2018-12-19 03:30


Cetăţenii de onoare ai Cabinetului Boc

 |  21:00
Cetăţenii de onoare ai Cabinetului Boc
Titulatura de cetăţean de onoare este cea mai înaltă distincţie care i se poate oferi unei persoane de către un consiliu local, iar miniştrii Cabinetului Boc nu duc lipsa unor astfel de statute.

Cap de listă este ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, care are cinci titluri de cetăţean de onoare. El a primit titlul onorific în comunele Vetel din Hunedoara şi Sălciua din judeţul Alba. În 2010, Tabără a completat lista cu Răcăşdia din Caraş-Severin şi comuna Bucovăţ din Timiş. În anul 1993, ministrul agriculturii a primit titlul de cetăţean de onoare în capitala Boliviei, La Paz. El este singurul ministru al Cabinetului Boc căruia i s-a oferit o astfel de recunoaştere internaţională.

Ministra turismului, Elena Udrea, ar fi intrat şi ea în competiţia pentru cele mai multe titulaturi primite dacă nu i s-ar fi retras diploma şi placheta cu emblema municipiului Vulcan. În rest, Udrea a acumulat, în 2010, patru titluri de cetăţean de onoare în Drobeta Turnu-Severin, comuna argeşeană Bradu, localitatea Coloneşti din Olt şi Sânnicolau Mare din Timiş.

Urzica l-a înfiat pe ministrul mediului

Şi ministrul mediului şi al pădurilor, Laszlo Borbely,a devenit un cetăţean de vază al municipiului Călăraşi în 2011, iar în 2010 a fost uns cetăţean de onoare în comunele Urzica şi Cungrea din judeţul Olt. În 2007, Laszlo Borbely a obţinut un astfel de titlu şi în staţiunea Ocna Şugatag.

Printre cei care nu au punctat mai mult de un titlu în meciul pentru “onoare” sunt ministrul apărării, Gabriel Oprea, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, şi Anca Boagiu, actual ministru al transporturilor.

Premierul Emil Boc este cetăţean de onoare în comuna Bradu, iar vicepremierul Marko Bela în oraşul Marghita. Traian Igaş, Gheorghe Ialomiţeanu, Teodor Baconschi, Ion Ariton şi Cătălin Predoiu nu au primit nici o recunoaştere locală. Doar Valerian Vreme a fost propus pentru cetăţean de onoare la Târgu-Mureş, dar până la urmă i s-a oferit distincţia ProUrbe.

Titlul de cetăţean onorific oferă anumite drepturi celor care îl primesc. Privilegiile diferă de la un consiliu local la altul, dar, în general, ei pot folosi gratuit serviciile de transport local, le sunt  reduse la jumătate cheltuielile locale pentru apă, canal, termoficare şi pot beneficia, la propunerea primarului, cu aprobarea consiliului local, de atribuirea în proprietate a unei suprafeţe de teren de până la 500 mp.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...