2017-01-22 10:09

POLITICA


Cheltuielile extravagante ale europarlamentarilor lovesc euro. Un raport secret al PE va fi făcut public

 |  17:23
Cheltuielile extravagante ale europarlamentarilor lovesc euro. Un raport secret al PE va fi făcut public
Parlamentul European va dispune publicarea unui raport secret, caredetaliază abuzul la scară largă privind cheltuielile parlamentarilor europeni,scrie ziarul The Independent, care a intrat în posesia acestei informaţii. Membrii PE au făcut obiectul unuiraport de audit care a primit undă verde de la Curtea Europeană de Justiţie(CEJ) spre a fi publicat. CEJ a motivat că există un „interespublic superior care justifică dezvăluirile” şi a decis în premieră căinstituţiile europene nu mai pot invoca potenţiale controverse politice pentrua refuza accesul publicului la astfel de informaţii.

Decizia ar putea avea consecinţe importante pe termen lung cu privire la transparenţadin cadrul PE şi al instituţiilor mai extinse ale UE. Totodată, va sporipresiunea asupra legislativului european pentru a publica mai multe detaliiprivind cheltuielile parlamentarilor, printre care costurile călătoriilor acestora,înregistrările prezenţei şi bugetul extrem de controversat de 4.300 de euro, „caremerge oriunde”, acordat membrilor. Având în vedere dificultăţile cu care seconfruntă UE pentru a convinge unele ţări ca Grecia, Irlanda şi Portugalia săaccepte măsuri dure de austeritate, este puţin probabil ca reapariţia unoracuzaţii de deturnare de fonduri ale contribuabililor de către parlamentarieuropeni să fie salutată pe străzile Atenei sau pe întreg teritoriul UE.Înseamnă, totodată, că viitoare rapoarte - oricât de controversate - privindguvernarea instituţiilor UE vor fi puse la dispoziţia domeniului public.O copie parţială a raportului elaborat de directorul serviciului de auditintern al PE, Robert Galvin, în 2008, a ajuns în redacţia Sunday Times şi adezvăluit abuzuri sistematice ale unor parlamentari privind alocaţiileparlamentare, fapt care le-a permis să bage în buzunar echivalentul a peste unmilion de lire sterline într-un mandat de cinci ani. Printre abuzuriledetaliate s-au numărat: plăţi făcute unor asistenţi ai parlamentarilor, care nuau fost acreditate; bonusuri de sfârşit de an, în valoare de aproape de 20 deori salariul lunar, plătite unor asistenţi, fapt care le-a permis membrilor PEsă folosească la maximum alocaţia anuală; unii asistenţi şi-au dublat salariile,cumulând atât salariul de la parlamentari care şi-au încetat activitatea, câtşi de la cei care preluau mandatul. Acum, The Independent a pus mâna pe întregulraport şi a selectat câteva dezvăluiri: nu s-a oferit documentaţie pentru 63din cele 105 contracte examinate; bonusuri acordate asistenţilorparlamentarilor europeni între 3 şi 19,5 ori salariul normal; o plată făcutăunei creşe pentru muncă de secretariat, directorul ei fiind un politician localdin partidul parlamentarului; plăţi făcute pentru partide politice naţionale;un parlamentar a plătit alocaţia integrală echivalentă cu 182.000 de lire uneipersoane bănuite de a-i fi rudă. Raportul s-a bazat pe un eşantion de 167 deplăţi - dintr-un total de 4.686 - făcute în cursul lunii octombrie 2004.

În ciuda presiunii publice şi politice declanşate deaceste acuzaţii, înalţi oficiali din PE au refuzat să publice raportul completşi au purtat o luptă costisitoare în instanţă cu avocatul irlandez CiaranToland, pentru dezvăluirea informaţiilor. PE a susţinut că dacă astfel derapoarte sunt puse la dispoziţia publicului, atunci, pe viitor, cei care leelaborează ar putea să nu fie pregătiţi să ofere consiliere sinceră şi ar puteaafecta negativ procesul de luare a deciziilor. Instanţa de judecată a respinsînsă aceste argumente. Cei care argumentează împotriva publicării documentuluisunt îngrijoraţi că el ar putea inflama situaţia din Grecia. Furia din aceastăţară nu a fost până acum îndreptată împotriva Comisiei Europene şi altor statemembre, dar acum s-ar putea întâmpla acest lucru.

Cheltuielile extravagante din UE au fost obiectul maimultor anchete, printre care unele ce au vizat Comisia Europeană şi au indignatopinia publică, dat fiind că ţările europene se confruntă cu reduceri bugetaredrastice. O anchetă recentă a Biroului de Jurnalism de Investigaţie arăta că CEa cheltuit, între 2006 şi 2010, peste 9 milioane de euro pentru călătorii cuavioane private, vacanţe de lux în hoteluri de cinci stele şi petreceri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image