2018-12-17 09:53


Chavez a renăscut

 |  12:54
Chavez a renăscut

Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, a anunţat că, la un an după ce a fost operat la Havana la 10 iunie de un abces plevian şi care a dat startul luptei sale împotriva cancerului, ultimele examene medicale arată că “totul este bine” .

Cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale, potrivit sondajelor,  Chavez conduce în intenţiile de vot, într-un an preelectoral atipic, marcat de boală, anunţuri de vindecare, recidive, deplasări în Cubaşi radioterapie.

Chavez îşi prezintă luni candidatura la preşedinţie pentru alegerile din 7 octombrie, la o zi după aspirantul opoziţiei, Henrique Capriles. În urmă cu un an el îşi informa compatrioţii că suferă de cancer. Au urmat vizite în Cubapentru tratament şi vestea că boala a fost învinsă.

La sfârşitul lunii februarie el anunţa că medicii care l-au tratat au detectat o recidivă a cancerului, pe care în octombrie asigurase că l-a învins şi a început atunci tratamentul de radioterapie. În acest timp şi în plină luptă cu boala, Chavez a recurs şi la planul spiritual, când vraci, şamani şi alte figuri religioase au celebrat diferite ritualuri de origine indigenă, africană sau catolică pentru a-l ajuta să se vindece.

În Venezuelas-au schimbat şi câteva lucruri în propagandă. A fost eliminat cuvântul “moarte” din lozinci, astfel încât alocuţiunile care se încheiau cu “Patrie, socialism sau moarte”, au fost schimbate cu “Independenţă şi patrie socialistă. Vom trăi şi vom învinge”.

Numeroase slujbe catolice şi creştine pentru tămăduire au fost celebrate, nu numai în Venezuela, ci şi în alte ţări precum Cuba, SUA sau Republica Dominicană, ţară unde un grup de tineri s-au ras în cap în semn de solidaritate cu Chavez căruia i-a căzut părul după chimioterapie.

Apariţiile liderului venezuelean care aveau înainte mare acoperire în mass-media au fost reduse anul acesta la mesaje de 140 de caractere pe contul său de Twitter, care au devenit principala lui legătură cu opinia publică.

În ultimele săptămâni, şeful statului a condus şedinţe lungi ale Consiliilor de Miniştri, difuzate la televizor, dintre care ultima de patru ore şi a continuat să intervină telefonic la conferinţele de presă ale şefilor partidului oficial PSUV.

Duminică, în faţa camerelor de filmare, el a asigurat că va face tot ceea ce trebuie şi se va înscrie pentru un al treilea mandat de preşedinte. “Luni va fi prilej de sărbătoare, de candidatură a patriei”, a spus el.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-10-14

TAGURI: Hugo Chavez, Venezuela, Cuba
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...