2018-12-14 07:28


China bate SUA în spionajul digital

 |  17:41
China bate SUA în spionajul digital
Confruntarea economică şi financiară dintre China şi SUA a dus şi laintensificarea spionajului reciproc. Dar nu este vorba de dispozitive deascultare, ci de cyber-spionaj. Cei mai mulţi experţi şi o serie de telegramedimplomatice sugerează că SUA sunt depăşite de China în războiul informatic.Chinezii au reuşit să elaboreze tehnici sofisticate de spionaj încât potsustrage informaţii din cele mai securizatereţele americane. Rapoartele despre atacurile digitale merg direct la CasaAlbă.

Potrivit anchetatorilor americani, China a colectat date sensibile şi parolede la computerele Departamentului de Stat al SUA pentru a concepe sisteme dearmament de miliarde de dolari. În acest război, nu numai căchinezii au câştigat, dar atacă în continuare, suspecţi fiind în primul rândstatul şi armata. Această unitate a fost denumită cu numele de cod"Byzantine Hades" de către anchetatorii americani. Într-o telegramă din aprilie 2009, obţinută de Reuters, oficialii dinDepartamentul de Stat au remarcat faptul că mai multe site-uri chinezeşti aufost înregistrate în oraşul Chengdu, capitala provinciei Sichuan dinChina centrală. O persoană pe nume Chen Xingpenga creat site-uri folosind un cod al Armatei Populare de Eliberare, de la ounitate de spionaj electronic. "O mare parte din activitatea deintruziune trasată la Chengdu este similară în tactici, tehnici şi proceduri cuactivităţile unităţii electronice de spionaj al Armatei Populare de Eliberare”,arată nota dimplomatică. Relaţia precisă dintre armata chineză şi hackerulXingpeng Chen nu a putut fi imediat determinată de Reuters. Un purtător de cuvântal Ambasadei Chinei la Washington nu au răspunsla cererile de a comenta. La fel şi Departamentul de Stat al SUA. Dar scurgerile de informaţii arată modul încare hackerii chinezi şi alte reţele de stat şi private au intrat în reţele decalculatoare guvernamentale americane. În ultimii cinci ani, atacurile aucrescut cu mai mult de 650 la sută, de la 5.503, în incidente în 2006, la41,776 în 2010.

SpionajuleconomicCifrele oficiale nu ţin cont de atacurile reţelelor decalculatoare comerciale, care sunt parte a unei campanii aparte cyber-spionajatribuită Chinei, în conformitate cu foşti şi actuali oficiali americani desecuritate naţională şi experţi în informatică-securitate. În ultimii doi ani, zeci decompanii americane în tehnologie, petrol şi gaze şi sectoarele financiare audezvăluit faptul că sistemele lor informatice au fost infiltrate. În luna ianuarie 2010, gigantul Google a anunţat căa fost ţinta unui atac cibernetic sofisticat folosind un cod malware numit"Aurora", care a compromis conturile Gmail ale activiştilor pentrudrepturile omului. Multe firme a căroractivitate se învârte în jurul proprietăţii intelectuale - firme de tehnologie,companiile din cadrul grupului de apărare, chiar şi echipe de Formula 1 - s-auplâns că sistemele lor sunt sub atacuri constante pentru extragerea de informaţii.Multe dintre aceste companii au declarat pentru Reuters că atacurileprovin din China. Darmai mult de jumătate din cele 1.000 de companii din Statele Unite, MareaBritanie şi alte ţări au decis să nu investigheze o încălcare a securităţii dincauza costurilor. Anchetatorii spun că atacurile Hades fac parte dintr-oformă deosebit de virulentă de cyber-spionaj cunoscut ca o "ameninţarepersistentă avansată". Codul încorporat în fişiere ataşate la e-mailurieste adesea "polimorf" – îşi schimbă forma de fiecare dată, pentru aevita descoperirea. Ca urmare, analiştii în securitatecyber spun că ameninţările sunt deseori identificate doar după ce pătrund înreţele de calculatoare şi încep să trimită datele furate la computerulresponsabil pentru gestionarea atacurilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...