2017-01-21 04:12

POLITICA


China a detronat Banca Mondială la împrumuturile acordate ţărilor în curs de dezvoltare

 |  18:42
China a detronat Banca Mondială la împrumuturile acordate ţărilor în curs de dezvoltare

Chinaa împrumutat în ultimii doi ani mai mulţi bani decât Banca Mondială stateloraflate în curs de dezvoltare, un indiciu puternic al ambiţiilor Beijingului dea-şi consolida influenţa la nivel mondial şi al eforturilor de a-şi asiguraresursele naturale.

Banca pentru dezvoltare a Chinei şi Banca de export-import a Chinei au oferitîmprumuturi în valoare de cel puţin 110 miliarde de dolari pentru guverne şifirme din ţările în curs de dezvoltare în 2009 şi 2010.Între mijloculanului 2008 şi mijlocul lui 2010, Banca Mondială a oferit împrumuturi de peste100 miliarde de dolari.

Celedouă bănci chineze nu au publicat detalii despre împrumuturile din străinătate,aşa că studiul este bazat pe anunţurile publice făcute. Acest lucru înseamnă căsuma estimată este probabil mai mică decât cea reală, pentru că împrumuturilemai delicate nu au fost anunţate public.Banca pentru dezvoltare a Chineişi Banca de export-import a Chinei sunt “bănci politice”, adică promovează ceeace Beijingul consideră interesele sale naţionale. Criza financiară a permis Beijingului să promoveze interesele comercialeale societăţilor de servicii energetice proprii prin oferirea de împrumuturipentru ţările producătoare într-un moment în care finaţarea a fost greu degăsit. Acordurile includ împrumuri pentru companii din Rusia, Venezuela şiBrazilia, precum şi împrumuturi pentru o companie indiană cu scopul a cumpăraechipamente şi pentru proiecte de infrastructură în Ghana şi căi ferate înArgentina.

Bancapentru dezvoltare a Chinei a încercat să faciliteze şi să deblocheze fluxurilede materii prime pentru economia chineză. Şi cel mai important, a urmărit sădeschidă pieţe externe pentru companiile chineze.Însă situaţia estediferită în sectorul privat. Investiţiile externe directe făcute de companiilechineze, cu excepţia băncilor, au fost anul trecut de numai 50 miliarde dedolari, cu 50% mai puţin decât suma de bani investită de companiile străine înChina.Acest lucru sugerează că societăţile chineze nu au încă suficientăîncredere pentru a face achiziţii importante în străinătate, dar că sunt pedrumul cel bun.

Banca Mondială adepus eforturi să găsească modalităţi de a coopera cu Beijinul pentru aevita escaladarea concurenţei vizavi de ofertele de împrumut. În trecut, Chinaa fost una dintre cele mai mari beneficiare a împrumuturilor Băncii Mondiale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-04-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image