2018-12-13 15:16


China ar putea efectua exerciții militare pe primul său portavion

 |  10:24
China ar putea efectua exerciții militare pe primul său portavion

China ar putea efectua sâmbătă teste pe primul său portavion, care avea programată miercuri ieșirea pe mare, conform presei oficiale de la Beijing.

Exerciţiile militare vor implica manevre de apropiere de navă, urmând ca avioanele să aterizeze şi să decoleze imediat cu o apuntare completă, declară o sursă militară conform Agerpres. Datorită acestui eveniment autorităţile chineze au impus restricţii de navigaţie şi de comunicaţii radio în zona maritimă din largul provinciei Liaoning (nord-est).  

China va efectua teste cu avioane J-15 Shenyang, o versiune chineză a bombardierului rus Suhoi Su-33 Flanker. Ministerul Apărării de la Beijing a refuzat să ofere informaţii cu privire la aceste exerciţii aeriene. Autorităţile chineze au anunţat, în urmă cu o lună,  că vasul, lung de 300 de metri, era iniţial destinat marinei sovietice şi va fi folosit doar în scopuri ştiinţifice, experimente şi antrenamente.Ulterior un general chinez a declarat că Beijingul are nevoie de cel puţin trei portavioane pentru a-şi apăra interesele strategice. Portavionul se numeşte Varyag şi şi-a întrerupt construcţia în 1991 datorită destrămarii URSS-ului, ca ulterior China să răscumpere partea deja construită a vasului de la Ucraina în 1998. Conform unor surse militare chineze citate de Xinhua, testele pe mare nu vor lua o perioadă lungă. Abia, în luna iulie, televiziunea oficială chineză a prezentat imagini inedite cu vasul aflat în şantierul naval, deși China a păstrat secretul asupra acestui portavion vreme de mai mulţi ani.

Atât Washingtonul, cât și Ministerul japonez al Apărării, şi-au exprimat miercuri îngrijorarea, cerând explicaţii din partea Chinei asupra necesității efectuării unor asemenea teste. Aceste îngrijorări devin tot mai mari odată cu ambițiile Beijingului în regiunile maritime din vestul Pacificului, amplificate de tensiuni teritoriale dintre China și vecinii săi, ca Japonia, Vietnam și Tawian.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-04-18
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...