniunea Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România (UDTTMR) și Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) au anunțat printr-un comunicat emis miercuri că „solicită autorităților române ca în această perioadă tensionată la nivel internațional să acorde o mai mare atenție problemelor cu care se confruntă și comunitatea musulmană din România și care odată scăpate de sub control ar putea avea repercusiuni asupra întregii societăți”.

Lăcașurile respective, spun organizațiile semnatare, nu au avizul Muftiatului Cultului Musulman din România. Este vorba, așadar, de moschei clandestine, în care imamii ar putea promova idei periculoase, după cum reiese din comunicat: „Despre existența lor și despre pericolul pe care acestea îl prezintă, noi, reprezentanții celor trei instituții, am atras atenția și în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o la începutul anului cu parlamentarii constănțeni. Pentru o gestionare cât mai eficientă a acestei probleme considerăm că trebuie urmat modelul din Marea Britanie, acolo unde lăcașurile în care se propagă fundamentalismul sunt închise”.

Organizațiile oficiale ale musulmanilor solicită public „din nou” să se reglementeze prin lege înființarea și funcționarea lăcașurilor de cult, cu precădere a celor Islamice. În opinia lor, orice lăcaș de cult, indiferent de confesiune,  „trebuie să fie avizat de cultul căruia îi aparține și de alte instituții abilitate ale statului”. La fel și „personalul care oficiază slujbe ar trebui să fie avizat atât de cultul respectiv, cât și de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice din cadrul Guvernului României”.

Astfel se vor putea evita situațiile în care anumiți cetățeni străini sau români își asumă statutul de reprezentanți ai comunității musulmane, vorbesc în numele acesteia și oficiază slujbe, ignorând instituțiile abilitate ale statului român, mai spun organizațiile.

„Departe de noi gândul de a crea panică sau de a ne evidenția în vreun fel în spațiul public în această perioadă și așa destul de agitată. Cu toate acestea, ne vedem obligați să semnalăm aceste derapaje pentru a nu ajunge în situații similare celei din Franța. Nu vrem ca asupra unor comunități istorice, precum cea turcă și tătară din România, care și-au câștigat un respect deosebit în România și care sunt parte a mozaicului etnic dobrogean, să planeze suspiciuni sau, mai rău, să fie marginalizate și chiar stigmatizate”, se scrie în comunicat.

Organizațiile semnatare fac apel la cultele recunoscute oficial și la autoritățile administrative locale să le ajute la identificarea lăcașurilor de cult Islamic din România.

Comunicatul este semnat de Muftiul Muurat Iusuf, din partea Muftiatului Cultului Musulman din România, Gelil Eserghep, președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-musulmani din România și Fedbi OSMAN, președintele Uniunii Democrată Turcă din România (UDTR).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-25

TAGURI: cerere, organizatii religioase, turci, tatari, moschei, romania
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANON
25 Noi 2015

miroase a cearta intre muftiul dolofan si ailalti care o ard ilegal, cum s-ar zice. e greu sa inchizi un spatiu privat . fac ce vreau pe batatura mea. muftiul trebuie sa se puna in genunchi si sa ceara iertare in fata la universitate pt insulta adusa poporului roman.
RANYA
26 Noi 2015

Mufti se pare ca bate campii ,mai bine ar tine o cura de slabire si detoxifiere a rautatii.
ANA
26 Noi 2015

Tatari imputiti cu 2 fete.
Random imageUltimele stiri


loading...